A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

DOĞU PERİNCEK VE AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

Değerli okurlar 17 Aralıktan bu yana ülke gündemini meşgul eden rüşvet olaylarından dolayı Türkiye ve Türkler için büyük bir kazanım olan AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi)’nin verdiği son karar biraz geri planda kaldı.

Bildiğiniz gibi İşçi Partisi Genel Başkanı ve halen hapiste olan Sayın Doğu Perinçek. 2005 yılında İsviçre’de bazı konferanslara katılmıştı. Bu konferanslarda yaptığı konuşmalarında 1915 yılındaki Ermeni tehcirini (yer değiştirme) anlatmış, tek başına ve inatla Ermeni Soykırımı iddialarını “uluslararası yalandır” diyerek reddettiği" gerekçesiyle 2007 yılında Lozan Mahkemesinin kararı ile bu ülkede çeşitli mahkûmiyet cezalarına çarptırılmıştı. Sayın Perincek’in yaptığı temyiz başvurusuna da mahkeme, “Ermeni soykırımı, Yahudi soykırımı gibi tarihsel bir gerçektir” yorumunu yapmış ve başvuruyu reddetmişti. Perincek bunun üzerine 2008'de AİHM'e başvurmuştu. İsviçre'de Temyiz Mahkemesi tarafından da suçlu bulunan Perinçek, AİHM'e yaptığı başvuruda, “İsviçre'nin AİHS (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi)'nin, ifade özgürlüğü ile ilgili 10'uncu maddesini ve yasa olmadan suçlama olamayacağına dair 7'nci maddesini ihlal ettiğini” savunmuştu.

Mahkeme, AİHS’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesinin İsviçre yargısı tarafından ihlal edildiğine hükmetti. Bunun yanında mahkeme, Perinçek'in yaptığı AİHS'nin “yasa olmadan suçlama olamayacağı” hususunu düzenleyen 7'inci maddesinin ihlal edildiği yönündeki şikâyetini reddetti.

Mahkeme, Perinçek’in 1915’de tehcir ve katliam yapıldığını hiçbir zaman inkâr etmediğini, fakat bu olayların “SOYKIRIM” olarak nitelendirilemeyeceğini söylediğini belirterek, bu yaklaşımın Ermeni halkına karşı nefret oluşturma amacı taşıyamayacağını belirtti. Olayların mağdurlarının tahkir edilmesinin de söz konusu olmadığını vurgulayan mahkeme, Perinçek’in ifade özgürlüğünü kötüye kullanmadığı sonucuna vardı.

AİHM, ayrıca Akademik camiada, 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak kabullenildiği şeklindeki iddiaları Türk hükümetinin görüşüne de atıf yapılarak reddetmiş ve dünya üzerindeki 190 ülkeden de “sadece” 20’sinin “soykırım” iddiasını resmen tanıdığını vurgulamış..

Sonuç olarak; AİHM'in söz konusu dava ile ilgili bu çok önemli kararının, bu konuda yasa çıkartmak isteyen ülkeleri bağlayacak olması açısından emsal teşkil etmesi gerekiyor.

Muhterem Zekeriya Beyaz hocamız bu başarısından dolayı Sayın Doğu Perincek’e devlet madalya vermelidir buyurmuştu. Ben de şahsım adına en kalbi tebrik ve teşekkürlerimi arz ediyorum.


Kısa bilgi; Osmanlı Rus savaşı sırasında Ruslar tarafından kışkırtılan Ermeniler, çeteler kurarak Türkleri katletmeye başlayınca 27 Mayıs 1915 tarihli yer değiştirme (tehcir)kanunu ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan emirler çerçevesinde; Erzurum, Van ve Bitlis vilâyetlerinden çıkarılan Ermeniler, Musul'un güney kısmı, Zor ve Urfa sancağına. Adana, Halep, Maraş civarından çıkarılan Ermeniler ise Suriye'nin doğu kısmı ile Halep'in doğu ve güneydoğusuna nakledilmişlerdir. 9 Haziran 1915–8 Şubat 1916 tarihleri arasında Adana, Ankara, Dörtyol, Eskişehir, Halep, İzmit, Karahisarı, Kayseri, Mamuretülaziz, Sivas, Trabzon, Yozgat, Kütahya ve Birecik'ten toplam 391.040 kişi yerleştirilecekleri yeni bölgelerine sevk edilmiş, bunlardan 356.084'ü yerleşim bölgelerine ulaşmıştır. Yani, Ermenilerin yer değiştirme uygulaması sırasında verdiği kayıplar 35.000 kişi civarındadır. Değiştirme kararı bütün Ermenilere uygulanmamıştır. Katolik ve Protestan mezhebinde bulunan Ermenilerin yanı sıra, Osmanlı ordusunda subay ve sıhhiye sınıflarında hizmet gören Ermeniler ile Osmanlı Bankası şubelerinde ve bazı konsolosluklarda çalışan Ermeniler devlete sadık kaldıkları sürece göçe tabi tutulmamışlardır. Öte yandan, hasta, özürlü, sakat ve yaşlılar ile yetim çocuklar ve dul kadınlar da sevke tabi tutulmamış, yetimhaneler ve köylerde koruma altına alınarak ihtiyaçları devletçe, Göçmen Ödeneği'nden karşılanmıştır. Yer değiştirmeye tabi göçmenlerin; sevk, yerleştirme ve geçimlerinin sağlanması için 1915 yılında 25 milyon, 1916 yılı sonuna kadar ise 230 milyon kuruş harcandığı belgelerden anlaşılmaktadır.

23.12.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ