A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

ÖZEL BALIKLI RUM HASTANESİ

Değerli okurlar bizim de ailecek çok kullandığımız bir hastaneydi Balıklı Rum Hastanesi.  İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde Rum cemaat tarafından kurulmuş özel hastanedir. Bünyesinde Türkiye’nin tek özel alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı tedavi kliniğini barındırır. Sultan II. Mahmut’un fermanıyla 1836-1838 yılında inşa edilmiş. Bildiğiniz gibi 3 Ağustos 2022 Çarşamba günü büyük bir yangın geçirdi.

Bir rahatsızlığımız olduğunda aile dostumuz olan ve hastanenin idari kadrosunda çalışanların hepsinin ablası konumundaki kıdemli memure Bayan Riasan Yos'a telefon eder rahatsızlığımız ile ilgili doktordan randevu almasını rica ederdik. Bizimle birlikte doktorun odasına kadar gelir bizi doktora takdim ederdi. Şimdi çokça seyahat ederek emekliliğin tadını çıkarıyor.

Ben bu vesile ile on yıldan fazla bir süre önce başıma gelen ve bir yaz mevsimini burnumdan getiren bir rahatsızlığımdan bahsedeceğim.

Sol ayağımın üstünde "ayak sırtı" denilen dışbükey kısımda bir ağrı başladı. Daha doğrusu ben öyle algılıyorum. Ayakkabı giyemiyor aksamadan yürüyemiyordum. Baltalimanı kemik hastanesinin Başhekim yardımcısı olan kardeşimizin tavassutu ile bu hastaneye gittik. Kendisi bir kongreye katıldığı için bizimle yardımcısı ilgilendi. Ayağımın mikrop kaptığını söyleyerek antibiyotik tedavisi verdi. Bu antibiyotikleri kullandım ama bir yararını görmedim. Tekrar gittiğimizde bu sefer başka bir antibiyotik yazdı onu da kullandım ama nafile.

Apartmanımızda oturan ve çok ünlü bir özel hastanede doktorluk yapan komşumuza danıştık. Bir romotolog görürse iyi olur tavsiyesi ile çalıştığı hastanede bayan romotoloğa muayene oldum. Eşek yüküyle para ödeyip eşimle birlikte odasına girdik. Bir taraftan muayene ediyor bir taraftan sorular soruyor bir taraftan da gelen telefonlara cevap vermeye çalışıyordu. Gelen telefonlar yüzünden konuşmamız devamlı kesintiye uğruyordu. Birden tepem attı kızgın bir ses tonu ile "hanımefendi duvarlarınızda lütfen telefonunuzu kapatınız yazıyor ama önce siz kapatın, beni dinlemiyorsunuz, dinleseniz bile bana konsantre olamıyorsunuz" dedim. Şaşırdı ama çabuk toparlandı "merak etmeyin şikayetlerinizin hepsi aklımda"dedi. Bir reçete tanzim edip "bu ilaçları kullanın ilaçlar bitince göreyim"dedi.

İlaçları kullanmaya başladım görmem bozuldu. Çift görmeye başladım. Telefon açtım şikâyetimi söyledim. "Tuz kullanmayacaksınız ilaçlar kortizonlu ondan oluyor tuzu kesin" dedi. Sinilendim "madem öyle sizin beni ikaz etmeniz gerekmiyor muydu neden söylemediniz" dedim. Bu tedavide fiyaskoyla neticelendi. Silivri de yazlıktaydık ama yaz burnumdan geliyor moralim bozuluyordu.

Türk'ün aklı sonra gelir derdi atalarımız, Bayan Ria'yı aradım şikâyetimi söyledim. Ortopedi ve travmatoloji profesöründen randevu aldığını söyleyerek bizi çağırdı. İsminde Cumhur olduğunu hatırladığım yaşlı ve konuşkan profesör beni bir güzel muayene etti. Çapanoğulları deyimlerinin nereden geldiklerini sordu. Dedi ki "ayağın yalancı gut olmuş biz buna şoför hastalığı da deriz. Devamlı debriyaj fren derken bazen böyle yalancı gut'a sebep oluyor. Birde dar ayakkabı ya da ayağını bir yere çarptıktan sonra oluşuyor. Sanki gut hastalığı varmış gibi burada ürik asit kristalleri birikir onlarda böyle ağrı yapar. Sana bir hap vereceğim bunları kullanacaksın ve ishal olacaksın ondan sonra da bu ağrın geçecek. İki gün sonra tekrar gel göreyim,"

Hapları yuttum ishal oldum ağrım da kalmadı, dünyaya yeniden geldim. İki sonra tekrar Balıklı Rum Hastanesine gittik. Koridor ana baba günü. Kontrole geldik ama hocayı nasıl göreceğiz sıkıntısı içindeyken hoca koridora çıkmaz mı? O kalabalıkta beni gördü, Çapanoğlu gel bakayım diye hemen odaya aldı. "Ne haber" dedi. Sevinç içinde "hocam ne ağrım kaldı ne bir şey dünyaya yeni gelmiş gibiyim dedim. "Sana söylemiştim, otur bakayım şuraya" dedi ve eli ile ayağımın muhtelif yerlerini sıkarak "ağrı var mı" diye sordu. Yok, hocam yok dedim. Hadi geçmiş olsun dedi.

Hastaneden çıkınca ne olur ne olmaz evde bulunsun diyerek hocamın bana verdiği "Kolşisin"hapından bir kutu yedek aldım ama bir daha gerekmedi. Balıklı Rum Hastanesi deyince aklıma hemen bu anım gelir. Bu kendi güzel, hekimleri güzel tarihi bina dilerim en kısa zamanda eski haline kavuşur.

OKUR YORUMLARI
Oğuz Karlı
07.08.2022 06:59:52

Eski haline getirilmesi gereken o kadar çok şeyler birikti ki. Yeni neslin işi gerçekten zor.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ