Kehribar veya Amber, Çamgiller familyasından, bir çam türü olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesidir. Toplumlarda bazı süs eşyası yapımında kullanılan açık sarıdan kızıla kadar çeşitli renklerde yarı saydam, kolay kırılabilen ve bir yere gömüldüğü zaman ufak cisimleri kendine çekme özelliği kazanan bir fosildir. Baltık Denizi'nden (Polonya) çıkarılan kehribar, yüzyıllardan beri kadınların süs eşyalarından en gözde sayılan taşlardan biri olarak benimsenmiştir. Parlaklık ve renk açısından onu hiçbir saydam taş ile kıyaslamak mümkün değildir. Kehribara yapışan fosilleşmiş böcekler ile yabani bitkilerin fazla oluşu, diğer taşlarda görülmeyen önemli özelliklerdendir. Avrupa'da kehribar yatakları en çok Ukrayna, Romanya, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Sicilya'da görülmektedir. Çok beğenilen bu fosil, süs eşyası olmasının yanında, kullanılan taşın içindeki böcek, yaprak ve çiçek kalıntıları hiçbir zaman bozulmayacak şekilde mumyalamasıdır. Bunlar eski devirler hakkında aydınlatıcı bilgilerin edinilmesine de yardımcı olmaktadır.

1936 yılında bir Polonya vatandaşından Atatürk’e bir paket gelir. Paket açılınca içinden böcek fosili bulunan bir kehribar parçası ile birde mektup çıkar. Mektupta da şöyle yazmaktadır. “Bu kehribar bizim ailemizde uğurlu sayılan bir nesnedir. Manevi kıymeti olan bu taşı, size hediye etmeyi düşündüm. Çünkü siz, asrımızın en büyük adamısınız. Bu uğur ve saadeti ancak size layık görüyorum. Lütfen kabul ediniz.”

Atatürk bu hediyeden çok duygulanır. Bu kehribarı Afet İnan’a hediye eder. O da altın bir çerçeve içine monte ettirerek hayatı boyunca saklamıştır.

Şimdi, bilge Polonyalının gösterdiği bu duygusal zarafet sadece Atatürk’e olan sevgi ve saygısından mı ileri geliyordu yoksa “çünkü siz, asrımızın en büyük adamısınız” sözü ile Atatürk’ün bu olaydan 78 yıl sonra bin yılın lideri seçilmesinin önsezisi miydi?

Evet, bin yılın lideri Atamız, benim yaşımdakiler senin sayende Türkiye’nin en güzel günlerinde yaşamışız. Her geçen yıl, bıraktığın emanetlerin değerini daha iyi anlayarak daha da artan bir özlemle minnet ve rahmetle anıyoruz.

10.11.2014
OKUR YORUMLARI
Mehlika Filiz Ulusoy
14.11.2014 15:13:00

Abdülkadir Bey

Bu güzel taşı ben de çok severim. İsveç'te takı olarak pek çok satılıyordu. Amber taşını Atatürk'e hediye eden kişi zarif bir insanmış. Atatürk'ün amberi Afet Hanım'a hediye etmesi de hoş bir davranış. Afet Hanım, ben Hacettepe'de okurken Cumhuriyet Tarihi dersimize geliyordu. Onu tanıma şansım oldu. Yaşına rağmen hala çok güzeldi, ayrıca alçak gönüllüydü. Karşısındakini sakinleştiren bir büyüsü vardı. Hepsine rahmet diliyorum.

Saygılarımla

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ