A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

BİR DÜĞÜN VE KARTAL YUVASININ İSTİLASI

Değerli okurlar, son okuduğum kitabın kapak resmi aşağıda. İnkılap kitabevi yayınlamış. Kitabın yazarı, meşum 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe kalkışmasında, Moda Deniz Kulübünde kızının düğünü sırasında 36 misafir general ile birlikte derdest edilen, 16 Kasım 1957 Yozgat doğumlu Korgeneral Mehmet Şanver Paşa. Türk Hava Kuvvetlerinin ikinci en kıdemli komutanı.

İlk ve orta okulu Yerköy de okuyan, 1972 de Kuleli Askeri Lisesinde askeri öğrenci olarak üniformalı hayatına başlayan ve 1 Ağustos 2016 da Hava Korgeneral olarak 59 yaşında emekli olarak Türk Ordusuna 44 yıl hizmet vermiş bir komutanımız. Öyle bir asker ki, Bosna da gösterdiği başarılardan dolayı Nato madalyası ile ödüllendirilen, Ağustos 2004 yılında birinci sıradan tuğgeneralliğe, 2008 ve 2012 yılında yine birinci sıradan tümgeneral ve korgeneralliğe terfi ettirilmiş, en Başarılı Muharip Birlik ödülünü alarak Eğitim Başarı Ödülü ile taltif edilmiş.

28 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura toplantısında İstanbul Harp Akademileri Komutanlığına atanmış ama kabul etmeyerek, “Meslek hayatımda hiç ikinci olmadım. Yarbaylığımdan itibaren albaylığa, tuğgeneralliğe, tümgeneralliğe, korgeneralliğe hep birinci sırada terfi ettim” diyerek emekliliğini istemiştir.

Kitabın önsözündeki “ilk cümle” kitabı bitirince daha bir anlam ifade ediyor, “KOCA BİR AİLENİN BAŞINA GELENLER.”

Görevde bulunduğu yıllarda FET֒nün Türk Hava Kuvvetleri içerisine nasıl sızmaya çalıştığı, nasıl alan kazandığı, saldırıların ilk başladığı dönemlerde üst komutanların bu saldırılara karşı etkisiz ve tepkisiz kalmasını, FET֒cülerin şeytani yöntemlerle Türk Hava Kuvvetlerine nasıl zarar verdiklerini okuyacaksınız. Şanver Paşa, hem kendisi hem personeli için nasıl mücadele ettiğini nerelerden nasıl kumpaslara maruz kaldıklarını bütün çıplaklığı ile anlatıyor.

15 Temmuz 2016 Cuma, saat 17.00 de mutlu düğün telaşı ile başlayan gece ve sonrasında gelişen olaylar, tutuklamalar, o kargaşada nasıl at izi ile it izinin birbirine karıştığını valilerin, emniyet müdürlerinin, belediye başkanlarının çaresizliklerini, bütün bu karışıklıklara rağmen Şanver Paşanın emrindeki generallere telefonla emirler vererek olayları nasıl bastırdığını bu kitapta okuyoruz.

Tutulan kayıtlardan hangi üstlerden kaç adet F-16, kaç adet diğer uçakların kalktığı, kaç adet tanker uçağının yakıtı biten uçaklara yakıt vermek için havada hazır tutulduğu, düşürülen Rus uçağının hikâyesi anlatılıyor.

Şanver Paşamızın kitabından öğreniyoruz ki, yaklaşık 24 saat süren bu hain kalkışma neticesinde 4’ü asker, 63’ü polis, 183’ü sivil olmak üzere 250 vatandaşımız şehit; 23’ü asker, 154’ü polis ve 2558’i sivil olmak üzere toplam 2735 vatandaşımız da gazi olmuş maalesef.

Okuduğum kitap, “15 Temmuz Kartal yuvasının İstilası”: merak edilen pek çok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bir kitap.

Bu çok yönlü paşamızın Hava Kuvvetleri kurmay başkanı iken bir gece rüyasında ezberlediği şiiri ile yazımızı bitirelim.

ÖMÜR

Ömür dediğin iki nefes arası,
Ne bir eksik, ne de bir fazlası,
Çıkıp Hak’kın tartısına,
Alınınca bu bedenin darası,
Görülecektir o zaman,
Sağ omuzun akıyla,
Sol omuzun karası,
Çıkmaz inşallah,
Kul hakkı veya gönül yarası,
Ödenemez,
Çünkü geçmez öbür tarafa,
Bu dünyanın,
Ne pulu, nede parası,
Gerekecek sadece,
Allah rızası ve de bir Fatiha Duası,
Ne mutlu o kişiye ki,
Kaldıysa eğer geride; bir hoş sedası.

Değerli paşamıza bundan sonraki yaşamında sağlıklı, huzurlu uzun bir ömür diliyorum.

14.04.2018
OKUR YORUMLARI
Sibel Manacıoğlu Oktay
18.04.2018 17:19:00

Çok güzel ifade etmişsiniz.Yazınızı da, kitabı da çok beğendik.
Memleketimizn kıymetlerini bizlere tanıtmanızdan da memnuniyet duyduk.Yine vatanseverler Yozgat'ımızdan çıkmış.Gurur verici...

A. YAŞAR OCAK
16.04.2018 10:32:00

Sayın Çapanoğlu,
Yazınızı okudum ve çok etkilendim. Bu devlet değişik alanlarda bu tür sağlam karakterler sayesinde ayakta duruyor. Paşaya Allah'tan sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyorum. Kitabını alıp okuyacağım inşaallah. Şiiri çok beğendim. Çarpıcı bir gerçeği veciz ve çarpıcı bir şekilde dile getiriyor.
Selam ve saygılar

Muhsin Köktürk
14.04.2018 11:36:00

Yozgat her ne kadar içe kapanık kimliğiyle ön plana çıksa da ülkemize kazandırdığı pek çok ünlüsüyle gündemdedir. Yazar Abbas Sayar, Şair Gülten Akın, Şair Şükrü Erbaş ve daha niceleri. Korgeneral Mehmet Şanver de bu saygın kişilerden biridir. Kişilikli asker duruşu ve tavrıyla gönüllerde taht kurmuş bir paşamızdır. Bu değerli kişiliği köşenize taşıdığınız için teşekkürler ve saygılar.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ