Nail GÜRELİ / Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili

YOZGAT’IN 40. YILI

       YOZGAT Gazetesi’nin 40. yılına erişmesi, birkaç yönden önemlidir.

       Öncelikle, bir gazetenin yerel olsun, bölgesel olsun, yaygın olsun 40 yıl boyunca yayınını sürdürmesi önemli bir başarının ifadesidir. Çünkü bir gazetenin yayımlanmasının her dönemde bir takım zorlukları olduğunu biliyoruz. Gazetecilik bir sevgi ve gönül işidir. Uyulması zorunlu meslek ilkeleri vardır. Bunlara uymak çoğu zaman iktidar odaklarını rahatsız eder. Gazeteciliğin bize özgü değil, evrensel ilkesini biliyoruz, basına niçin 4. güç dendiğini unutmuyoruz. Basın, bugün yaygın olarak kullanılan sözcüğü ile medya yasama, yürütme, yargı denilen üç erki, halk adına denetlemekle yükümlüdür; bunun için 4. güç denmiştir. Bu da beraberinde gazeteciliğin tabiatında olması gereken özelliği meydana getirir. Yani, gazeteci ve basının tabiatında muhalif olmak vardır.

       Yukarda özetlemeye çalıştığımız noktaları dikkate alarak basının yakın tarihine baktığımızda, bu görevlerin, bu işlevin kimi gazetecilerin başına ne dertler açtığını, siyasal ve ekonomik baskılara uğradıklarını, tehdit edildiklerini, mahkemelere verilip ceza ve tutukevlerine konulduklarını, hatta öldürüldüklerini görüyoruz.

       Bu tabloyu YOZGAT Gazetesi’ne ve onu kurup 40 yıldır yaşatan Osman Hakan Kiracı’ya uyarladığımızda, pek çok yanıyla örtüştüğünü görüyoruz.

       Örneğin, Osman Hakan Kiracı, 12 Eylül döneminde gözaltına alınmış, defalarca sorgulanmış ve inanılması zor baskılara maruz bırakılmıştır. YOZGAT iki kez de kapatılmıştır.

       Meslekteki başarılarına baktığımızda, orada da Kiracı’nın durumunun hayli parlak olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar Türkiye düzeyinde 19 ödül almıştır.

       Bir başka önemli nokta da, Kiracı’nın ve dolayısıyla Yozgat’ın toplumdaki ve dünyadaki sosyal ve teknolojik gelişmeleri takip etmesidir. Gazete sekiz yıldır internettedir. 

       Sözün burasında, belki de tutucu bulacaksınız, ama biz kâğıda basılı gazeteyi önemsiyor ve basın yaşamında ayrı bir yeri ve önemi olduğuna inanıyor, yaşamasını diliyoruz. Üstelik şunu da belirtelim, YOZGAT Gazetesi, çağdaş sayfa düzenlemeleriyle de örnek oluyor. 

       Osman Hakan Kiracı’yı ve eserinin 40. yılını kutluyor, nice başarılı yıllar diliyorum. // 05.03.2013

15/04/2022 19:23
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ