Bu yazımı köşe yazarımız değerli dostum folklorcu Sayın Mustafa Topaloğlu'na ithaf ediyorum. 

Değerli okurlar, sanırım ortaokul çağlarındaydı (1957-1958). Yozgat'ta büyük teyzem Şadiye (Cerit) Olgun'un evinde radyo ve pikap möbleli bir kabin içindeydi. Pikap kapağını açınca pikap kayarak dışarı çıkardı. Eniştem Fevzi Olgun Cumhuriyet Savcılığından istifa ederek Yozgat'a dönmüştü. Ünlü bir avukattı. Ankara'ya bizi her ziyarete gelişlerinde mutlaka birkaç  78 devirli taş plak alırlardı. Bu plaklar içinde kardeşimle en çok dinlediğimiz "Minder üstünde pire ve Helvacı" şarkılarıydı. Helvacı şarkısı birkaç gündür kulaklarımda. Rahmetli Muzaffer Sarısözen'in Gaziantep yöresinden derlediği bu şarkıdaki "Çadır altı minare" sözüyle ne demek istendiğini Çocukluğumdan beri hep merak etmişimdir. 

Helvacı helva 
Kendir tohumlu helva 
Şeker lokumlu helva 
Beğenmezsen alma 

Çadır altı minare 
El ettim eski yâre 
Can kurban canım kurbanda
 Setre pantollu yâre

 Helvacı helva 
Kendir tohumlu helva 
Şeker lokumlu helva 
Beğenmezsen alma 

Söğütte ot bitmez mi 
Süpürseler gitmez mi 
Yârin geçtiği yerde 
Gülle reyhan bitmez mi 

Helvacı helva 
Kendir tohumlu helva 
Şeker lokumlu helva 
Beğenmezsen alma 

Şarkının sözlerini internetten indireyim belki bir ipucu yakalarım arzusuyla Google hazretlerine sordum. Karşıma Mavi Işıklar gurubunun kendilerince tornistan ettikleri şu şarkı çıktı. Hemen bütün doküman başlıklarında bu var. 

Helvacıya gidelim, Biraz helva yiyelim. Helvacıya gidelim, Biraz helva yiyelim
Tanrı bize sıhhat vermiş, biz ona şükredelim. Tanrı bize sıhhat vermiş, biz ona şükredelim.

Helvacı, helva
Şeker lokumlu helva,
Kendir tohumlu helva.

Helvacı helva yapar, Helvasına bal katar. Helvacı helva yapar,Helvasına bal katar

Helvanın çok türlüsü var. İnsan ona can atar.Helvanın çok türlüsü var. İnsan ona can atar

Helvacı helva. Şeker lokumlu helva. Kendir tohumlu helva
Helvacı helva. Şeker lokumlu helva. Kendir tohumlu helva

Helvaa
Helvaaaa
Helvaaaaa
Helvaaaaaa

Neden şarkının sözlerini değiştirmek istemişler? Kendi uydurdukları sözler daha mı anlamlı, daha mı güzel? "Helvanın çok türlüsü var. İnsan ona can atar." Okul şarkısı gibi. 

Hep merak ederim Nohutlu tepesinin ismi neden Şahin Tepesi oldu ki hikayesini biliyorum aslında ve yazdım. Ve neden "Sırasöğüt" ismi  "Söğütlü dere caddesi" oldu. Bu uydurma kaydırmalarla bu yozlaşma neden? Neden kimse sormuyor sorgulamıyor neden neden? 

OKUR YORUMLARI
Mustafa Topaloğlu
30.05.2023 10:03:53

Çok teşekkür ediyorum A.Kadir Bey. Folklor araştırmacısı nitlendirmesiyle beni onurlandırdınız. Kadir kıymet bilenlerdensiniz. Eyvallah! Gücümüzce, bildiğimiz kadarıyla halk bilimi alanında birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Söze dayalı kültür değerleri gün olur unutulur. Yazılan kalıyor. Ben de bilebildiğim, bulabildiğim, öğrenebildiğim kadarıyla bu değerleri kayıt altına alma gayretindeyim. Gelelim Helvacı'ya. Bir Gaziantep Türküsü. Yöre ekibinden almış Muzaffer Sarısözen. Garip ayağında. Bir iş-imece türküsü. Bu Helvacı'yı akla takla etmişler. Bağlantı bölümü aynı kalmış. Ama türkü türkülükten çıkmış. Beste olmuş. Nida Tüfekçi görmeliydi bunu... Bizde maalesef bu gibi yanlış uyarlamalar oluyor. Halbuki aslını bozmamalı. Yer adları çok önemli. Prof.Faruk Sümer "Yer adı bir yerin tapu senedidir. Değiştirilmemeli."derdi. Heyhat! Varak-ı mihr-i vefayı kim okur, kim dinler? Teşekkürlerimle, selam ve sevgiyle.

Ali Dinç
29.05.2023 10:39:36

Çok güzel ağzına,kalemine sağlık. 🙏

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ