A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

YÜCE BİR SEVGİ HİKÂYESİ, ÇAPANOĞLU OSMAN MEKKİ BEY VE NİGAR HANIM

Çapanoğulları hadisesinden sonra yurt içinde ve yurt dışında değişik yerlere savrulan Çapanoğullarından, Çapanoğlu Celal beyin İstanbul’da yaşayan torununu Seval Zengin Hanımefendi (Ö.13.02.2013) ile yine Celal beyin torunu ve Seval Hanımın da kardeşi olan rahmetli Yılmaz Çapan Bey’in eşi Yüksel Çapan Hanımefendi benden rica ettiler.

Çapanoğlu Muhlis Bey’in torunu Hukuk Doktoru ve benimde büyük kuzenim Gülseren Sebük Mondata (D.02.07.1929- Ö. İtalya 27 Şubat 2013) ile yıllar sonra tanışıp görüşmeyi çok arzu ediyorlardı.
Kararlaştırdığımız gün rahmetli Gülseren Hanımefendi’nin (84) Teşvikiye’deki oldukça büyük ve güzel döşenmiş evinde toplandık. Her iki taraf içinde geçmişte yaşanan anılarla dolu duygu yüklü güzel bir gün oldu. Gülseren Hanımefendi özenle sakladığı eski resimleri çıkardı. İnsanı büyüleyen tatlı sesi ile şimdi hayatta olmayan büyüklerimizi tek tek misafirlerine tanıttı.

Zaman su gibi akıp giderken Seval Hanım, resimlerden birisindeki bir hanımı işaret ederek “Bu resmi hatırladım, aynı resimden bizde de var bu hanımefendi kim acaba” diye merakla sordu. İşaret ettiği resim Gülseren Hanımın halası Nigar Hanımın resmi idi. Seval Hanımlardaki benzeri ise, dayısı Çapanoğlu Osman Mekki Beyin evrakları arasından çıkmış ve diğer belgelerle birlikte bu güne kadar saklanmıştı. Bu ortaya çıkınca Gülseren Hanım kederle gülümseyip bir süre resme baktıktan sonra şu açıklamayı yaptı. “Osman Mekki Bey (Çapanoğlu Celal Bey’in oğlu) ile Nigar Hanım, gençlik yıllarında birbirlerini çok sevmişler. O zamanın şartlarında bu sevgileri uzun bir süre aralarında sır olarak kalmış kimselere söyleyememişler. Aile toplantılarında bir araya geldiklerinde ancak birbirlerini görme ve kısacık sohbet etme şansı olurmuş. Bir akrabalarının yardımı ile arada bir birbirlerine mektup gönderme şansı da oluyormuş. Nihayet sonunda evlenmeye karar vermişler ve İrtibatı sağlayan bazı akrabaların yardımı ile bu arzularını büyüklerine de açmışlar.

Aslında onların bu gözlerden uzak sevgilerinden ve birlikteliklerinden haberi olmayan akrabalar da zaten onları birbirlerine pek yakıştırırlarmış. Ama iş bu kerteye gelince Nigar hanımın babası Asım Bey bu evliliğe onay vermez. Nedeni; Mekki beyin, Kurtuluş Savaşı sırasında isabet eden bir şarapnel ile başından ve kolundan yaralanması neticesi tekaüde ayırtılmasıdır.

Şarapnel parçası, Mekki Bey’in kafa kemiğinde kırığa sebep olmuşsa da herhangi bir sağlık sorunu yoktur. Gerek kendisi için ve gerek aile için bir gurur vesilesi olan bu gazilik olayını Asım Bey önemli bir sağlık sorunu olarak düşünür ve bu konuda kesin tavır koyar. Evlenmelerine engel olan halin Milli Mücadele sırasında aldığı şerefli bir yaradan dolayı olması Osman Mekki Bey’i daha büyük bir teessüre sevk eder. Akrabalar araya girerlerse de Asım Bey’i kararından döndürmek mümkün olmaz. Birbirlerini uzun bir süredir büyük bir aşkla seven bu iki insan büyüklerin kararına karşı çıkamazlar, daha doğrusu Nigar hanım çaresiz kalır. Bağırlarına taş basarak bu ayrılığı kabullenmek zorunda kalırlar ama ölene kadar da sevgilerine sadık kalırlar. Nigar Hanım Pederi Asım Bey’in ısrarı ile akrabaları Avukat Memduh Çapanoğlu ile evlendirilir.

Memduh Bey’in bu ikinci evliliğidir. İlk eşi Kerime Hanım vefat ettiğinden Nigar Hanımla ikinci evliliğini yapar. Osman Mekki Bey, Nigar Hanıma olan aşkından dolayı başka bir hanım ile evlenmeyi asla düşünmez ve evlenmez. Büyüklerin baskısına karşı koyamayarak evlenmek zorunda kalan Nigar Hanım ile Osman Bey, Osman Bey’in 1957 yılında vefatına kadar zaman zaman birbirlerine mektup yazarak hiç olmazsa sağlık haberlerini almaya devam ederler. Mekki Bey’in sizdeki evraklarının içinde Nigar Hanımın resminin bulunması işte bu temiz aşk hikâyesi yüzündendir” diye tamamladı Gülseren Hanımefendi. Bu temiz aşk hikâyesini bitirene kadar elinde tutup masa üstüne bıraktığı resme içimiz burkularak bir kere daha baktık. Nur içinde olsunlar..

19.02.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ