A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

VAN’IN BİR KÖYÜNDE

Değerli okurlar, Türk Gençliğine 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi önemli bir bayramı hediye eden aziz Atatürk’ün anısına onunla ilgili yaşanmış bir olayı rahmetli eğitimci Yılmaz Göksoy Hocamın anılarından nakledeceğim;

Van’ın bir köyünde (Kürtçe ismi bende var fakat doğrulayamadım) dul bir kadının ineğini kurtlar parçalar. Olay tam da Atatürk’ün öldüğü 10 Kasım 1938 günü yaşanır. Kadıncağız çırpınıp ağlarken bir yandan da “paşam sen öldün ineğimi kurtlar yedi” diye dövünmektedir.

Amerikalı arkeologlarda o günlerde orada arkeolojik kazı yapmaktadırlar.  Amerikalılar kadının dövünürken neler söylediğini merak edip tercümana sorarlar. O da tercüme edince şöyle söylerler. “Bugüne kadar kadının ineği tesadüfen hayatta kalmış ama kadıncağız Atatürk’ün sayesinde güvence altında olduğuna yürekten inanmış. Bir lidere duyulan güvence ancak bu kadar olur.”

Bu anı, Atatürk'e duyulan derin sevgi ve güveni çarpıcı bir şekilde yansıtan, yerel anlatılarla beslenmiş duygusal bir anekdot. Van’ın bir köyünde geçen bu olayda, ineğin parçalanması bir yandan bireysel bir trajedi olurken , diğer yandan ulusal bir yas olan Atatürk’ün ölümü, iç içe geçiyor. Kadının “Paşam sen öldün, ineğimi kurtlar yedi” diyerek dövünmesi, Atatürk’ün yalnızca bir devlet adamı değil, aynı zamanda halkın günlük yaşamında bir güvence ve koruyucu figür olarak nasıl içselleştirildiğini gösteriyor.

Amerikalı arkeologların tercümeyi duyduğunda söyledikleri söz de dikkat çekici:

 “Bugüne kadar kadının ineği tesadüfen hayatta kalmış ama kadıncağız Atatürk’ün sayesinde güvence altında olduğuna inanmış. Bir lidere duyulan güvence ancak bu kadar olur.”

Bu, bir liderin halk nezdinde ne denli güçlü bir güven ve bağlılık oluşturduğunun güzel bir örneği. Bu anı, Atatürk’ün sadece siyasal değil, duygusal ve kültürel anlamda da halkın hayatında ne kadar derin bir yer edindiğini gösteriyor.

1938 yılının yoklukları içinde Van’ın bir köyünde yaşayan bir kadının Atatürk’e olan sevgisi ve güveni içimizi ısıtırken 2025 yılında, bilişim çağında yalnızca ülkemizde şahit olduğumuz Atatürk düşmanlığı nereden kaynaklanıyor iyi bilmemiz gerekiyor.

19 Mayıs “Atatürk'ü Anma”, Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ