A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

GİTME GÜZELLER GÜZELİ

Bütün şiirlerin, şarkıların mutlaka bir hikâyesi vardır. Okurken duygulandığımız bir şiir, dinlerken bizi başka âlemlere götüren bir şarkı, bir şairin, bir bestekârın ruhunda iz bırakan bir hadisenin bize ulaşan bir çığlığıdır. Şiirlerin, şarkıların en güzeli, en duygulu olanları hep sevgi üzerine yazılmıştır. Sevgiden bahseden bir şiiri veya şarkıyı dinlerken hep bir sevgiliye hitap ettiği düşünülür veya öyle sanılır. Bestekâr Ali Şenozan bakın ne diyor.”Dünyadaki sevgilerin en güzelini herkes kadın sevgisi zanneder. Oda güzeldir ama dünyadaki en güzel sevgi evlat sevgisidir. Bir gün bir yemek sırasında programı bitirmiştim yukarıya çıktım. Mehmet Erbulan saçı sakalı bir birine karışmış, kan çanağı içinde bir göz ve titreyen bir sesle, al baba, bu benim yavrumun son hatırası dedi. Apıştım kaldım. Aldık hikâyeyi (güfte) elimize ama nedir ne değildir diye bakarken arkadaşlar, “Sorma Ali ağabey, çocuğu 15 gündür komada” dediler. İşte bu beste bu yüce sevginin bestesidir.”

GİTME GÜZELLER GÜZELİ

Beni bırakıp burada
Gitme güzeller güzeli
Ermeden daha murada
Gitme güzeller güzeli

Garip gönlümün maralı
Gözyaşlı gönül karalı
Bırakıp beni yaralı
Gitme güzeller güzeli

Zeytin gözlüm melek yüzlüm
Tatlı dillim şirin sözlüm
Sürmelim sevgilim nazlım
Gitme güzeller güzeli

Gelmeden yolun ucuna
Ne dedim gitti gücüne
Dayanamam bu acına
Gitme güzeller güzeli

Evet, bu güzel şarkının sözleri TRT repertuarında 300 e yakın eseri olan merhum Mehmet Erbulan’a aittir.1934 yılında dünyaya gelen ve 1959’da Ses kayıt ve montaj teknisyeni olarak göreve başladığı TRT'den 1999 yılında emekli olan Erbulan 12 Mayıs 2006 günü solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle 72 yaşında vefat etti. Bu gün ölümünün 9.yıldönümü. Milliyet Gazetesince çeşitli yıllarda düzenlenen ''Yılın En Çok Sevilen 10 Şarkısı'' yarışmasında söz yazarı ve güfteci olarak ödüller alan Erbulan'ın,''Bak yeşil Yeşil'' adlı şiir kitabı da bulunuyor. Bildiğiniz pek çok meşhur şarkıda onun imzası vardır. Pek çok şarkıcı onun şarkıları ile meşhur olmuştur. Şarkılarının çoğu ezberimizdedir ama yaratıcısı kimdir bilmeyiz, aklımıza gelmez, merakta etmeyiz. Gönül istiyor ki bunları seslendiren şarkıcıları zevkle dinlerken, onları alkış yağmuruna tutarken asıl bize bu duyguları tattıranların, bu kâmil insanların da kulaklarını çınlatalım. Aramızdan ayrılmışlarsa rahmet ve minnetle analım. Aşağıda rahmetli Mehmet Erbulan’ın şarkılarından bazılarını yazdım. Okuduğunuzda inanıyorum ki sizde bana bu sitemimde hak vereceksiniz. İşte ilk aklıma gelenler: Adını anmayacağım, Ağlama değmez hayat, Artık senin adını, Bak yeşil yeşil, Gözlerime bakma hiç, Mademki gidiyorsun, Neler ettin sen neler, Yüzüme bakma öyle, Arım, Balım, Peteğim, Her Halinle Her Şeyinle Güzelsin, Al Aşkını Çal Başına, Mavi Dünyam Benim, Aşkımla oynama kumar değildir, Aşkın kanununu yazsam yeniden, Aşkınla yana yana kül olsa da ocağım, Benim şu yollarda üzgün geçtiğim senin yüzünden, Bir kere baktın kalbimi yaktın, Böyle çatık kaşlı, Dinmiyor hiç bu akşam ne gözyaşım ne acım, Gözyaşım şarap olsa, İstanbul’u artık hiç sevmiyorum, Kapat gözlerini kimse görmesin, Madem gidiyorsun bırakıp burda beni, Mahzun kalbim günden güne aşkınla eriyor, Nereden gönül verdim sana, Ömrümce hep adım adım her yerde seni aradım, Şarkılardan fal tuttum ikimize kaç kere, Sen vefasız bir peri sen zalimin birisin.

Bu yazımı rahmetli Kuzenim Celalettin Çapanoğlunun Kuşadası’nda ki evinde meşk ederken şarkının hikâyesini bana anlatan ve Mehmet Erbulan’ı sevgi saygı ve rahmetleanmamıza vesile olan değerli kardeşim Kemanî Ramazan Uslu’ya armağan ediyorum. Okuyucu üzülmesin, Mehmet Erbulan’ın oğlu iyileşip sağlığına kavuşmuş. Şimdi lütfen “youtube”dan bu şarkıyı bulup bir kere de yukardaki anlatılanların duygusu içinde dinleyiniz.

11.05.2015
OKUR YORUMLARI
Huseyin gunuberk
17.08.2022 12:48:16

Buyuk uztat allah rahmet eylesin mekanincennet olsun ısıklar icinde uyu yapmisoldugun bestelerinle seni unutmadim unutmayacağim her zamanokuyorum minnetle aniyorum Ruhun Şad olsun hocam

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ