A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

SEÇİM ÖNCESİ DÜŞÜNCELERİM

Değerli okurlar, Belediye ve muhtarlık seçimlerine az bir zaman kaldı. Zaman azaldıkça da heyecan ve vaatlerde artmaya başladı tabi karşılıklı suçlamalar da. Merak ve esefle izliyoruz.

Gerek Üniversite yıllarımda, gerek çalışma hayatımda sosyal, siyasal ve sendikal faaliyetlerin içinde hep yer aldım. Kanlı Pazar 1969, Kanlı 1 Mayıs 1977 olaylarının içinde oldum, şansım varmış ki vücutça bir hasar almadım. 12 Eylül darbesinde gözaltına alındım işimi kaybettim. Ama Yozgat ile ilgili hiçbir sosyal faaliyetin içinde olmadım. Ta ki Federasyon başkanımız Ahmet Yılmaz ve Yusuf Erkoç Beyefendileri tanıyana kadar. Çünkü gördüm ki yönetenler, ( bazılarını tenzih ederim) bulundukları konumları sadece kendi ticari ve siyasi amaçları için kullanıyorlar.

Son birkaç yıldır bir Yozgatlı olarak kendimce önemli gördüğüm iki değerli insanımızın icraatlarını yakından izlemeye çalıştım. Bunlardan birisi elbette belediye başkanımız Sn. Kazım Arslan Beyefendi, diğeri de İstanbul’un merkezinde Fatih semtinde bizlere muhteşem bir Kültür Merkezi ve Öğrenci Yurdu kazandıran Federasyon Başkanımız Sn. Ahmet Yılmaz Beyefendi.

Bilmem dikkatinizi çekiyor mu? Belediye Başkanımız Sayın Dr. Kazım Arslan Beyefendinin beş yıllık icraatları ile ilgili olarak rakiplerinden dişe dokunur olumsuz bir eleştiri duymadık.

Meyve veren ağacı taşlarlar diye çok güzel bir atasözümüz var. Hakikaten de öyle oluyor. Çok şükür Federasyon Başkanımız Ahmet Yılmaz Beyefendi içinde bu güne kadar olumsuz bir eleştiri duymadım. Ama Belediye Başkanımızın konumu gereği, yapılan olumsuz eleştirilerin hemen çoğunun duygusal, birazının da çıkar zedelenmesinden kaynaklandığı izlenimini edindim. Çünkü eleştiriyi yapanların da bir süre sonra başkana hak verdiklerine şahit oldum. Buda sevindirici bir tespit ve hakkı teslim oluyor, ne güzel.

Kazım Arslan Beyefendi hakkında en fazla duyduğum duygusal eleştiri “yanına kimse giremiyor, kimseyi dinlemiyor” şikâyetiydi. Hiç unutmam bir sohbetimizde bahsettiğim, dünyada görmediği ülke kalmamış, devletin üst düzey görevlerinden emekli rahmetli Demirel’in yakınındaki bir büyüğüm “hah! İşte doğru adam budur, yanına giren çıkanın belli olmadığı makamdaki kişinin etrafı yalaka doludur” demişti.

Okuyucularım benim Ak Parti sempatizanı olmadığımı bilirler ama Sezar’ın hakkını da Sezar’a vermek gerekmez mi? Partiler bir kapıdır, tıpkı bir işe girmek için size torpil olan kişiler gibi. Ama işe girdikten sonrası sizin liyakatinize ve çabanıza kalıyor.

Daha önceki bir yazımda da belirtmiştim: Biz söz vardır; “akıllı belediye başkanı yer üstüne, akılsız başkan da yer altına yatırım yaparmış” derler. Yani altyapı yatırımları ne kadar önemli olsa da görünmez, bilinmez. Akıllı başkan üst yatırımlar ile göz boyar puan kazanır anlamında. Sayın Arslan Beyefendi beş yıllık hizmeti süresinde hemen hepsini hem üst yatırımlar ile hem de alt yatırımlar ile Yozgat için çok başarılı yatırımlarda bulundu. 2014 yılında vadederek tamamladığı Hal Binası, Kapalı Pazar Yeri, Yenileştirilen Otogar, Sosyal Tesisler, Kuyumcular Çarşı Caddesi, Çapanoğlu Camii Çevresi, Semt Parkları ve hele de Katlı Otopark, Katı atık entegre tesisi sayesinde çöpten 10 megawatt elektrik üretimi vs. Sayın Başkanın arkasında bırakacağı çok önemli ve kalıcı eserler oldu.

Âcizane en beğendiğim yanı ise yapılan tenkitleri olgunlukla karşılaması ve kimseyle dargın küskün olmaması, lehinde ve aleyhinde yazılan ve söylenenlere de prim vermemesiydi. Bu pek azımızda olan önemli bir meziyettir.

Genel kanı, bağımsız belediye başkanlarının hükümetlerden yardım alamayacağı düşüncesine de katılmıyorum. Bildiğiniz gibi, Yozgat hiçbir zaman ve hatta tarihinde ilk defa milletvekilleri hükümette en üst düzeylerde oldukları zaman bile hükümetlerden gerekli maddi ve manevi yardımı alamadı. Zira İller Bankasına borcu en az olan belediye Yozgat Belediyesidir. Bu güne kadar yapılan vaatlerde bildiğiniz gibi ya fos çıktı ya da ertelenip duruyor. Biraz iddialı bir söz olacak ama inancım odur ki Yozgat’ımızın sahipsizlikten kaynaklanan makûs talihini yukarda bahsettiğim iki insan, Sayın Arslan ve Sayın Yılmaz, şahsi çabaları ile yendi diye düşünüyorum.

Gazetemizin sahibi ve başyazarı Sn. Osman Hakan Kiracı’nın “Ak Partinin tekrar Belediye Başkan adayı koymayarak onu mağdur ettiğine ve dışladığına inanan, ekonomik kriz nedeniyle Ak Parti iktidarına öfke duyan, Ak Parti milletvekillerine tepkili olan ve kentte gerçekleştirdiği bir takım hizmetleri de beğenen vatandaşlar, Kazım Arslan’ın etrafında kümelenmiş görünüyor. Özellikle, Ak Partiye yönelik tepki oyları, Kazım Arslan’ı adaylığa teşvik eden ve oylarını yükselten en önemli faktör olarak göze çarpıyor” yorumuna da katılıyorum. Zira aşağıdaki oy pusulası da bunun en güzel örneği olmuyor mu? Seçime katılan partili adaylar partilerinin renkli alametifarikaları ile ve her biri tek bir sütunda gösterililerken iki bağımsız aday Sayın Bekir Korkmaz ve Sayın Dr. Kazım Arslan ikisi birden tek bir sütunda Bekir Bey üstte, Kazım Bey altta basılmış. Bu uygulama kâğıttan tasarruf için olabilir mi? ? Bağımsız üç aday olsaydı üçü de alt alta mı basılacaktı. Bütün adaylar eşit ama bazıları daha da eşit demek ki.

Umarım, değerli hemşerilerim Yozgat’ın geleceği için gerçekten önemli bu seçimde yapılan bu hizmetleri takdir eder, parti tercihi gözetmeden, tercihlerini o yönde kullanırlar.

18.03.2019
OKUR YORUMLARI
S.Ahmet Genç
22.03.2019 11:15:00

Sayın Çapanoğlu bende kalbi Yozgatta kendi gurbette bir Yozgatlıyım. Yozgata her geldiğimde şehirdeki olumlu değişiklikleri görüyorum. Bende sizin gibi partilerin şahısların üzerinde durmuyorum yapılanlara bakıyorum. Yozgat bu zamana kadar kimseden bir yardım görmedi. Bozok üniversitesine yapılan yatırımları hariç tutuyorum keşke askerde olsaydı. Değişik partilerden seçilen Yozgat milletvekillerininde hiçbir faydası olmadı. Hatta daha da kötü oldu mesela tolçarşı gibi. Kazım bey başkan olduktan sonra biraz eli yüzü düzeldi. Mesela büyükcaminin etrafı güzel olmuş. Konaklar güzel olmuş. Hal güzel olmuş. Otogar güzel olmuş. Sarraflar caddesinde yürünmüyordu trafiğe kapanmış iyi olmuş. Keşke fabrikalar kapanmasaydı. Kazım bey güzel eserler bıraktı. İnşallah bundan sonra da güzel şeyler yapar. Ben hemşerilerimin oylarını Kazım beyden yana kullanmalarını isterim. İnşallah öyle olur. Saygılarımla.

Turan T.
18.03.2019 22:52:00

Kazım Arslanın Yozgata yaptığı hizmetler bence herhangi bir parti ile eş tutulamaz. Ak parti milletvekili olarak Yozgatı temsil edenlerden Yozgat bu güne kadar hiçbir fayda görmedi. Kim olduklarını hepimiz biliyoruz. Buna rağmen Yozgata her gediklerinde itibar gösterdik alkışladık. Yozgatlı olarak yanlış yaptık. Partilerin değil Yozgat için çalışanın bir şeyler yapanın yanında olmamız gerekiyor. Benim düşüncen budur.

Yılmaz BİRYILDIRIR
18.03.2019 21:13:00

Yorumunuz Sn ÇAPANOĞLU hocamın değerli köşe yazısını ilgi ile okudum.Yapmış olduğu sendikal çalışmaları,aktiviteleri,çekmiş olduğu ağır sıkıntıları tüm açıklığı ile yazmış.Burada sn hocam derki ;benim siyasi düşümceme uymayan yönetim başta olsada şehrimize yapılan hizmet ve eserler önemlidir demektedir.Sn Dr Kazım ASLAN Bey'in yapmış olduğu hizmet ve eserler takdiri şayan olup,destek görmeli,devamının sağlanmasın çok uygun olacağı ifade etmiştir.Takdiri Sn Yozgat halkının görüşlerine sunmuştur

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ