Doğan ÖZMEN / Sorgun Postası Gazetesi Sahibi ve Yönetmeni

YOZGAT, ONURLU DURUŞU OLAN GAZETEDİR

       Anadolu’ da, gazete çıkarmak , hiç de kolay bir iş değil. 
       Rahmetli Abbas Sayar ağabeyim bir yazısında , gazeteciliğin uzun soluklu bir iş olduğunu, her nefesin bu yarışa yetmeyeceğini belirtmiş ve ’Anadolu’ da gazetecilik, çileyi başörtüsü yapmaktır. Yazarsın kızarlar, yazmazsın kızarlar’ demişti. 
       Tüm bu olumsuzluklara rağmen onlarca ödüle layık görülen Yozgat Gazetesi, bu sayısı ile 35. yaşına girmiş bulunuyor. Bu başarının mimarı , kuşkusuz Osman Hakan Kiracı’ dır.
       Kiracı ile dostluğumuzun geçmişi, 70’ li yıllara kadar uzanır. O Yozgat’ ta, ben de Sorgun’ da Hürriyet Haber Ajansı muhabiriydim
       12 Eylül öncesi emekli olduktan sonra gazeteciliğe başladığımda yanımda hep o oldu.
       1983 seçimleri sonrası , yani ara dönemin sürdüğü, sıkıyönetimlerin devam ettiği yıllarda Yozgat’ a askeri bir vali atanmıştı. General olan bu sayın Vali , herkese birliğinde görev yapan asker gözüyle bakıyor, Yozgat’ la ilgili olumsuz hiçbir bir olayın bilgisi dışında kamuoyuna yansımasını istemiyordu. O nedenle basına karşı da sert tavırlar sergilemekten adeta zevk duyuyordu.
       İşte o günlerde Kiracı’ nın, gazetecilik açısından önemli bir haberin peşinden koşması, bardağı taşıran, ilişkileri sertleştiren son damla oldu. Ve Paşa Vali’ nin keyfi emriyle arkadaşımız gözaltına alındı. 
       Olayın bundan sonraki gelişimi de Hürriyet- Ankara Bürosu’ nun İç Anadolu Şefi sevgili Rahmi Özyazgan tarafından şöyle özetlenmişti: ‘Durumu öğrenir öğrenmez, Oktay Eskici, Hürriyet Haber Ajansı Ankara muhabirlerinden Ayhan Aydemir ile Yozgat’ a hareket ettik. Yozgat’ a gelince meselenin aslı ortaya çıktı.O da şuydu: Sağlık Koleji’ nde bir kız hamile kalmış o da okulda doğurmuş, Kiracı da olayı Ankara merkeze iletince olanlar olmuştu: Küplere binen Paşa Vali, Kiracı’ yı gözaltına aldırmıştı. Kiracı, daha sonra mahkemece serbest bırakılmıştı.
       Bu olayın hemen ardından Kiracı, Sarıkaya Yöre Gazetesi sahibi rahmetli Ahmet Zeren ve İhsan Civelek’le Hürriyet Gazetesi’nin davetlisi olarak Ankara’ ya gittik. Sayın Sezai Bayar ustamız, Ankara Büro Şefimizdi. O gün bize güzel bir gece yaşattı. Ertesi gün Hürriyet’ten rahmetli Yavuz Gökmen ile birlikte Devlet Bakanı Sayın Mesut Yılmaz’ ı ziyaret ettik. Yavuz Gökmen, arkadaşlarımızın Yozgat’ ta yaşadıkları tatsız olayları Mesut Bey’ e aktardı. Bu arada O. Hakan Kiracı da, Yılmaz’dan can güvenliğinin sağlanmasını istedi. Sayın Bakan , can güvenliği konusunda o gün bize söz vermişti.
       Gazetecilik yaşamında bunun gibi bir çok olayla karşılaşan Osman Hakan Kiracı, çok zor şartlar altında Yozgat Gazetesi’ ni 35 yıl ayakta ve dik tutmayı başaran bir basın emekçisidir.
       * * *
       Abbas Sayar, Yozgat’ ta ilk gazeteyi çıkaran ünlü ve önemli bir isimdir. 
       Türk edebiyatına ölmez eserler bırakan değerli büyüğümüz Abbas Sayar, gazetecilikle ilgili Yozgat macerasını bir yazısında buruk bir ifadeyle şöyle anlatır:
       ‘İstanbul’ da, Babıali’ de üç işyerim varken, beni Yozgat’ ta matbaa açıp, günlük gazete çıkarmak heyecanına sürükleyen duygularımı şimdi daha iyi anlıyorum. Hiç de esef etmiyorum bu duygularıma, tam bir maddesel iflasımı hazırlayan gazeteciliğime. Sekiz romanımdan üç beş kuruş almasaydım halim nice olurdu, bilemem.
       Alınan alınsın. En az otuz yıl Yozgatlıya bedava gazete dağıttım da Allah’ ın bir kulu çıkıp,’Bu değirmenin suyu nereden geliyor?’ demedi. Davalarını güttüğümü akıllarından bile geçirmediler. İçim yemedi gazetemi kapatmak. Bir cefakar yavruma bırakıp, gurbet ellerine kırık kanadımla yol açtım.’
       Şair, yazar, ressam, Türk dilinin ustası Abbas Sayarı’ı 12 Ağustos 1999’ da gittiği gurbet elde, Ayvalık’ ta kaybettik.
       Anadolu’ da gazete çıkarmanın özeti budur.
       Sorunlarını 30 yıl dile getirmeye çalıştığın insanlara bedava gazete dağıtır, dayanacak gücün kalmayınca da gurbet ele buruk ve kırık duygularla çeker gidersin tıpkı Abbas Abim gibi…
       * * *
       Aradan onca yıl geçmesine rağmen yine bir şey değişmedi Abbas Abi.
       Her şey bıraktığın gibi: Eski hamam, eski tas…
       Adam, ‘Gazeteniz bugün gelmedi’ der de, onun hangi koşullarda meydana getirildiğini bir türlü düşünmez. 
       Yozgat Gazetesi, resmi ilan almaz. Yani, dişe dokunur hiç bir geliri yoktur. Gazetenin gideri ise Kiracı’ nın matbaası ve maaşından karşılanır.
       Kiracı dik ve onurlu duruşunu bundan böyle de kuşkusuz sürdürecek.
       Başta Osman Hakan Kiracı olmak üzere, Yozgat Gazetesi’ ne emek veren herkesi kutluyorum.  // 01.03.2008

22/05/2009 22:27
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ