A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

İRANI'IN İSRAİL BASKINI ÜZERİNE KISACA…

Değerli okurlar, faşist Netanyahu, iktidarını sürdürebilmek için İsrail ordusunun silah gücü ile aylardır Gazze’de kadın, çocuk, hasta ayırt etmeden on binlerce insanı vahşice öldürtüyor.  Bu katliam bir soykırıma dönmüş vaziyette. Bütün dünya bu vahşeti kınıyor ama kınamaktan başka bir şey de yapmıyor.  Dünyaya insan hakları, demokrasi dersi vermekle övünen ABD ve yandaşları İngiltere, Fransa, Almanya ve Amerika'nın köleliğini kabullenmiş AB ve NATO ülkeleri bu soykırım ve hastane bombalamak gibi insanlık suçlarına karşı sessiz kalmalarının ötesinde her türlü silah ve gıda yardımından da geri kalmıyorlar. 
 
ABD'nin Ortadoğu'daki 11 ülkede toplam 46 askeri üssü bulunuyor. Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü, Bahreyn'deki 5. Filo, 15 bini aşkın ABD askerinin konuşlandığı Kuveyt'teki 3. Amerikan Ordusu Karargâhı ve yaklaşık 5 bin askerin konuşlandığı Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) Ez-Zafra Hava Üssü yer alıyor. Ayrıca ABD Suriye'de 18 askeri üsse sahip. Ortadoğu'daki ABD askerlerinin tam sayısının ne olduğu belli olmamakla birlikte Pentagon'a göre, Ortadoğu'nun 11 ülkesinde yaklaşık 54 bin ABD askerinin bulunduğu belirtiliyor. ABD'nin askeri varlık bulundurduğu Ortadoğu ülkeleri; Katar, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, BAE, Mısır, İsrail, Suriye, Ürdün, Irak ve Umman olarak sıralanıyor. (Haluk Dural) 
İran Ordusu'nun İsrail'e düzenlediği saldırıda kullandığı füzeler şöyle: Emad balistik füzeleri: Menzili 1700 km. Paveh seyir füzeleri: Menzil 1650 km. Şahid-136 kamikaze İHA'ları: Hız 185 km/sa, menzil 2000 km, 50 kg savaş başlığı, 10 saat havada kalabiliyor. İranlı güçlerin başka balistik füzeler de kullandığı ancak bunların isimlerinin açıklanmadığı ifade edilmiştir. 
Fattah (Fatih) füzesi, İran'da üretilmiş hipersonik füzedir. Fattah füzesinin hızı 13-15 Mach (16.000-18.500 km/saat), menzili ise 1400 kilometredir. İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından üretilmiş bu hipersonik füzeler farklı yüksekliklerde hareket etmesi nedeniyle hiçbir hava savunma füzesi tarafından yok edilemez. Fattah füzesinin açık kaynaklarda görülebilen başlıca özellikleri şöyledir:
Menzil: 1400 km.Her yöne manevra kabiliyeti. Küresel motorlu, savaş başlıklı. Radar sistemlerinde görünmezlik. Yakıt: İkinci kademede ateşlenen katı yakıtlı. Görev: Her türlü düşman hava savunma sistemini alt etmek için dünya atmosferi içinde ve dışında çeşitli manevra yeteneği.
 
Hipersonik füze teknolojisini İran’a veren Rusya, balistik füzelerin yönlendirmesinde Rusya’nın Glonass (Amerikan GPS benzeri) uydu sistemini de İran’ın kullanımına verdi. İran’ın ayrıca Çin’in Beydou uydu sisteminden de yararlandığı bildiriliyor.
Hipersonik füzeler hakkında Sayın Haluk Dural şu bilgileri veriyor:  Jet yolcu uçakları ses hızının altında uçarlar(1 Mach = saatte 1.225 km). Savaş uçakları en fazla 2,5 Mach, yaklaşık saatte 3.000 km hız yaparlar. Hipersonik füzelerin hızı ise 6 ilâ 15 Mach (saatte 7.350 ilâ 18.500 km) olup, ayrıca atmosfer dışında ve içinde manevra kabiliyeti vardır. Hipersonik füze, bu hızlarda atmosfer içinde uçarken, sürtünme nedeniyle havadaki gaz molekülleri binlerce dereceye kadar ısınırlar ve elektronlarını kaybedip bir sıcak proton+elektron çorbası (plazma) oluşur. Hava savunma sistemlerinin radarlarından gelen sinyaller bu gaz plazması tarafından emilir ve geriye yansıma olmaz, bu yön ve nedenle hipersonik füzeler radara yakalanmaz.
Dolayısıyla, taktik nükleer başlık bile takılabilen bu tür hipersonik füzeleri görmek ve durdurmak mümkün değildir.
 
Bugün İran, ürettiği hipersonik füzelerle önemli bir üstünlük sağlamıştır.  İran henüz nükleer bomba sahibi olmasa bile, bu hipersonik füzeleriyle, İsrail’in nükleer bomba stoklarını ve Amerikan hava savunma sistemleri tarafından korunan Dimona kasabasından 14 km, Ürdün sınırından 40 km uzaklıktaki Dimona Nükleer Merkezini vurabilecek kapasiteye sahip olduğunu göstermiştir. 
Bu tesise en az bir adet İran füzesinin düşmesi sonunda patlayacak nükleer malzemelerin bütün İsrail’i atom bombası ile vurulmuş hale getireceği açıktır. Ve kendime bir kere daha soruyorum "tank palet fabrikamızı 50 milyon dolara Katar'a niye sattık?"
OKUR YORUMLARI
Yusuf Engin
20.04.2024 20:03:34

Verdiğin bilgiler için teşekkürler kardeşim.Allah dünyamızı ve ülkemizi savaşlardan korusun!.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ