A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

KURU GIDANIN PİŞİRİLMESİ HAKKINDA

Son günlerde askeri birliklerimizdeki yemekten zehirlenme olayları geçmişte yaşadığım bir olayı anımsattı.

Sene 1974. Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Topçu Alayında Uçaksavar Asteğmeni olarak vatani görevimi yapıyorum. Tugay da, iki mekanize piyade taburu (ki Kıbrıs çıkarma birliği olarak kurulmuştu ve Kıbrıs’a ilk giden birlik olmuştu), iki tank taburu ve bizim topçu alayımız vardı.



Benim, alay nöbetçi amiri olduğum bir gece yemeğimizi yedikten kısa bir süre sonra telefon çaldı. Açtım, tugay santralındaki nöbetçi asker “komutanım tugay nöbetçi amirinin emri, yemek yenmeyecek ”dedi.

Başımdan kaynar sular döküldü. “Neden oğlum” diye sordum. “Bilmiyorum komutanım emir böyle“ dedi.

İlk aklıma gelen eyvah zehirlendik galiba oldu. Yaklaşık 5000 kişi nasıl hastaneye götürülür, midesi nasıl yıkanırdı? Kalbim çarparak emrime tahsis edilen Jeep’e atladığım gibi son hızla tugay binasına gittim. O gün nöbetçi olan tugay nöbetçi amiri Memduh yarbayıma koştum. Heyecanla “komutanım yemek yenmesin diye emir vermişsiniz” dedim. Çok candan bir insan olan yarbayım gayet sakin bir şekilde evet nohutta böcek varmış, onun için yenmesin diye emir verdim” dedi.

Nasıl sevindiğim anlatamam. İnsan yemekte böcek çıktı diye de sevinirmiş meğer hem de ne sevinmek. Ben binadan ayrılırken başka nöbetçi subayları da geldiler benim gibi heyecan içinde. Bende onlara verdim bu müjdeyi.

Alaya döndüğümde yemekhaneye gittim. Çocuklar karavanaları ve kap kacakları topluyorlardı. “Çocuklar nohutta böcek mi vardı” diye sordum. Erzurumlu Hasan çavuş “evet komutanım” dedi. “Bana getirdiğiniz yemekte bir şey yoktu” dedim. “Komutanım size süzdük de getirdik, buyurun bakın” dedi. Karavananın kapağını açtı içine yaklaşık iki avuç dolusu kadar sanki çörek otu tohumu atılmıştı.

Güldüm, çocuklarda güldüler yapacak başka bir şey yoktu, zehirlenmemiştik ya.

İki gün sonra tüm birliklere bir yazı geldi. Başlığı “kuru gıdanın pişirilmesi hakkında” idi.

Özetle şöyle yazıyordu. Kuru gıda pişirilmeden önce sıcak suda bekletilecek. Böceklenme varsa bunlar su yüzüne çıktığında süzülüp alınacak. Böceklerinden temizlenen kuru gıda bundan sonra pişirilecektir.

18.06.2017
OKUR YORUMLARI
Mustafa Topaloğlu
19.06.2017 13:21:00

"Kuru Gıda Pişirme Yönergesi" yayınlanmıştır bu yazının ardından aziz dostum.Muhtemeldir.Yine de askerin kendi pişirdiği karavanaya kaşık sallaması ehveni şerdir. Bak, özel yemek şirketlerine ihale ediliyor yemek işi. Olanlar oluyor."Asker soğan soymaz." dense de yeri gelince soğan da soymalı, ekmek de yapmalı...
Güzel anlatımınızla bizi gülümsettiniz. Biz güleriz ağlanacak halimize zaten...Selam ve saygıyla.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ