BOZOK ÜNİVERSİTESİNE YÖK’DEN 8 BAYRAKLI ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ

BOZOK ÜNİVERSİTESİNE YÖK’DEN 8 BAYRAKLI ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2018 yılından beri düzenlenen “Engelsiz Üniversite” ödüllerinde bu yıl Bozok Üniversitesi, “Mekânda Erişilebilirlik” kategorisinde 5 bayrak, “Eğitimde Erişilebilirlik” kategorisinde ise 3 bayrak alarak 114 üniversite arasından 3. oldu.

YÖK, üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla 2018 yılından bu yana her yıl düzenlenen “Engelsiz Üniversite Ödülleri” katılımcı üniversitelerin rektörlerinin de katıldığı online tören ile sahiplerini buldu.

Başvuruların değerlendirilmesi neticesinde ödülleri almaya hak kazanan üniversitelerin açıklandığı “2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni” Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, YÖK Başkanı Yekta Saraç ve YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, ödül almaya hak kazanan başta üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve diğer üniversitelerin rektörleri, ilgili rektör yardımcıları, engelli öğrenci birimi sorumluları, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Üyeleri ile ödül başvurularının değerlendirilmesinde görev yapan uzmanlar katıldı.

Bakan Yanık “Engelli vatandaşlarımıza üniversite kapılarını açarak, eğitime erişimlerini sağlayarak onlara yaşam koridoru açtınız”

2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni’nde konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bakanlık olarak ana hedeflerinin engelli bireylerin önündeki tüm engelleri kaldırmak olduğunu altını çizerek şunları söyledi: “Engelli vatandaşlarımıza üniversite kapılarını açarak, eğitime erişimlerini sağlayarak onlara yaşam koridoru açtınız. Engelsiz bir ekosistem oluşturarak eğitimden istihdama uzanan, hayata katılımlarını destekleyen, öz güvenlerini artıran çalışmalara imza attınız. Erişilebilirlik alanında hayata geçirdiğimiz her hizmet bu umudu daha da yeşertmiş, engelli vatandaşlarımıza hizmet etmenin gururunu, manevi hazzını bizlere bir kez daha yaşatmıştır. Bu anlamda üniversitelerimize verilen her ödülü engelli vatandaşlarımızın manevi şahsiyetlerine, azim ve başarılarına verilmiş bir ödül olarak görüyorum.”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, “YÖK olarak en büyük hedefimiz yükseköğretime girerken ve okurken tüm engelleri ortadan kaldırmaktır”

YÖK olarak en büyük hedeflerinden birinin yükseköğretime girerken ve okurken tüm engelleri ortadan kaldırmak olduğunun altını çizen YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, şunları kaydetti: “Bugün itibari ile YÖKSİS verilerine göre farklı engel düzeylerindeki öğrencilerin sayısı 50 binin üzerindedir. Bu rakamların çok üstünde engelli öğrencimizin olduğunu ve maalesef bu durumlarını resmi makamlara bildirmediklerini de biliyoruz. Engelleri kaldırabilmek için yükseköğretim sistemimizdeki engelli öğrenci sayısını ve engel durumlarını bilmek, buna göre önlemler almak, bu öğrencilerimize ulaşmak üniversitelerimizin önemli görevlerindendir. Tüm öğrencilerimizin yükseköğretime erişimini önemsiyor, engelli öğrencilere engelsiz bir eğitim öğretim ortamı sunmak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını sağlamak için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştiriyoruz.”

Engelsiz Üniversite Ödülleri için bu yıl 114 üniversiteden farklı kategorilerden 837 başvuru yapıldığını anımsatan Saraç, “Türk yükseköğretim sistemi özel öğrencilerimiz için her açıdan engelsiz eğitim ortamını sağlayacak ve kampüs yaşamına dâhil edecektir. İnancımız bu yöndedir” açıklamasında bulundu.

“Engelsiz Üniversite Bayrakları“ ve “Engelsiz Program Nişanı”

Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim temalarıyla düzenlenen törende, yükseköğretim kurumlarına “Mekanda Erişebilirlik”, “Eğitimde Erişebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verildi. ​

- 3 ayrı kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” verildi​

Engelsiz Üniversite Bayrak ödülleri kapsamında:

“Mekanda Erişilebilirlik Bayrağı”(Turuncu Bayrak) için 197 başvuru alınırken, 52 üniversiteye toplamda 129 Turuncu Bayrak verildi.

“Eğitimde Erişilebilirlik Bayrağı”(Yeşil Bayrak) için 21 başvuru alınırken, bu başvurular neticesinde 14 üniversiteye toplamda 30 yeşil bayrak verildi.

“Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Bayrağı”(Mavi Bayrak) için yapılan toplam 24 başvuru sonucunda 6 üniversiteye toplamda 9 mavi bayrak verildi. ​

“Engelsiz Program Nişanı” Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına verilen “Engelsiz Program Nişanı” için 21 Üniversiteden 108 başvuru sonucunda 2 üniversiteden 7 programa Engelsiz Program Nişanı verildi.

Bozok Üniversitesi 8 Bayrak Ödülü ile üçüncü sırada yer aldı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 10 bayrak ödülü ile en çok bayrak ödülü alan üniversite olurken, Aksaray ve Harran Üniversiteleri 9’ar bayrak ödülü ile ikinci, İstanbul Üniversitesi ve Bozok Üniversitesi ise 8’er bayrak ödülü ile üçüncü sırada yer aldı.

2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri kapsamında Üniversite, “Mekânda Erişilebilirlik” kategorisinde, Fen Edebiyat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ek bina, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu ile 5 ‘Turuncu Bayrak’ ödülü alırken; “Eğitimde Erişilebilirlik” kategorisinde Fen-Edebiyat Fakültesi, Çekerek Fuat Oktay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu ile 3  ‘Yeşil Bayrak’  ödülünü aldı.

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ,  “Engelsiz Üniversite” olma yolunda Üniversite olarak yürüttükleri çalışmaların bir neticesi olarak Mekânda Erişilebilirlik, Eğitimde Erişilebilirlik ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde 12 başvuru yaptıklarını, bunlardan 8’inin ödüle layık görülerek, Üniversiteyi 3. sıraya taşıdığını ifade etti. Geçen sene sadece turuncu bayrak ödülü alan Üniversitenin, bu yıl aldığı üçüncülük ödülüyle haklı bir gururu yaşadığını dile getirdi. 

Yozgat Bozok Üniversitesi’nin ihtisas üniversitesi olması ve her alanda görünürlüğünün artırılması noktasında azim ve kararlılıkla çalışmalara devam ettiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, “Biz şu özdeyişi çok önemsiyoruz: “İnanmak başarmanın yarısıdır.” İnanan yönetici ve yöneticiler kararlı bir şekilde hedeflerine odaklanırlarsa başarı beraberinde gelecektir. Biz engelsiz üniversite olma noktasında bu kararlılığın bir göstergesi olarak bu ödülü almış bulunuyoruz. Bu yıl YÖK’ün yeni yüzü ile bize böyle bir hedef belirlenmiş olması ve Anadolu üniversitelerinin potansiyellerinin her açıdan harekete geçirilmesi süreçlerinde önemli katkılarından dolayı Sayın Bakanımıza ve Sayın YÖK Başkanımıza, bu gurur ve heyecan verici ödülün üniversiteye kazandırılmasında başta Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Akın’a, üniversite engelli öğrenci birim sorumlusu Öğr. Gör. Dr. Ferhat Karakaya’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

06/05/2021 00:37
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ