A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

BU GÜN 23 NİSAN NEŞE DOLUYOR (MU) İNSAN?

23 Nisan Bayramı coşku içinde kutlanırken cingöz bir çocuk öğretmenine soruyor:
-Öğretmenim 23 Nisan çocukların bayramı değil mi?
Öğretmen:
-Evet diyerek soruyu cevaplar.
Çocuk:
-Öğretmenim siz söylemiştiniz; bayramlarda insanlar dinlenir ve birbirlerini ziyaret ederler değil mi?
Öğretmen:
-Evet yavrum.
Çocuk:
- O zaman neden 23 Nisanda en çok yorulan biz oluyoruz?

Şimdi  yorulmuyorlar çünkü milli bayramlar artık kutlanmıyor.

Sıraları tahta idi, çatısı akıyordu ama hürriyet ve istiklâline düşkün bir avuç insan milletinin kurtuluşu için çok önemli kararlar alıyordu. Değerli okurlar, Bu gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 102. yılını kutluyoruz. 23 Nisan 1920 tarihi yeni bir devletin kuruluşuna öncülük eden büyük bir olaydır. Ulus, millet demektir. Egemenlik ise devlet yönetme gücüdür. Bir devletin yasama,  yürütme ve yargı güçleri ile silahlı güçlerinin  tümüdür. Egemenlik tüm bu güçleri kullanabilme,  emretme ve emirlerini yerine getirebilme gücüdür.  Egemenlik, bir milletin geleceği ile ilgili son sözü  söyleme ve son kararı verebilme yetkisi ve  gücüdür.

O halde Milletimizin egemenliğini ve bağımsızlığını koruyabilmemiz için bazı değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Nedir bu değerlerimiz?

Bayrağımız,

İstiklal Marşımız,

Atatürk ve Anıtkabir,

Dilimiz,

Cumhurbaşkanlığı Forsu,

Başkentimiz,

Türkiye Büyük Millet Meclisi,

Türk Lirası (Paramız)

Anayasamız,

Milli Takımlarımız,

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız

Anayasamızın “Egemenlik” başlıklı 6. maddesi aynen şöyle demektedir: “Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.”

Toplumda hiçbir kimse, hiçbir zümre, hiçbir sınıf ya da gurup, doğrudan üstün emretme gücüne sahip olamaz. Toplumda üstün emretme gücünün tek kaynağı ve tek sahibi milletin kendisidir.

ATATÜRK diyor ki:

Hürriyet ve istiklâl benim karakterimdir. Ben milletimin ve büyük ecdadımın en kıymetli mirasından olan istiklâl aşkı ile yaratılmış bir adamım. Çocukluğumdan bu güne kadar ailevi, hususi ve resmi hayatımın her safhasını yakından tanıyanlarca bu aşkım bilinir. Bence bir millette şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın yerleşmesi ve yaşaması mutlaka o milletin hürriyet ve istiklâline sahip olmasına bağlıdır. Ben şahsen bu saydığım özelliklere çok ehemmiyet veririm ve bu özelliklerin kendimde varlığını iddia edebilmek için milletimin de aynı özellikleri taşımasını şart ve esas bilirim. Ben yaşayabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple millî bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri gerektirdiği takdirde insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet gereğinden olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin de bu arzusundan vazgeçinceye kadar amansız düşmanıyım.”

 23 Nisan "Ulusal Egemenlik ve çocuk bayramımız" cumhuriyeti emanet ettiği Atatürk çocuklarına armağan olsun

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ