A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

YOZGAT’IN BİR KÖYÜNDE 23 NİSAN MİLLİ EGEMENLİK BAYRAMI KUTLAMASI

Değerli okurlar, bu fotoğraf bütün dünya da hayranlıkla karşılanan “Bulutlardaki Atatürk” fotoğrafını çekerek bu ilahi fotoğrafı bizlere armağan eden Cennetmekân Mustafa Kemal Aydoğan hocamızın oğlu Sayın Ahmet Yaşar Aydoğan Bey’den geldi. 1960 lı yılların başlarında Yozgat’ın bir köyünde mütevazi imkanlarla kutlanan 23 Nisan Milli Egemenlik Bayramı töreninden bir enstantane.

Edirneli bir ilk mektep öğretmeni, tayin edildiği Yozgat’ın köyünde sağlamlaştırılmış kırık dökük uyduruk bir masa üzerinde günün mana ve önemini köylülere anlatmaya çalışıyor. Elektrik yok. Tabi elektrik olmadığı için mikrofon da yok. O tarihte Yozgat’ın bazı ilçelerinde bile elektrik yoktu. 1950 li yıllarda da Yozgat’ta saat 23.00 olunca tavandaki ampul birkaç kere göz kırparak işaret verir herkes alelacele kalan işlerini yapar ortalığı toplar yatardı sonra sabaha kadar elektrik olmazdı.

Atatürk’ün bu idealist öğretmeni neler anlatıyordu kim bilir? Ama ben aşağı yukarı tahmin ediyorum.

Mesela elindeki yazılı metinden şöyle okuyordu; “Anayasamızın Egemenlik başlıklı 6. maddesi aynen şöyle demektedir.” “Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz.”

Toplumda hiçbir kimse, hiçbir zümre, hiçbir sınıf ya da gurup, doğrudan üstün emretme gücüne sahip olamaz. Toplumda üstün emretme gücünün tek kaynağı ve tek sahibi milletin kendisidir diye de üstüne basa basa vurguluyordur.

Ve şöyle devam ediyordu mesela; O halde Milletimizin egemenliğini ve bağımsızlığını koruyabilmemiz için bazı değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Nedir bu değerlerimiz?

Bayrağımız,

İstiklal Marşımız,

Atatürk ve Anıtkabir,

Dilimiz,

Cumhurbaşkanlığı Forsu,

Başkentimiz,

Türkiye Büyük Millet Meclisi,

Türk Lirası (Paramız)

Anayasamız,

Milli Takımlarımız,

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız

Ve sonra eminim Atatürk’ün şu sözleri ile bitiriyordu konuşmasını; “Hürriyet ve istiklâl benim karakterimdir. Ben milletimin ve büyük ecdadımın en kıymetli mirasından olan istiklâl aşkı ile yaratılmış bir adamım. Çocukluğumdan bu güne kadar ailevi, hususi ve resmi hayatımın her safhasını yakından tanıyanlarca bu aşkım bilinir. Bence bir millette şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın yerleşmesi ve yaşaması mutlaka o milletin hürriyet ve istiklâline sahip olmasına bağlıdır. Ben şahsen bu saydığım özelliklere çok ehemmiyet veririm ve bu özelliklerin kendimde varlığını iddia edebilmek için milletimin de aynı özellikleri taşımasını şart ve esas bilirim. Ben yaşayabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple millî bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri gerektirdiği takdirde insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet gereğinden olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin de bu arzusundan vazgeçinceye kadar amansız düşmanıyım.”

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk bayramımız 100. YILDÖNÜMÜNDE Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarına armağan olsun

 

OKUR YORUMLARI
Alim Gürerk E.Kurmay Albay
23.04.2020 11:07:42

Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, onurudur, şerefidir. Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ