A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

İKİ KİTAP ÜÇ İNSAN

Değerli okurlar bu yazımda bilhassa gurbetteki hemşerilerimiz için iki başucu kitabını tanıtmaya çalışacağım. Birisi büyük emeklerle hazırlanmış “YOZGAT TÜRKÜLERİ.” 19,5 X27,5 cm. ebadında oldukça büyük ve 367 sayfa olan bu kitabı hepimizin yakından tanıdığı üç güzide hemşerimiz hazırlamış.
Kısa biyografileri şöyle;

Habib Coşkunsoy; 1966 yılında Yozgat Kadışehri Yakacık Köyünde doğdu.1990 Erciyes Üniversitesinden mezun olduktan sonra şu görevlerde bulunur.2005 yılında Kültür ve Turizm bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde göreve başlar. 2006 yılında Karaman il Kültür ve Turizm Müdür yardımcısı. 2007 yılında Güzel Sanatlar Genel müdürlüğünde değişik birimlerde şube müdürlükleri. 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik topluluğu Topluluk Müdürü. 2010 yılından bu yana da Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu müdürlüğünü yapmaktadır. Habib Coşkunsoy’un TRT repertuarına kazandırdığı 11 eseri bulunmakta..

Erdem İlkaz; 1976 yılında Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde doğdu. Bazı kamu kurumlarında Türk Halk Müziği Koroları kurarak konserler verdi. Bir kaç Üniversite de Türk Halk Müziği nota, usul, bağlama ve tavır dersleri verdi. Türküleri “Çocuklarım” diyecek kadar seven Erdem İlkaz ‘ın TRT Repertuarına kazandırdığı altı eseri var.

Savaş Akbıyık; 1968 yılında Yozgat’ta doğdu.1993 yılında Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olduktan sonra bir yandan hekimlik mesleğini yaparken bir yandan da 1991 yılında girdiği TRT Ankara Radyosu Yurttan sesler Korosundaki saz sanatçısı olarak görevi yaptı. Savaş Akbıyık’ın TRT Repertuarına kazandırdığı dört eseri var.

Yozgat Türküleri Kitabında önsözden sonra iki önemli sayfa var. Bu iki sayfanın ilkinde “Yozgat’ın Türk Halk Müziğindeki yeri ve önemi” anlatılıyor. İkinci sayfa da, Feryat etmek, haykırmak, ağlamak, sızlanmak anlamına gelen Bozlaklar “Yozgat’ta Bozlak” başlığı ile tanıtılıyor. Kitabın Kaynak kişiler, Derleyiciler, Sanatçılar ve Mahalli Sanatçılar bölümünde de türkülerin asıl sahipleri yani onları yaratanlar, bunları akıllarına yazarak bu günlere ulaşmasını sağlayanlar(bilhassa bayanlara minnetlerimi arz ediyorum) resimleri ile tanıtılıyor. Uzun havalar bölümünde şimdi bazılarını unuttuğumuz ağıtlar var ki, hikâyeleri ile birlikte kaleme alınmış. Okurken duygulanmamak mümkün değil. Ezbere bildiğim halde okurken yeniden duygulandığım Musa Bey ağıtı bunlardan sadece biri. Kırık havalar ve arkasından Oyun Havaları bölümleri ile kitap bitiyor, hayır bitmiyor. Yazarlar, özen göstermişler kitabın sonuna içindekileri iki sayfa halinde koymuşlar. Birinci bölümde Kaynak kişiler, derleyiciler ve diğer kişileri listelemişler kolayca buluyorsunuz. Diğer bölümde uzun havalar, kırık havalar ve oyun havaları listelenmiş burada da aradığınızı kolayca buluyorsunuz. 294 adet eser, notaları ile hikâyeleri ile 1.hamur kâğıda tertemiz ve zevkli bir şekilde basılmış bir kaynak kitap. Kitap kapağının açık kahve ve bordo renklerle basılması da çok yakışmış.

İkinci Kitabımız, yine Habib Coşkunsoy’un “YOZGAT TESELLEMELERİ” isimli kitabı Birbirinden güzel 189 hikâye var. Eski Yozgat’ı ve eski orta Anadolu insanlarını yad etmek istediğinizde okuyup, bazen gülümseyip, bazen dalıp gidip kendinizden de bir şeyler bulacağınız ama her elinize aldığınızda zevkle okuyacağınız bir kitap. İşte sırası geldiğinde eşe dosta anlatmak için aklıma yazdığım bir tanesi. Orta halli ve fazlaca anlaşamayan bir karı koca. Akrabalaından düğün okuntusu alınca gitmeye mecbur kalırlar. Ancak aksi kadın “Paşalısız (Entarisiz) gitmem diye diretir. Ne yapacağım ne edeceğim diye kara kara düşünen adamın gözüne arılığın içindeki sepetler ilişir. Arı dolu sepetlerin birini atının sağ tarafına, öbürünü de sol tarafına güzelce bağlar. Kendi de üstüne biner Zile’nin yolunu tutarlar. Kazankaya taraflarına yaklaştığında öğlen sıcağı da bastırınca arılar yavaş yavaş sepetten çıkmaya başlar. Durmadan sarsılan sepetten çıkan kızgın arıların ne yapacağı malum. Atı kamçılamaya bile gerek kalmamış tam hızla gidiyorlar. Tarla da çapa yapan bir köylünün yanından aynı hızla geçince köylü bağırır. “Atı çatlatacaksın hemşerim biraz yavaş ol.” Bizim atlı da adama cevap verir. “Atın doru olursa, yükün arı olursa, kumandanın da karı olursa sende çatlarsın, at da çatlar.”

Kitaplar için isteme adresi; Kültür Ajans Tanıtım ve Organizasyon Ltd. Şti. Konur sok. No.66/7 Bakanlıklar-Ankara
Tel: 0312.425 93 53 Fax: 0312 419 44 43

10.10.2012
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ