A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

Zakkumcu Ziya bey ve Koronerci Canan Hanım

Oda tv.com da Sayın Mehmet Yiğittürk’ün Prof. Canan Efendigil Karatay Hocamız ile ilgili yazısını okuyunca aklıma geldi. Sayın Yiğittürk, daha önce kaleme aldığı 15 Temmuz 2011 tarihli yazısında, zakkum çiçeğinin yapraklarından elde ettiği ve No ekstresi ismini verdiği ilacı ile bazı kanser türlerini tedavi eden Dr.Ziya Özel’e bir özür borcumuz yok mu diye sormuştu. Bende bu konuda şahit olduğum bir olayı anlatacaktım unutmuşum. Önce Canan Hocamızdan başlıyayım. Canan Hocamız,1943 Elazığ doğumlu. Elazığ’ın tanınmış ailelerinden Efendigillerden. Bu nedenle Canan isminden sonra aile ismini de iftiharla kullanıyor.

1972 yılında tıp fakültesinden mezun olunca İngiltere de kardiyoloji alanlında eğitim görür. Bundan sonra da kimi zaman yurt dışında kimi zaman yurt içinde ilmi ve tıbbi o kadar büyük başarılara imza atar ki onları anlatmaya kalksam sayfalar dolusu tutar. Sadece ikisini yazsam yeterli olacak sanırım. Birincisi dünyada ilk kalp naklini gerçekleştiren ünlü kalp cerrahı Christian Barnarnd’ın ekibinde çalışarak doçent olması, bu bile çok önemli bir referans değil mi? İkincisi bugün hemen her hastanede yapılabilen koroner anjiyografi tekniğini ülkemize getirip ilk uygulayan ve yerleştiren kişi olmasıdır. Çünkü İstanbul dâhil birçok hastanelerde koroner yoğun bakım ve koroner anjiyografi laboratuarlarını o kurmuştur.

Canan hocamız, Karatay diyeti isimli bir kitap çıkardı. Bu kitap aslında bir diyet kitabı değil. Sağlıklı beslenme kitabı. Bu güne kadar bize şunu yemeyin bunu yemeyin diye öğütlenen şeylerin yanlış olduğunu anlatan bir kitap. Ben Tv. de Seda Sayan’a konuk olduğu zaman izlemiştim. Her gün bir yumurta yiyin, kuyruk yağı yiyin, iki kadeh rakı için, kahvaltıda en az 10 adet zeytin yiyin, zeytinyağı tüketin, mecbur kalmadıkça kızartma yemeyin, kızartmayı mutlaka zeytinyağı ile yapın, tereyağı yiyin, kolesterole çok önem vermeyin. Vücut ihtiyaç duyduğu için yapıyor filan diye kulağımıza hoş gelen şeyler anlatıyordu. O günden sonra bu değerli hanımefendi Hocamızı izlemeye başladım. Sayın Mehmet Yiğittürk, bu konuşmalarından sonra Canan Hocamızın ilaç tekellerinin hedefi haline geldiğini söylüyor. Çünkü dünyada yaklaşık 30 milyar dolarlık bir pazara sahip olan kolesterol ilaç firmalarını, dev ilaç kartellerini karşısına almasına neden oluyor. Çünkü kolestrol’ün büyük bir yalan olduğunu, bu ilaçların başka rahatsızlıklara yol açabileceğini söylüyor. Sayın Yiğittürk, bu bilim insanına sahip çıkalım 10–15 yıl sonra özür dilemeyelim diyor.

Şimdi gelelim Sayın Yiğittürk’ün Dr. Ziya Özel’e bir özür borcumuz yok mu yazısına. Dr.Ziya Bey, Zakkum çiçeğinin yapraklarından bir ekstre üretti ve bunu bazı kanser türlerinin tedavisinde kullandı. Çok da başarılı oldu. Tedaviye şöyle başlıyordu. Kendisine başvuran hastaya bu ekstre den bir miktar enjekte ediyor ve bekliyordu. Ertesi günü hastada ateş yükselmesi oluyorsa onu tedaviye alıyor ateş yükselmiyorsa benim ilacım size etki etmeyecek diyerek tedaviye girişmiyordu. Yani ürettiği ekstre sadece bazı kanser türlerinde etkili olabiliyordu.

O zamanda Dr. Ziya beye hayatı zindan ettiler davalar açtılar, yerden yere vurdular. Ne şarlatanlığı kaldı ne yalancılığı. Meslekten bile men ettiler. Ama çok başarılığı olduğu bir tedavisine ben şahit olmuştum.1980 li yıllarda tekstil piyasasının duayenlerinden değerli insan Cumhur Dinçkök ağabeyimiz ayaklarından rahatsızlanıyor. Gerek yurt içi gerek yurt dışı tetkiklerde kanser teşhisi konuyor. Bu tetkikler sırasında Cumhur Bey ayaklarını kullanamaz duruma geldi. Mercedes otomobili bile engelli aracı idi. Fabrikaya geldiklerinde kendi kullandığı engelli otomobilden inince tekerlekli sandalye ile binaya taşınırdı. Doktorlar Cumhur bey’e ayağının kesilmesinden başka çare olmadığını söylemişler. İşte tam bu sırada Dr. Ziya Bey devreye girdi. Cumhur ağabeyimizi eski sağlığına kavuşturdu. Şimdi Ataköy 5.kısım çarşısında zaman zaman karşılaşıyoruz. Bir delikanlı gibi yürür gider. Allah uzun ömürler versin.

Tedaviden sonra Tv. ler Cumhur Bey’in muhteşem evinde kendisi ile çok röportajlar yaptılar. Dr. Ziya Bey ne oldu peki derseniz. Amerika’ya gitti ilacın patentini aldı. Ne ülkesi ne de halkı maalesef ona sahip çıkmadı. Amerika, ilacına da ona da sahip çıktı. Deneyler devam ediyor. İşte bunun için Sayın Mehmet Yiğittürk bu vefasızlığa isyan ediyor, Dr. Özel’e özür borcumuz yok mu diye soruyor. Şimdi bende iki konuyu iki doktorumuzun yazısını özetleyerek sizlere aktarıyorum karar sizin.

Prof Dr.Erdem Yeşilada diyor ki; Daha önce yıllarca 260 mg. civarında olduğu kabul edilen normal serum kolestrol seviyesi, ilaç firmaları tarafından birden 180-200 mg’a çekildi. 260 Kolesterol iyidir ile başladık. İlaç satışları düştükçe, sağlıklı yaşam için gerekli kolesterol miktarı da düşürüle, düşürüle 120 ye indi. Baktılar bu da satışları arttırmaz oldu, Şimdi diyorlar ki; Statinler (Kolesterol ilaçları) Alzaimer'i önlüyor. Oysa bu konuda tek bir araştırma yok. Unutmayın metabolizma erkeklik hormonunu kolesterolden yapar (Prof. Dr. Cankat Tolunay) Statinler tüm vücudu koruyor. (Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU) Geçtiğimiz günlerde 'Bir Masalmış Kolesterol' adlı kitabı Türkçede yayımlanan Shane Ellison kolesterol icat edilmiş bir hastalıktır diyor. Ve ekliyor, Kolesterol vücutta en bol bulunan steroid moleküllerden biridir. Birkaç görevi vardır. Hücre zarını bir arada tutar. Miyelin kılıfını oluşturan parçalardan biri olarak beynin çalışmasına yardımcı olur. Bizi viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan korur. Hormon seviyemizi düzenler. Tüm bu görevleri yerine getirebilmek için kolesterol 100.000 mil uzunluğundaki arterler boyunca 'lipoproteinler' tarafından taşınmalıdır. En önemli lipoproteinlerden biri de düşük-yoğunluklu-lipoprotein (LDL)'dir. Temel görevi ihtiyaç duyduğumuz kolesterolü vücudun çeşitli parçalarına dağıtmaktır. LDL-kolesterol olmasaydı ölürdük. Kitabımda da gösterdiğim gibi, LDL-kolesterol düştüğünde sağlığımız da çöküyor; fikir liderleri bize ne söylüyorlarsa tam tersi! Peki,Kolesterol ilaçlarının etkisiz olduğunu gösteren bir bilimsel kanıt var mı? Hem de tonlarca... Statinlerle ilgili yapılmış bilimsel araştırmalara topluca 'kolesterol düşürücü ilaç deneyleri' deniyor.

Kitabımı okuyanlar, bu araştırmalarda, ilaçların faydasının görülmeyip tehlikelerinin belgelendiğini öğrenecekler. Bu gerçeklerin doktorlardan ve toplumdan nasıl saklandığını da öğrenecekler. Şimdilerde yeni eğilim 125 mg.ın daha ideal olduğu. Peki, bu seviyenin doğru olduğunun kanıtı ne? Bir düşünün, normal kolesterol seviyesi 180-200 mg. iken dünyada potansiyel hasta sayısı tahminen 1,5-2 milyar civarındaysa, değeri 125 mg’a çektiğimizde potansiyel hasta sayısı 4-5 milyara çıkacak. Bunların ne kadarı ilaç kullanır bilinmez ama kazancı düşünebiliyor musunuz? Diyor.

Gelelim Tansiyon’a. Amerikan Yüksek Tansiyon Derneği eski başkanı Dr. Michael H.Alderman diyor ki; Yüksek tansiyon 140/90 ‘ın üstü olarak tanımlanmıştı. 120/80 ile 139/89 Aralığı ise ön yüksek tansiyon olarak kabul ediliyordu. Bu dilime giren hastalara ilaç verilmiyor, tansiyonu yükseltecek bazı yiyeceklerden ve stresten uzak durmaları tavsiye ediliyordu. Amerika da yaklaşık 65 milyon insanın yüksek tansiyon hastası olduğu biliniyor. ABD. de tansiyon ilaçları pazarının yıllık hacmi 20 milyar dolar.120/80’i yüksek tansiyon olarak kabul ettiğinizde varın hesap edin 20 milyar dolar seviyesi kaçlara çıkar. Şimdi bazı yurdum doktorları ve ilaç üreticileri 120/70 olsa sağlığınız açısından daha iyi olur diyorlar. Neden acaba?

Not: Değerli okuyucu; Sadece şu iki mısraı akıllarda kalan Efil efil ederde Dayılının ekini, Ceritzade Hüsnü Efendi Büyük caminin vekili şiirinin diğer mısralarını bilen varsa ve bana bildirmek lütfunda bulunursa minnettar kalırım.

04.06.2012
OKUR YORUMLARI
Mehlika Filiz Ulusoy
05.06.2012 19:45:00

Abdülkadir Bey
Ziya Bey'in zakkumla ilgili Türkiye'de uğraş verdiği dönemde ben de bizzat İstanbul'da yaşayan rahmetli teyzemden şunu nakletmek isterim. Teyzemin apartman komşusu olan bir hanımın bacaklarında sürekli açılmakta olan yaralar vardır. Buna bir çare bulunamayınca Ziya Beye giderler. Ziya Bey bir solüsyon verir ve bacağı bu sıvıyla her gün pansuman etmelerini söyler. Teyzem pansuman işini üstlenir. Bir süre sonra yaralar tamamen kapanır.

Altmışlı yaşlarımın başlarında total kolesterol değerlerim yükselmeye başladı ve 340 mg/dl olunca bana bir ilaç başlandı. Bu ilacı aldıktan kısa bir zaman sonra kemiklerimde, kaslarımda ağrılar hissetmeye başladım. Yürürken düşmeye başladım. Düşmeler haftada ikiye-üçe çıktı. Herkes tansiyonunuz mu düştü diye yardıma koşuyordu. Oysa bilincim açıktı. Ellerimin ve dizlerimin üstüne düşerek başımı koruyordum. Sanki ayaklarımın mekandaki yerini kaybetmiştim. Ayak bileklerim çalışmıyordu. İki ay içinde kendi kendime ilacı bıraktım. İlacın yan etkileri iki-üç ay devam etti. Bu düşmelerden diz eklemlerim zarar gördü. Bir diyetisyene giderek sekiz kilo verdim. Üç ay içine total kolesterolüm 230'a düştü.
Yorum sizin...
Saygılarımla

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ