A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

BİR FOTOĞRAFIN HİKÂYESİ

Değerli okurlar, günümüz fotoğrafçılığı, yani sayısal fotoğrafçılık (İngilizce: Digital photography), nesnelerin görüntülerini oluşturmak için sayısal teknolojinin kullanıldığı bir fotoğrafçılık tarzıdır. Bildiğiniz gibi, sayısal teknolojinin gelişimine kadar kullandığımız analog fotoğrafçılıkta, görüntülerin karta basılması için kimyasal işlemlere ihtiyaç duyan fotoğraf filmi kullanılmaktaydı.

Zamanımızda sayısal görüntü (İngilizce: digital image) sayesinde görüntüler, kimyasal işleme gerek olmaksızın tamamen sayısal teknoloji ve bilgisayar kullanılarak görüntülenebiliyor, basılabiliyor, işlenebiliyor, taşınabiliyor ya da arşivlenebiliyor.

Hatta değişik donanımlar kullanılarak eski sistem geleneksel yöntemlerle basılmış görüntüleri tarayıcıdan geçirerek sayısal görüntüler oluşturabiliyoruz. Çekmiş olduğumuz fotoğrafları farklı değişik teknikler kullanarak Photoshop programları yardımı ile farklı biçime sokabiliyoruz. Günümüzde hemen hemen tüm sayısal fotoğraf makineleri (ya da sayısal kamera) çektiğimiz fotoğrafları, flash belleğe, ya da dâhili disk veya CD-ROM'a kayıt yaparak saklayabiliyor, daha sonra bilgisayar ortamına aktarılabiliyor ve kolayca çoğaltabiliyoruz. Sayısal kameralar resim çekerken, aynı zamanda ses ve görüntü kaydı da yapıyorlar. Bazıları PictBridge standardı ile bilgisayar kullanmadan doğrudan bir yazıcıya bağlanabiliyorlar. Bazıları ise doğrudan bir televizyon ekranına görüntü aktarabiliyorlar.

Ama yukarıdaki bu fotoğraf, bir sayısal fotoğraf değil. Yani, yeni nesil digital teknolojinin bir ürünü değil. Yukarda bahsettiğimiz analog fotoğraf makinesi ile ve o zamanın teknolojisi olarak üzerinde ışığa duyarlı kimyasal madde kaplı filme çekilmiş ve yine üzerinde ışığa duyarlı madde kaplı karta basılıp, kimyasal bir solüsyon içinde bekletilerek sabitlenmiş eski ve tarihi bir fotoğraftır.

Anne tarafından Çapanoğlu olan ve babaannem merhum Esma Çapanoğlu ile eski Ankara Valisi Merhum Avni Doğan Bey’in yeğeni olan merhum akrabam Gülten Erdik Hanımefendi, 1953 yılında Yozgat Lisesi bahçesinde bir bayrak töreni esnasında birden bulutlardaki bu Atatürk siluetini fark eder. Heyecan içinde hemen öğretmeni Mustafa Kemal Aydoğan Bey’e işaret eder. Fotoğraf makinesini her daim yanında bulunduran öğretmeni Kemal Bey’de atik davranarak bu ilahi enstantaneyi ölümsüzleştirir. İşte bu eşsiz fotoğrafın hikâyesi budur. Kısaca bu, ne bir fotoğraf hilesidir nede son yılların bir photoshop düzenlemesidir.

Bu ilahi fotoğrafı bizlere bırakan sevgili kuzenim Gülten Erdik Hanımefendiyi rahmetle, değerli Hocamız Sayın Mustafa Kemal Aydoğan Beyefendiyi minnetle anıyorum.

11.10.2014
OKUR YORUMLARI
Adınız ve Soyadınız
04.08.2016 00:45:00

Hakikaten inanilmaz bir goruntu...butun hatlari ile ATATURK.....!

AHMET YAŞAR AYDOĞAN
28.10.2014 15:41:00

Sayın Abdülkadir bey. Ben o fotoğrafı çeken emekli öğretmen Mustafa Kemal Aydoğan'ın oğluyum. Kuzeniniz Zehra Gülcem Artam hanım ile de bu vesile ile tanıştık.Kendisi sanıyorum anılarını yazdığı bir kitapta bu olaydan bahsetmek için benden izin istedi.Ben de tabi ki gururla dedim.Babam şu an 94 yaşında ve hala sağdır. Kendisi İzmir'de yaşıyor.Sağlık durumları şimdilik idare ediyor(Allah sağlık versin diyoruz). Bu arada sizi paylaşımlarınızdan takip ediyorum.Özellikle Yozgat ile ilgili bilgilerden faydalanıyorum.Bulabildiğim kadarıyla da Yozgat ile ilgili fotoğraf,bilgi ve belge toplamaya çalışıyorum.Bu vesile ile tanıştığımız için memnun oldum.Kolaylıklar dileğiyle selam ve sevgiler sunarım.

Etem Oruç
12.10.2014 12:40:00

Sevgili dostum, Aydınların görevi beyinleri aydınlatarak ışıltılı beyinleri çoğaltmaktır. Tarihe not düşerek, bu görevi çok iyi yapıyorsunuz. Yürekten kutlarım.

Mehlika Filiz Ulusoy
12.10.2014 12:10:00

Sayın Abdülkadir Bey,

Biz Atatürk'ü her yerde görürüz. Ayvalık ve Burhaniye arasında bir dağ üzerinde onun daimi silueti de var. Resimdeki hanımı bir defa görmüştüm. Onun sanatkar kızını da bir kere çocukluğunda, bir kere de ölümünden hemen önce gördüm. Avni Doğan sülalesi sanatkardır.

Selam ve saygılarımla

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ