BOZOK ÜNİVERSİTESİNDE HEMŞİRELERE İLİŞKİN ONLİNE PANEL DÜZENLENDİ

BOZOK ÜNİVERSİTESİNDE HEMŞİRELERE İLİŞKİN ONLİNE PANEL DÜZENLENDİ

Her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanılan “Hemşireler Haftası” kapsamında, Üniversite Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Covid-19 Pandemi Döneminde Hemşirelerin Yaşadıkları Duygular, Güçlükler ve Çözüm Önerileri” konulu online panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Polat’ın yaptığı panele, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin Bozkurt, İstanbul Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülzade Uysal ve Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhemşiresi Öğr. Gör. Derya Esenkaya konuşmacı olarak katıldı.

Online Panel Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Şener Taplak’ın günün anlam ve önemini içeren sözleriyle başladı.

Daha sonra Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Polat’ın açılış konuşmasıyla devam etti. Prof. Dr. Sevinç Polat, Uluslararası Hemşireler Konseyi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Florence Nightingale’in 200. doğum gününe denk gelen 2020 yılının, “Dünya Hemşireler Yılı” olarak ilan edildiğini, bu yılın temasının ise “Hemşireler Dünya Sağlığı İçin Öncü Bir Ses” olarak belirlendiğini söyleyerek, tüm hemşire meslektaşlarının ve öğrencilerinin Hemşirelik Haftası’nı kutladı.

Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhemşiresi Öğr. Gör. Derya Esenkaya, dünyanın dört bir yanında Koronavirüs salgını ile mücadele cephesinin en ön safındaki sağlık çalışanları için bu yılın önemine vurgu yaptı.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ yaptığı konuşmada, koronavirüsle mücadelede haftalardır aralıksız çalışan sağlık personellerine minnet duyduklarını belirterek "Dünyayı saran bu salgında Türk Milleti olarak, görevine hassasiyetle devam eden sağlık çalışanlarının yapmış oldukları her hizmet çok büyük önem arz ediyor. Bu açıdan Hemşirelerimiz başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına minnet borçlu olduğumuzu ifade etmem gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Rektör Karadağ, tüm dünyanın ağır bir pandemi ile mücadele ettiği ve pek çok alanda çalışanların, toplumun geniş kesiminin evlerine kapandığı bir dönemde, sağlık çalışanlarının büyük bir titizlik ve özveriyle her alanda sağlık hizmetini sürdürdüğüne dikkat çekerek, bu cansiperane mücadelelerini takdir ettiklerini söyledi.

Rektör Karadağ konuşmasının devamında şunları söyledi: “Covid süreci ile birlikte sağlık personelinin değeri bir kez daha anlaşılmış oldu. Bu süreç, çok sıradan gördüğümüz birçok şeyin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Pandemi sürecinde hastalarla bire bir yüzleşen sağlık çalışanlarımızın duygularını anlayabilmek ve empati yapabilmek için anlamlı bir panel olduğunu düşünüyor emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Panelde ilk sözü alan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Prof.Dr. Gülçin Bozkurt, Covid-19 hakkında bilgi vererek, virüsle mücadele sürecinin ülkemizde başarıyla yönetildiğini buna rağmen çoğunluğu hemşire olmak üzere çok sayıda sağlık çalışanına virüs bulaştığını ve 36 sağlık çalışanının maalesef hayatını kaybettiğini belirtti.

Prof.Dr.Bozkurt, salgın sırasında yeterli sayıda ve deneyimli hemşirenin salgınla mücadelede yaşamsal olduğunu, salgında kaliteli ve güvenli bakım için hemşire iş gücünün ve destek sistemlerinin iyi planlanması gerektiği, salgında hasta ile sürekli ve en yakın temasta olan ve en yüksek riske maruz kalan hemşirelerin bu süreçte birçok sorun yaşadığını, bu husus dikkate alınarak hemşirelerin çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi için, örgütsel ve yapısal engellerin değerlendirilmesi ve yeni çözüm önerilerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu ve salgınla mücadelenin başarısında etkin rol üstlenen hemşirelere Bilim Kurulunda yer verilmesinin önemine vurgu yaptı.

Daha sonra İstanbul Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Gülzade Uysal tarafından Covid-19 pandemi döneminde hemşirelerin yaşadıkları duygular, güçlükler ve çözüm önerileri anlatıldı. Doç.Dr. Gülzade Uysal online ortamda erişilebilen 1039 hemşirenin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmanın bulgularına göre; hemşirelerin %92.5’inin ailesine enfeksiyonu taşımaktan, % 70.2’sinin kendisine enfeksiyonun bulaşmasından korktuğu, %83.1’inin bu nedenle çocuğuna/sevdiklerine dokunamadığı, %68.6’sının ailesini göremediği için üzgün olduğu, %60’ının yoğun çalışma temposu nedeniyle yorgun düştüğü, %54’ünün ise tükenmişlik hissettiği vurgulandı. Hemşirelerin %40’ının malzeme eksikliği çektiği, %38.7’sinin ise kişisel koruyucu ekipman bulmakta zorlandığı ifade edildi. Doç.Dr. Gülzade Uysal çalışmanın bulguları doğrultusunda;  hemşireleri ve ailelerini korumak için uygun ve etkili enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması, tıbbi ve kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması konusunda açık, tutarlı ve kanıta dayalı bilgiler verilmesi, hasta güvenliğini ve bakımın kalitesini artırmak için personeller arasında iletişim ve ekip çalışmasının teşvik edilmesi, salgınlar sırasında yeterli sayıda ve deneyimli hemşirenin bulundurulması, covid-19 hastaların bakımlarının deneyimli hemşireler tarafından gerçekleştirilmesi, deneyimsiz hemşirelerin sürekli eğitilerek desteklenmesi ve hemşirelerin ailesini görememe, barınma, beslenme, ulaşım vb. sorunlarının çözümü için taleplerini ilgililere iletmeleri önerisinde bulunduklarını belirtti.

19/05/2020 16:11
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ