A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

BENİM OĞLUM NEDEN ÖLDÜ

Basından ve sosyal paylaşım sitelerinden öğrendiğimiz kadarı ile Muhabere Başçavuş Halit Avcı kardeşimiz Süleyman Şah operasyonu sırasında kaza sonucu şehit olmuş. Fotoğraf çekerken üzerinde bulunduğu tankın tonlarca ağırlıktaki kapağı üzerine kapanmış. Daha bunun üzüntüsü küllenmeden Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, nöbet tutarken cinnet getiren bir asker, piyade tüfeğiyle aynı mevzideki 3 askeri vurarak öldürdü haberi ile sarsıldık. Yetmedi Konya’da yine bir askeri uçağımız düştü Yozgatlı Hv. Plt. Kur. Bnb. Mustafa Tanış ile Hv. Plt. Kur. Yz. Mustafa Delikanlı şehit oldular. Milletçe yüreğimiz yandı.

Bir askerimiz bir subayımız “çeşitli” görevleri sırasında vefat ettiğinde en yakınlarının kurgulanmış gibi “vatan sağ olsun” dediklerine şahit oluyoruz. Ülkemiz yabancı bir ülke ile bir savaş halinde olsa, sınırlarımız düşman işgali tehlikesi altında olsa ve bir çarpışma sırasında şehit olsalar aileleri büyük acılarına rağmen hepimiz adına vatan sağ olsun diyebilirler. Yaşadığımız terörden dolayı gözünü kulağını, kolunu bacağını, öğretmen eşini asker kocasını, yirmi sene yemeyip yedirdiği, giymeyip giydirdiği, nelerinden kısarak üniversitelerde okuttuğu sonra bir gün kapısı çalınıp başınız sağ olsun denen evlatları için analar, babalar, bacılar, gardaşlar da vatan sağ olsun diyebilirler. Bunu anlayabiliyorum ama durup dururken kaza kurşununa kurban gidenler, kaza geçirenler, hastalanıp ölenler, devrilen bir askeri veya sivil araçta hayatını kaybeden çocuklarımızın, subaylarımızı aileleri nasıl böyle derler işte bunu anlayamıyorum.

Arka arkaya yaşadığımız bu acılar beni 1974 yılı Gaziantep’ine götürdü.Ben o günlerde Gaziantep Merkez Komutanlığı emrinde Askeri İnzibat Subayı idim. Bundan 40 yıl önce 15 Temmuz 1974 de Kıbrıs’ta Nikos Sampson darbe yapıp Makarios’u düşürünce Türk ordusu teyakkuz durumuna geçti. Kıbrıs’ı daha önceki eylemeleri ile asıl karıştırıcı olan Cumhurbaşkanı Makarios, 16-17 Temmuz tarihlerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kendisinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hukukî lideri olarak kabul edildiği toplantılarda "Kıbrıs’ın bağımsızlığının ortadan kalktığını ve halkının tehlike altına olduğunu" belirtti. EOKA'nın tanınan simalarından Nikos Sampson, yeni hükümetin geçici devlet başkanı olarak dünyaya ilan edildi. O da ertesi gün başkanlık yetkilerini kullanarak Kıbrıs Helen Cumhuriyeti’ni ilan etti.

Vahameti fark eden Ecevit 20 Temmuz günü Türk ordusunu harekete geçirerek Kıbrıs’a çıkarma yaptı. 5.Zırhlı Tugay da bu olaylar olmadan çok önce konuşlanan iki mekanize piyade taburu zaten Kıbrıs çıkarma birliği olarak kurulmuştu. Bu iki mekanize piyade taburu hemen yola çıkmaya hazırlandı ve Kayseri’den giden Hava indirme tugayı ile Kıbrıs’a ilk gidenler de bunlar oldular.

Bu hazırlıklar sırasında şimdi hatırlayamıyorum tank mıydı, kariyer miydi bir zırhlı araç, kullanan er’in acemiliğinden veya heyecanından yolun kenarında duran bir jeep’e çarpıyor. Jeep deki astsubay olayı fark edip son anda atlıyor. Jeep’in şoförüolan er atlayamıyor ve feci şekilde eziliyor.

Olaydan birkaç gün sonra şehit askerin babası ve kardeşleri kalabalık bir gurup halinde cenazeyi teslim almaya geldiler. Merkez Komutanlığı ile Askeri mahkeme aynı binada idik. Hayranlıkla sevdiğim Hâkim Albay Hikmet Hacımirzaoğlu komutanım, (Nur içinde yatsın) onları Askeri Mahkeme bahçesi içindeki kameriye de kabul ederek hissi bir konuşma yaptı ve baş sağılığı dileğinde bulundu. Onlarda vatan sağ olsun deyip başları önlerinde perişan bir şekilde dinlediler. Bu manzara hepimizi çok duygulandırmış kısa bir süre sessiz kalmıştık. Sonra hep birlikte kalktık ve onları Nizamiyeye kadar uğurladık. Çok entelektüel ve kültürlü bir insan olan Hikmet Albayımla bir süre arkalarından baktık. Albayım birden geriye döndü, asabiyet içinde “ Vatan sağ olsunmuş, ulan bir kerede sorun be, sorun be, benim oğlum neden öldü diye sorun be” diyerek mahkeme binasına doğru yürüyüp gitmişti.

Yazarın notu: Rahmetli Hikmet Hacımirzaoğlu Albayım hakkında bkz. Eski yazılarımdan Çapanoğulları ile Hacımirzaoğulları ve Google dan daha fazla bilgi alabilirsiniz.

06.03.2015
OKUR YORUMLARI
mahmut erdem
11.03.2015 15:16:00

Selam hocam yerinde bir tespit AH bir sorgulayabilsek, mesela nedendir kadınlar gününde kadınlarımızın yapmış oldukları gösteriyi protesto ederiz haksız ne tarafları varidi veyahutta haklı mı idilerdi AH bir bilebilsek, Kadın oldukları için sokaklarımızda yalınız neden dolaşamazlar, AH bir sorgulayabilsek. saygılarımla.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ