A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

YOZGAT KÜLTÜR MERKEZİ

Değerli okuyucular, geçtiğimiz hafta 13 Ocak 2108 Cumartesi günü İstanbul Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Sayın Ahmet Yılmaz Beyefendinin daveti üzerine Federasyon binasındaydım. O gün hem TKDK nın Kırsal Kalkınma Hibeleri hakkında Selim Türker ve ekibinin sunumu hem de Yozgat Tarihinde Çapanoğulları paneli vardı. Ahmet Bey, biraz erken gelirseniz sohbet etme şansımız olur deyince bende epey erken saatte orada oldum. Yozgat ile ilgili her türlü sosyal aktivitenin içinde ve hatta çoğunun baş rolünde olan sevgili kardeşim Adem Coşkunyürek ile bazı toplantılara katılmıştım. Hatta Baltalimanı Oba Restoranda Cemil Çiçek Beyefendinin başkanlığında yapılan 100 kişilik danışmanlar kurulunun toplantısına davet edilmiş ve davete icabet etmiştim. Ancak gördüm ki yönetimde bulunan bazı kişiler Yozgat’ın değil kendi çıkarlarının peşindeler. Hatta hiç unutmuyorum Cemil Çiçek Bey şöyle demişti. “Hemşerilerimize diyoruz ki bizden bir şey istediğinizde bir proje ile gelin ki ona göre inceleyelim araştıralım maddi manevi ne yapılacaksa yapalım, ama siz ya bir yerde işe girmek ya da bir yere tayin edilmek talebi ile geliyorsunuz.”
O günden sonra da hiçbir toplantıya katılmadım. Yeni yapılan Federasyon binasına varıp biraz soluklandıktan sonra Ahmet Bey bütün binayı gezdirdi.

Değerli dostlar, hayran oldum. Her şey en ince teferruatına kadar düşünülmüş projeye konulmuş. Önemli bağışlarda bulunan hemşerilerimizin isimleri odaların, salonların kapılarının yanlarına iliştirilmiş. İsimleri okudukça duygulandım, hepsi için kalbimde yer açtım. Hepsinden Allah razı olsun.

Binayı gezimiz bitince Ahmet Bey’in makam odasında sohbete daldık. Ahmet Bey bana şu bilgileri de verdi; “Binamızın arsasını 1960 yılında çocukları olmayan Yozgatlı bir Karı/Koca, öğrenci yurdu yapılmak üzere o dönemde İstanbul’da kurulu olan Yozgat Öğrenci derneğine bağışta bulunuyor. Maddi imkânsızlıklardan dolayı öğrenci yurdumuz kapatılınca tüzük gereği arsa, Yozgat İl Özel İdaresine kalıyor. Fatih Belediyesince Yeşil alana çıkarılan bu arsa, önce Fatih Belediyesi tarafından Park yapılıyor, sonra İstanbul Yozgatlılar federasyonunun 5-6 yıllık bir uğraşı sonucu tekrar arsa vasfını kazanıyor ve yeniden Yozgat il Özel idaresine kazandırılıyor.

Ben başkan seçilince, Başkanlığımızca, 2015 Mart ayında Yozgat il Özel idareden bu arsayı Öğrenci Yurdu ve Kültür merkezi yapılmak üzere kiraladık ve Temmuz 2015 te yapı ruhsatını alınarak 100 kişilik öğrenci yurdu ve Kültür Merkezi inşaatına başladık.

Hafriyat sırasında ortaya çıkan tarihi eser nedeni ile Anıtlar kurulundan da ruhsat almamız gerekti. Bunun içinde bir yıl beklendikten sonra, çıkan Tarihi eseri zeminde koruma altına alarak tekrar Temmuz 2016 da temel atarak inşaata başladık.

Yedi kattan oluşan ve 2000 m2 kullanım alanı olan binanın bir katını teknik ve idari kat yaptık.
Bir katını federasyon yönetim katı, toplantı salonu ve misafirhane, bir katını 250 kişilik çok amaçlı konferans salonu, üç katını 100 kişilik yükseköğrenim erkek öğrenci yurdu yaptık. Bir katı da yemekhane ve mutfaktan oluşmaktadır.

İnşaat bittikten sonra bir yıl gibi bir sürede tefrişini de bitirdik. Bina tefrişi ile birlikte çoğunluğu ayni, bir kısmı nakdi olmak üzere toplamda yaklaşık 3,5-4 milyon TL. gibi bir rakama mal oldu.
Bu maliyetin tamamı İstanbul Yozgatlılar federasyonunun yoğun ziyaret ve destek talepleri ile İstanbul’da ki Yozgatlı Hayırseverlerden sağlanmıştır. Eylül 2017 de Yurt ruhsatı da alınarak Yozgatlı öğrenciler bu sene konaklamaya başladılar. Ayrıca Federasyon tarafından Yozgatlı dernekler ile birlikte yoğun bir şekil de dolu dolu programlar yapılmaktadır.

İstanbul’daki 200 bin Yozgatlının en üst çatısı olarak gördüğümüz Federasyonumuz olarak, bu eseri Yozgatlı Gençlerimize ve Hemşerilerimize armağan ediyoruz.

Değerli okurlar, Federasyon başkanlığı seçimi yapılacağı haberini yine sevgili kardeşim Adem Coşkunyürek’den öğrenmiştim. Sonra Ahmet Bey’in başkan seçildiğini de yine ondan öğrendim ve ne hikmetse ilk defa takip etmeye başladım. Ahmet Bey hiç oturmuyor, bir gün İstanbul’da, bir gün Ankara’da Yozgatlı mülki amirleri ziyaret ediyordu. Ziyaret ettiği kişilere Çapanoğlu sancağımızın stilize resmini hediye ediyordu. Demek o zamanlar Federasyon arsasının kurtarılması ve bina ruhsatı için koşturuyormuş. Sonra işadamlarımızı ziyaretleri başladı. İşadamı neden ziyaret edilir? Elbette yardımlarını sağlamak için. Ahmet Bey bu konuda da çok başarılıydı. Gayretkeşti, çabalıyordu, ısrarcıydı, ikna ediyordu, tuttuğunu koparıyordu. İlk defa Yozgat için bir şeyler yapılabileceği umudu taşımaya başladım.

Ve 13 Ocak 2018 günü gördüklerim umudumu heyecana dönüştürdü. 13 Ocak günü en mutlu günlerimden birisi oldu.

Başta değerli İnsan Sayın Ahmet Yılmaz Beyefendi olmak üzere maddi manevi emeği geçen herkese minnet duygularımla sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum.

Bir rica; Federasyon binamızın resmi açılış töreni 27 Ocak 2018 Cumartesi gün saat 16.00 da davetliler huzurunda yapılacaktır. Siz olmazsanız bir eksik olacağız.
Adres: Yavuz Sultan Selim Cad. Hanedan sok. 11-15 Fatih/İst. 0(212)611 60 66 - 0(532)432 62 66
OKUR YORUMLARI
Mustafa Topaloğlu
22.01.2018 14:30:00

Değerli dostum,
Yozgat Kültür Merkezi, İstanbul’a yolum düştüğünde ilk ziyaret edeceğim mekan olacak. Bu merkezi böyle dört dörtlük inşa etmek her babayiğidin harcı değildir. Ellerine sağlık bu yolda gayret gösterenlerin. Siz de inşayı taa baştan alıp merkezin sunuma hazır hale geliş aşamasına kadar geçirdiği evreleri, verilen mücadeleyi ve gayretli çalışmaları ne güzel anlatmışsınız. Varlığınız daim ola aziz dostum.
Ben de Yozgat Kültür Merkezi’nin yapımında ve yaşatılmasında insan üstü gayret gösteren Sayın Başkan Ahmet Yılmaz başta olmak üzere, maddi manevi destek veren herkese candan teşekkür ederim.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ