A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

SAN FRANCİSCO TATARALİ, CÜNEYT ÇAPANOĞLU İLE VEDALAŞIYOR

Değerli okurlar, 23.09.2015 tarihli Yozgat Gazetesindeki köşemde “Çapanoğlu Mehmet Muhsin Bey ve Hindistan’dan gelen mektup” başlığı ile bir yazı yayınlamıştım.(http://www.yozgatgazetesi.com/yazarlar.asp?yazar=37&yazi=2226) Yazımızda adı geçen Mehmet Muhsin Bey’in oğlu Cüneyt Çapanoğlu hakkında da kısa bir bilgi vermiş ve onun Japonya’daki cami ve okul ve onların arsaları ile Müslüman mezarlarının korunması hakkında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına yazdığı dilekçeden de bahsetmiştim. Aşağıda Cüneyt Çapanoğlu’nun vefatından sonra Tataristan’ın başkenti Kazan’da çıkarılan “Azadlıq” dergisinde, “San Francisco Tatar halkı Cüneyt Çapanoğlu ile vedalaşıyor” başlıklı yazıyı sizlerle paylaşıyorum.

San Francisco Tatarali, Cüneyt Çapanoğlu ile vedalaşıyor

Amerika Türk-Tatar vakfının eski başkanı Cüneyt Çapanoğlu 73 yaşında iken San Francisco’da vefat etti. 9 Eylül Kolma şehrinin mezarlığında onun cenaze töreni geçti. Hüzün dolu haberler hep beklenmedik vakitte geliyor. Cüneyt Beyin vefat haberi onu tanıyan birçok insan için ansızın oldu.

Kendi memleketinde uluslararası taninmiş âlim son yıllarını ailesine ve San Francisco’daki Tatarlar cemiyetine adadı. Eşi Dilara Hanım ve vakfın başka aktif azalar ile Cüneyt Bey oradaki meclislerin temel organizatöründen oldu. Tatar dünyasının en tanınmışlardan olan bu derneğin hayatı son zamanlarda Çapanoğlu ailesi etrafında dönmüş oldu.

ATTA (Amerikan Türk Tatar Association) dernek başkanı iki yıllık pozisyondur. Cüneyt Efendi bu vazifeyi iki defa arka arkaya üzerine aldı ve emanetini sonra genç üyelere teslim etti. Başkan vazifesini şimdi Semsiye Apakay’in torunu Turan Apakay devam ettirmektedir. Başkanlıktan gitse de, Cüneyt Efendi genç idare mensuplarına yardım etti, organizasyon işlerini onlarla el ele beraber devam ettirdiler. O geniş gönüllü, yardımsever birisi idi.

Cüneyt Efendinin başkanlık yıllarını şimdi derneğin birçok üyesi sevgi dolu sözlerle hatırlamaktadır. Saban Tuylari, farklı dini ve milli meclisler, müzik gösterileri vs… SanFrancisco Tatarlarının Burligame şehrinde olan dernek binası hep dolu idi. Derneğin “Ay bilbilim” adında müzik grubu da var. Dilara Hanım onun yönetmen görevini yapıyor. Binada Pazar Okulu hizmet ediyor. Orada çocuklara yönelik Tatar dili dersleri veriliyor. Kendi maddi desteği ile Cüneyt Efendi öğretmenleri bizzat Kazan’dan getiriyordu. Tatar dersleri için gereken her şeyi, renkli resimli sözlükleri de kendileri yapmışlardı. Derneğin tatar ve İngiliz dillerinde bastığı ders kitapları da mevcuttur. Onları hazırlama, internetten dağıtma işlerini Cüneyt Bey bizzat kendisi yapıyordu.

Cüneyt Efendi, 27 Eylül 1941’de Tokyo’da doğuyor. Babası Mehmet Muhsin Çapanoğlu Türkiyeli. Annesi Ümmücihan Rusya Penza ilinin Yanguraz köyünden. Babası, oğlu doğmadan vefat ediyor, Cüneyt Bey, babasını hayatında görmemiş oluyor. Japonya’nın çetin siyasi vaziyetinin neticesinde küçük Cüneyt annesi ile birlikte önce Türkiye’ye, sonra da Amerika Birleşik Devletlerine göçüyor, okul yıllarını orada tamamlıyor. Meşhur California Berkeley Üniversitesinde okumaya başlıyor ve mezun olduktan sonra mühendis olarak ise başlıyor. Deniz altı petrol çıkartma cihazları uluslararası tanınmış ustası oluyor, birkaç patent basıyor.

Meslek olarak teknik islerle meşgul olsa bile, Cüneyt efendi sözel fenner: tarih, özellikle Tatar tarihi hakkında bilgi topluyor. Tatar tarihinin en ilginç yönlerini bulup, onları çok ilgi çekici şekilde anlatmayı seviyordu. Tatar millerinin bir zaman müstakil devlet olacağına inanıyordu, fakat onun için çaba sarf etmek lazım olduğunu tekrar tekrar söylüyordu.

Cüneyt Efendi kendisi de büyük cesaret sahibi idi. Çok ağır hastalık zamanında o, bir seneden fazla kendi sağlığını toparlamak için çok uğraştı. Karamsar düşüncelere hiç kapılmadı. Ölümünden birkaç gün önce yazdığı mektupları da hep ümit dolu idi. Yapmayı planladığı projeler arasında “Ay bilbilim” grubunun 10 yıllığına bağışlanan şarkılarından bir albüm çıkartmak idi.

Cüneyt Efendinin yapmaya çoktan niyet ettiği projelerinden başka birisi de Tataristan’da yaygın olan “Yetenek” hareketini Amerika Birleşik Devletlerinde devam ettirmek idi. Ülkenin farklı eyaletlerinde yaşayan Tatar gençleri bir araya toplamaktı. Maalesef bu proje gerçekleşemedi.

Cüneyt Efendinin ve Dilara Hanımın, Nuri (13), Ümit (13) ve Naile (5) adında birbirinden güzel çocuklar kaldı. Onlar büyüyünce babalarının miras olarak bıraktığı hayat çizgisinde gurur duyarak yürüyen evlat olacaklarını ümit ediyor Dilara Hanim.

Daha fazla bilgi için; http://www.azatliq.org/content/article/27234447.html

13.02.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ