İki gecede okuyup bitirdiğim bir kitabı tanıtmak istiyorum. Yazarı Etem Oruç. Berfin yayınları
Yörüklerde genç bir kız, sevmediği insana varmaz. Sevmediği erkekle evlendirilemez. Yörük her şeye karışır da kızların gönüllerine karışmaz. Yörük kızlarını zorla kaçıran da olmaz. Her kız varacağı erkeğe kendi gönlüyle varır.
…………………………………………………………………………..

Anadolu insanın tarihi aynı zamanda efelerin de tarihidir. Efelerin beş yüz yıllık kanlı tarihi içinde Tahtacı Türkmen analarının acılı ağıtlarını da duyumsarsınız. Türkülerde yaşar efelerin feryatları.
Haksızlığa ve zulme karşı onurlu bir dik duruş sergileyen; kimliğine, kişiliğine, kültürüne sahip çıkan, inançları uğruna başları kesilen, kazığa oturtulan bu insanları tanıdıkça içinizde derin bir sızı duyacaksınız.
……………………………………………………………………….

Birgi deresi kan akıyor; kazıklara oturtulmuş, başı kesilmiş beş yüzü aşkın insan Birgi sokaklarında sergileniyordu. Tekrar isyan etmesinler diye Birgi Kalesini yıktılar. Tutsakların geri kalanını Libya’ya, Cezayir’e, Toroslara, Antalya’ya, Tokat’a sürdüler. Yirmiye yakın köyü dağıttılar. Dağ köylerini düze indirip Sünnileştirmek için baskı yaptılar. Kara Haydaroğlu’nu İstanbul Parmakkapı’da idam ettiler.
…………………………………………………………………………..

Osmanlı devleti döneminde padişah iradesi Kuran ayetlerinden daha bağlayıcıydı. Cezalandırma işi ya öldürme ya da köle yapma şeklinde olurdu. Osmanlı da el kesme cezası uygulanmaz, onun yerine onun yerine ölüm cezası uygulanırdı. Sadrazam Kuyucu Murat paşanın toplu halk cezalandırmaları pek meşhurdur. 60 bin, 40 bin kişiyi hırsızlık suçlamasıyla katletmiştir.
…………………………………………………………………………….

Yöre halkına ders vermek için yaralı olarak Selçuk’a getirilen Börklüce Mustafa, çarmıha gerilerek bir devenin üstüne yerleştirilir. Zorla oraya getirilen halkın ve Börklüce’nin gözünün önünde iki bin inanmış insanın başları kesilir. İki yüz kadarı da elleri arkadan bağlanarak kazığa oturtulur. Selçuk çarşısında başı kesilen Börklüce Mustafa’nın başı İznik’e gönderilir.
……………………………………………………………………………

En büyük efemiz Mustafa Kemal’in Sivas’tan Ankara’ya gelirken Hacıbektaş kasabasına uğrayıp Çelebi Cemalettin Efendi ile görüştüğünü ve Hacı Bektaş Veli dergâhını ziyaret ettiğini öğrenmiştik. Büyük bir coşkuyla karşılanan Mustafa Kemal, oralarda mehdi (yol gösteren) olarak görülmüş balık susuz olmaz, insan vatansız / Gözüm Hacı Bektaş, elim Atatürk / İlim nihayetsiz, yolum hatasız / İlmim Hacı Bektaş, yolum Atatürk…” diyen insanlar O’nu bir kurtarıcı olarak görüp sahip çıkmışlar.
…………………………………………………………………………….

Anadolu Selçukluları ortadan kalktığında Karamanoğulları, Aydınoğulları gibi beyliklerde özgür düşünce devam etti. Ege yöresini ele geçiren Aydınoğullarının bayrağında Hz. Alinin kılıcı vardı.

31.08.2016
OKUR YORUMLARI
ABDULKADİR ÇAPANOĞLU
11.09.2016 12:57:00

Sayın İsmail Arslan Beyefendi, ilginize bir kere daha teşekkür ederim. Daha öncede son meclis-i mebussan mebuslarından Hayrullah Efendi ile ilgili sorunuz olmuştu. Sorduğunuz soruların bazılarının cevaplarını sahip olabildiğim bilgiler ışığında arz ediyorum.
1- Derviş Bey’in üç çocuğu ve Sariye Hanım isminde biz kız kardeşi var bilavelet. Derviş Bey’in çocuklarının isimleri şöyle; İsmail Bey, İsa Saffet Bey ve Cevriye Hanım. Sorduğunuz İsa Saffet Beyinde üç çocuğu var. Fuat Çapanoğlu (emekli vali), Mehmet Nazif Çapanoğlu (emekli öğretmen) ve Derviş Çapanoğlu (emekli belediye memuru). En son Derviş Bey iki yıl önce Kuşadası’nda vefat etti. Yani üçü de hayatta değil. İsa Saffet Bey’in önce Yozgat dışında bir yerde öğretmenlik yaptığını sonra da Yozgat’ta hem devlet memurluğu hem öğretmenlik yaptığını biliyoruz ama Yozgat dışındaki öğretmenlik yaptığı yer hakkında bir bilgimiz yok. Sizin elinizde bu konuda bir bilgi veya duyum var ise kuvvetle muhtemeldir ki bu yer Eymir olabilir.
2- Hayrullah Efendinin ikisi erkek 8 çocuğu var. Enis Doğan, Avni Doğan (Yozgat mebusu ve Ankara valisi), Fevziye Hn, Rabia Hn, Esma Hn (benim babaannem), Sıdıka Hn, Fermude Hn (Yozgat eski belediye başkanı Fevzi Ayan’ın eşi) ve Aliye Hn. Fermude Hanımın kızı benimde İst/Pertevniyal Lisesinde edebiyat öğretmenim olan Mediha Balkan Hanımefendinin Kızı Zehra Hanımla görüştüm. Maalesef Eymir de hiç akrabamız kalmadı dedi.
3- Rahmetli Nazım Kafaoğlu’nun anıları bende yok. Rahmetli Abbas Sayar ağabeyimin kendi gazetesinde yayınladığı anılarından bir kısım alıntılarda, Yozgat’ta ikamet eden Mehmet Saygı Bey’in arşivinde var.
Selamlar saygılar, iyi bayramlar.

ismail arslan
09.09.2016 00:26:00


Sayın A.Kadir Çapanoğlu

Affınıza sığınarak size üç soru sormak istiyorum cevap verirseniz sevinirim.
1. Meclis-i Mebusana Yozgat Milletvekili olarak giden Hayrullah Efendi'nin Eymirli olduğunu biliyorum. Sizden ricam Hayrullah Efendi'nin sizin tespitlerinize göre Eymir de yaşayan akrabaları varmı

2. Yozgatımızda Belediye Başkanlarından Nazım Kafaoğlu'nun Yozgat İsyanı ile ilgili hatıralarını Yozgat Bozok Gazetesinde iki defa yayınlandığını Abbas Sayar kitabında bahsetmektedir Bu hatıralar elinizde mevcutmu bunun tekrar yayınlamayı düşünürmüsünüz
3.Faik Boran haocanın Yozgat İsyanı ile ilgili olan hatıralarının olduğunu biliyoruz tarihe ışık tutmak açısından bu hatıralar yayınlanamazmı

İsmail ARslan

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ