A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

KIZILANİK VEYA ÇAPANOĞLU MERHEMİ

Değerli okurlar notlarımı karıştırırken “Kızılanik Merhemi” diye bir kaydıma rastladım. Bu merhemi internette aradım. Yazılan tarifler çok basit. Sadece zeytinyağı ile veya tereyağı ile yapılan çok basit ve ölçüsü belli olmayan tarifler var. Kaynak olarak değerli kuzenim Cengiz Divanlıoğlu’nu göstermişim (Em. Danıştay 9. Daire Bşk.). Merak ederek kendisini aradığımda bana şu bilgileri verdi. “Bu merhemi ailemizde çok bilgili ve çok zeki olmasıyla ünlenen ve Cennetmekân dedemiz Muhlis Çapanoğlu’nun kız kardeşi Em. Anayasa Mahkemesi Bşk. Mahmut Cuhruk’un da annesi olan rahmetli Ümmühan Halamız yazdırmıştı Bu merhem aslında Anadolu da havacıva merhemi diye bilinir ama benim bu tarifime Yozgat’ta Çapanoğlu merhemi derlerdi demişti gülerek.

Sonra devam etti; Biliyorsun ben aynı yerden birkaç defa ameliyat olmuştum. Ameliyat yerine 12 dikiş atılmıştı. Bir süre sonra ameliyat yeri iltihap yapıyordu. Ümmühan Halam bu merhemi yaparak beni bu dertten kurtarmıştı. Öyle ki ameliyat yerimde en ufak bir emare kalmamıştı. Daha sonra bu merhem ile ilgili çok olumlu bilgiler aldım. Senin halan benim de teyzem Şerife Sebük Hanım’ın (Em. Yargıtay Başkanı Tahir Sebük’ün eşi) bizler daha doğmadan önce göğüs ucunda bir yara oluşuyor, aylarca bir türlü kapanmamış. Hatta bir kere de ameliyat olmuş ama geçmemiş. Bu merhem sayesinde bu dertten kurtuluyor. Antalya’da ki yazlık komşularımızda, mantar şikâyetlerinden benim verdiğim bu tarif ile kurtuldular.
Benim sana verdiğim bu tarif Rahmetli Ümmühan Halamızın “Çapanoğlu Merhemi” diye öğünmesinde ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.


KIZILANİK MERHEMİ - ÇAPANOĞLU MERHEMİ - HAVA CİVA MERHEMİ
Adları ile anılır. Tüm cilt ve yüzeysel iltihap, yara, yanık, mantar gibi rahatsızlıklarda kullanılıyor.

GEREKLİ OLAN MALZEMELER:
Kuyrukyağı (250-350 gr.). İçyağı, kasapların deyimi ile gömlek yağı (250-350 gr.) Tereyağı (bir yemek kaşığı). Zeytinyağı (bir fincan). Badem yağı (eczane ve aktarlarda satılan küçük şişe).

AKTARDAN ALINACAKLAR : (birer tutam veya aktardan 10-20 gram olarak istenecek).
1- Havacıva otu ya da diğer ismi kızılanik otu.
2- Günlük
3- Damla sakızı
4- Çam sakızı
5- Balmumu. Bunları süzmek için tülbent veya gazlı bez. İki üç adet küçük kavanoz.

YAPILIŞI:
Kuyruk yağı eritilerek yağı alınacak. (içindeki kıkırdaklar ayrılacak), İç yağıda eritilip yağı alınarak diğer yağlarla birlikte kaynar halde tutulacak.
Daha önceden balmumu, sakızlar ve günlük bir havanda veya blender de ezilerek mümkün olduğunca toz haline getirilecek. Bu malzemeler kaynayan yağlara ilave edilecek. Biraz kaynadıktan sonra havaciva (kızılanik otu) bu kaynarın içine atılacak. Aman dikkat havaciva otu kaynar yağın içine atıldığında bir taşma yapar. Bu nedenle otu atarken tencereyi ocağın üstünden alın. Bir taşımlık kaynamadan sonra ocağı kapatın. Biraz soğuduktan sonra yağlar donmadan daha önce hazırladığımız kavanozlara tülbentten veya gazlı bezden süzerek yavaşça dolduralım. Kavanozlar biraz ılık olmalı ki sıcak yağın etkisi ile çatlamasın. Doldurma sırasında kavanozları derin bir kabın içinde oturtmakta fayda var. Bu merhem buzdolabında kavanozlar içinde bozulmadan yıllarca saklanabilir.


29.01.2016
OKUR YORUMLARI
M.Filiz Uulusoy
29.01.2016 12:34:00

Abdülkadir Bey,
Havaciva merhemini, anneannem Emine (Emiş)Hanım'ın annesi, Rakibe Hanım da yaparmış.Rakibe Hanım, Ümmühan Hanım'dan büyüktür. O dönemde rahatsızlığı olanlar Rakibe Hanım'a koşarlarmış.Demek ki bu merhem Yozgat'ta hanımlar arasında kuşaktan kuşağa geçmiş. Anneannem annesinden bu yolda hiç mi hiç el almamış. Çocukluğumda anneannem herhangi bir yerimiz ağrıdığında, ağrıyan yeri dua ederek sıvazlardı. Benim bacak ağrım da geçerdi!
Saygılarımla

ARTO KAZANCIOĞLU
29.01.2016 11:06:00

AÇIKLAMANIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.ÇOCUKLUĞUMDA BİRAZ YARAMAZ OLDUĞUMDAN DEVAMLI KOLLARIM ÜSTÜNE DÜŞER BAZEN ŞİŞER BAZENDE ÇOK AĞRI YAPARDI.KASIMPAŞADA KIRIKÇI VE ÇIKIKÇI TABİR EDİLEN BİR BEY VARDI.HER GİTTİĞİMDE YİNE Mİ GELDİN DER YANLIŞ HATILAMIYORSAM BORDO RENGİ HAVA CİVA KREMİNİ BASTIRARAK VE CANIMI ACITARAK SÜRERDİ.NE HİKMET Kİ
2 GÜN VEYA 3 GÜN SONRA HERŞEY BİTERDİ

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ