A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

ZEYTİNİ YEDİKTEN SONRA ÇEKİRDEĞİNİ ATMAYIN, BU MUCİZEYİ İSRAF ETMEYİN

Değerli okurlar bir yılı bitirip yeni bir yıla girerken ben de hoş bir yazı yazmak isterdim ama bir yandan ülkemizin içine düşürüldüğü ekonomik sıkıntı, bir yandan nereden nasıl çıktığı tartışmalı lanet bir virüs içimizi kararttı. Hal böyle olunca ben de uzun süredir yazmak istediğim sağlığımızla ilgili bir konuyu belki size de faydası olur düşüncesiyle paylaşmak istedim.  Sonuna kadar okumanızı öneririm.

Kaç yıl oldu hatırlamıyorum bir yazı okumuştum. İki arkadaş yıllar sonra karşılaşırlar. Birisinin sağlığının yerinde olmadığı yüzünden belli olmaktadır. Hal hatırdan sonra konu sağlık sorunlarına gelince keyfi yerinde olamayan kişi hemoroidi ile ilgili ciddi sorunlar yaşadığını hastaneden iki ay sonrasına ameliyat randevusu aldığını söyler. Arkadaşı madem ameliyat olmana iki ay var sana önerim her sabah 5-6 zeytin çekirdeği yut diye tavsiyede bulunur. Bu iki ay sonunda umarım faydasını görürsün ama ihmal etme rica ediyorum yutmaya devam et diye de sıkı sıkı tembih eder. Adamcağız yutmaya başlar ve bir süre sonra mide ve barsak şikâyetlerinin yani sindirim şikâyetlerinin azaldığını fark eder. Çekirdek yutmaya devam eder. Basur acılarının da azaldığını, daha rahat dışkıladığının farkına varır. Ameliyat günü geldiğinde de ameliyattan vazgeçip çekirdek yutamaya devam ederek bir süre sonra tamamen iyileşir.

Bunu yüksek sesle okuyunca o sıralar bizde misafir olan bu gün, 95 yaşındaki kayınvalidem ben çocukluğumdan beri yediğim zeytin çekirdeklerini yutarım dedi. Eşim de ben de çok şaşırdık.  Kahvaltı sonrası sofrayı toplarken tabağında zeytin çekirdeği olmadığını fark etmemişiz. Dedi ki “çocukluğumuzda bize yediğimiz zeytin çekirdeklerini yuttururlardı, ben o zamandan beri yutarım.” Eşim ve ben de takriben 6-7 yıldır kahvaltıda yediğimiz zeytinlerden 7-8 adedinin çekirdeğini yutuyoruz. Rahmetli dayım yıllarca kabızlık çekti devamlı müshil ilacı kullandı, zeytin çekirdeği yutma konusunda bir türlü ikna edemedim. “İş çıkarma başıma,  ya midemi ya bağırsağımı deler” dedi. Hâlbuki bildiğiniz gibi yanlışlıkla yutulan sivri ve kesici olmayan her şey iki üç gün sonra dışkılama ile çıkar. Bunu bile denemeye korktu. Zeytin çekirdeği mide de ilk eriyen yiyecek olduğu için bir şey çıkmaz deneyin göreceksiniz

Aşağıda okuyacağınız makale Bulgar ve ABD li bilim adamlarının yaptıkları çalışmalar temel alınarak hazırlanmıştır.

Herhangi bir zeytin çekirdeğinin her iki ucunu hafifçe törpülerseniz çekirdeğin içinin oyuk olduğunu ve içerisinde pıhtılaşmış ya da çok koyu kıvamlı bir yağ olduğunu görürsünüz. Bahse konu olan maddelerin burada ki konsantrasyonu %80’lere varan miktarlardadır.

Zeytin çekirdeği muhteviyatında ki bu faydayı elde etmek için ise zeytin çekirdeklerini atmayıp yutmak gerekir. En gelişmiş cihazlarla yapılan araştırmalar zeytin çekirdeğinin boğaz boşluğundan geçip mideye ulaştığı anda eridiğini tespit etmiştir. Hazmı en kolay olan yiyecek maddesi zeytin çekirdeğidir.

1-Ülser gastrit gibi mide problemlerini bitirdiği;

2-Bağırsak ve sindirim yollarını düzenlediği;

3-Basur ve prostatı engellediği;

4-İç organlarda oluşabilecek kanserojen hücre riskini binde birlere indirgediği belgelenmiştir.

Sindirim şikâyetiniz varsa ve hele kabızlık çekiyorsanız her sabah kahvaltıda yediğiniz zeytin çekirdeklerinden 7-8 tanesini yutun. Ben çayımın son yudumlarını içerken ikişer ikişer 8 adet yutuyorum. Ama dikkat edin, çekirdekler kabuğu gibi simsiyah olmasın. Siyah çekirdekli zeytin boyalı zeytindir. Boyasız zeytinin çekirdeği kahverengi tonlarında olur. Afiyet olsun, yarasın, yeni yılınız sağlıklı, mutlu ve huzurlu olsun inşallah.  

OKUR YORUMLARI
Nuri Hakan Tataroğlu
03.01.2021 08:38:54

Güzel bir yazı olmuş, faydalanmak gerek, yazdığım şiirin okunmasını tavsiye ederim.Nuri Hakan Tataroğlu gezgin bezgin sezgin gurme halk ozanı aşık , meşhur olamamış, meşhur olamayacak herhalde bir garip şair Koca Hoca fanibirferdizat KISIM KISIM BÖLÜM BÖLÜM SEVERDİN KEBABI TAVUĞU ETİ YAŞARKEN YAPSAYDIN HAYIR HASENETİ ÖLMEDEN YAZDIN MI VASİYETİ HAYAT KISIM KISIM BÖLÜM BÖLÜM HER FANİNİN BAŞINA GELECEKTİR ÖLÜM İYİ İNSAN OL KİMSEYE YAPMA ZULÜM Ankara, 3.01.2021, Nuri Hakan Tataroğlu

GÜRSEL URCU
30.12.2020 06:22:20

Sevgili Kadircim bütün yazılarını okurum bu zeytin yutma başkası söylese düşünürüm sen inanmdığın şeyi yazmazsın ben de bir deneycem her akşam simati çay içmekten King geldi inşallah iyi gelir sevgi selmalar Hamburgdan sevgiler.

MUSTAFA KONAL
26.12.2020 19:53:15

Sağol hocam faydalı oldu.

Ramazan Alim Gürerk
26.12.2020 15:27:59

Size, Çapanoğlu Ailesine ve okurlarınıza sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yeni yıl dilerim. Saygılarımla,

M Ethem Kutsoylu
26.12.2020 09:28:55

Bu tavsiyeyi uzun süredir uyguluyorum, gerçekten sayılan faydalarını görüyorum ayrıca sonraki yiyeceğim yemeğe kadar nefesimde hoş bir zeytin aroması hissediyorum. Acizane tavsiyem evde tatlandırılmış zeytin tercih edilirse dahada iyi olur. Bu vesile ile sağlıklı ve dertsiz yeni yıl diliyorum.

Oğuz
26.12.2020 00:12:45

Çok değerli bir bilgi. Bilgi paylaşımınız için Teşekkürler. İzninizle paylaşmak istiyorum bu faydalı bilgiyi.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ