Ali GÜLDEN

HAFTADA BİR

KURBAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN

Yüce Rabbimiz başta olmak üzere akraba, komşu ve din kardeşlerimizle yakınlaşacağımız, sevinç ve mutluluklarımızı paylaşacağımız bir kurban bayramına daha kavuşmanın sevinç ve mutluluğunu yaşıyoruz.  Bizi bugünlere sağlık, sıhhat ve afiyet içerisinde kavuşturan  Cenab-ı Hakk'a hamd ediyor, şükrediyoruz. Sevgililer sevgilisi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.)'e salât ve selam ediyoruz. Bayramımız mübarek, Kurbanlarımız başta olmak üzere ibadetlerimiz makbul olsun.
   Kurban bayramı günleri, sahip olduğumuz maddi imkanların kendi cinsinden şükrünü ifa etmek üzere kurban kesme günleridir. Bu da bayram günlerinde ibadet niyetiyle, belirlenmiş hayvanların kanını akıtmak suretiyle ifa edilir. Bu işlem Arapça'da genel anlamda   “Udhiyye” olarak adlandırılır. Mukim olan müslümanların kesmesi vacip olan kurbanlar bu isimle adlandırılır. Hac etme imkanı bulanların bayram günlerinde kutsal beldelerde kestikleri Kurbanlar ise,  “hedy” kurbanı olarak adlandırılmıştır. Kurban mahiyet itibari ile farklı olsa da  geçmişi Hz. Adem'e kadar uzanan bir ibadettir. (Maide,5/27) Bu sebeple kurban, Kur'an-ı Kerim'de insanlığın  ortak ibadeti olarak,  şöyle ifade edilmiştir: "Her ümmete Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık." (Hac, 22/34)  Aynı şekilde Kur’anda, Peygamber efendimizin  şu çağrıyı yapması da  istenmiştir: "De ki: Şüphesiz ki  benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O'nun hiçbir ortağı yoktur; böyle emrolundum ve ben müslümanların ilkiyim." (Enam, 6/162-163)
Kişi kurban kesmekle, İbrahim (a.s.) gibi Allah'a ve O'nun emirlerine bağlılığını ve O'nun rızasını kazanmak için her türlü fedakârlığa katlanacağını göstermiş olur. Çünkü Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan her amelde  esas olan,  iyi niyet ve ihlastır. İhlas ve samimiyet Kurban ibadetinde de öncelikle aranmıştır. Bu husus Kur'an-ı Kerim'de şöyle ifade bulmuştur: "Onların (kurbanların ) ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır. Fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır.'' (Hac, 22/37) Ayette  takva,  amellerin Allah’a ulaşması için temel ölçü olarak sayılmıştır. 
   Diğer taraftan Bayramlar, kardeş olduğumuzu hatırlama, çevremizdekilerin hal hatırını sorup bayramlaşma, büyüklerin ellerini öpüp küçüklerin  başlarını okşama, onları  hediyeler vererek sevindirme, kimsesizlerin kimsesi olma, geçmişlerimizi hatırlayıp kabirlerini ziyaret ederek  dua etme, bilhassa keseceğimiz kurbanlarla geçmiş ile günümüz ve gelecek arasında bağ kurma günleridir. Özellikle Televizyonlar başta olmak üzere, bağımlı hale gelerek karşısında  hapsolup yalnızlaştığımız sosyal medya  mecralarının girdabından kurtularak, birbirimizle can cana,  yan yana  olma ve kardeş olduğumuzu hatırlama günleridir. Zira yüce Rabbimiz Kitabında bizleri kardeş ilan edip sulh ve selamet  içinde yaşamamızı, Peygamber efendimiz  de dindarlık ölçümüzün birbirimizle kuracağımız doğru ve sağlıklı iletişim olduğunu haber vermiştir. Zira kardeş olmak; sevinç, keder ve tasada  bir olmak; sevmek, sevilmek ve sayılmak; güvenmek, güvenilmek ve emin olmak; yardımlaşmak, dayanışmak, ve gözetmektir. Sofralarımızı ve kurban paylarımızı kardeşlerimizle bölüşerek paylaşmanın zevkine ermektir.
   Kurban bayramının önemli alametlerinden birisi de, arife ve bayram günlerinde farz namazlardan  sonra getirdiğimiz teşrik  tekbirleri ile ikrar ettiğimiz, Allahın büyüklüğünü tekrar tekrar hatırlayarak, sahip olduğumuz sayısız nimete hamd edip şükretmektir. Kestiğimiz kurbanlarla  sembolik olarak öldürdüğümüz hayvani nefsimizin yerine, insani yönümüzü diriltip güçlendirmektir. Böylece insan ve  kardeşçe   yaşamanın zevkine ermektir. 
   Bu sebeple Bayramı  fırsat bilip dünyada yaşananlar başta olmak üzere her türlü olumsuzluk ve kötülükleri bir tarafa bırakarak, aile ocaklarımız, akrabalarımız, komşularımız, mahallemiz, semtimiz ve şehrimizdeki kardeşlerimize gülen yüzümüzü , tatlı sözümüzü, merhabamızı ve iyi bayram dileklerimizi iletelim. Selamı, kelamı ve tebessümü esirgemeyelim birbirimizden. Bu duygu ve düşüncelerle yüce Rabbimizin,  Kurban Bayramımızı şehrimiz, ülkemiz ve alemi İslamın huzur ve saadetine vesile kılmasını   niyaz ediyorum. Bayramımız mübarek olsun.

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ