Celal KAPUSUZOĞLU
“Elli bin nüfuslu bir şehirde gazete çıkaracağım, radyo, TV yayını yapacağım” diyen insanların cesaretini alkışlamamız gerekiyor. Sürekli veren, tabiri caizse, Yozgatlı'nın dediği “İdris'in öğüttüğünü yiyen” basın-yayın emekçilerini, anlasın el emeğini, göz nurunu,layıkıyla değerlendiremiyoruz diye düşünüyorum.
Meslekten gazeteci olmadığım halde, onların gayretine, ümitlerine, hayal kırıklıklarına sıkça şahit oldum. Diz boyu ekonomik meselesine rağmen, bir basın-yayın organının çıkışına ne büyük fedakârlıkların katık olduğunu takdir ediyorum.
“Can Şenliği” olmasaydı, belki Abbas Sayar'ın gazeteci gözünü bilmeyecektik. 1940'ların Yozgat'ında bir insan ve toplum mühendisi olarak gözlemlerini bu eserle tanıdık. O dönem Yozgat'ının gazetecisinin insana bakışı, insaniyeti bize miras kalmalı. İnsana insan gibi bakan bir geleneğin temsilcisi olmakla Yozgat ve Yozgatlı ne çok şey koparır.
Yozgat gazetesi 25. yılında. Tanışalı 2-3 yıl oldu. Keşke Yozgat'ta 25 yılını kutlayan 10 gazete olsa. On ayrı ayna, on farklı açıdan toplum meselelerini yansıtsa. Kırmadan, dökmeden Abbas Sayar'ın Hüseyin Ağa'nın şahsında topluma baktığı insani açıdan bakıp iyi, doğru ve güzel olan da birleşilse. Herkes bir ucundan tutsa meselelerin daha yaşanabilir Yozgat'ın kurulmasına katkıda bulunsa.
Yozgat'ın nev’i şahsına münhasır meselelerinin basın yoluyla daha kolay, daha çabuk çözüleceğine inananlardanım. Farklı görüşleri aynı yayın organında birleştirme denememiz başarısız oldu. Ama insanların birbirine zıt fikirleri aynı sayfada kavga etmeden yayabileceğini de ispatladık.
Hiç kimse mahalli basından Türkiye'nin (ve Yozgat'ın genel meselelerden doğan) meselelerinin çözümlenmesini beklemiyor zaten. Ama gücünün çözmeye yeteceği meşeler de yok değil. Devletle toplum arasında ara bir kurum olan siyasi partilerin baskı kurumu olduğu gibi basında orada bir yerdedir. Layıkıyla kullanıldığında demokratik bir kitle örgütünün yaptığı vazifeyi ifa edebilir.
Yozgat gazetesi 25. yılını kutluyor. Dileğimiz gelecekte çok gazetenin 25. hatta 50. yıllarını kutlamaları. Daha aydınlık, daha demokratik bir şehir, bir ülke için bilim-kültür-sanattan başka rehber var mıdır? Basın hele mahalli basın bunların rehberliğinde yayın yaparsa ne güzellikler doğar bilseniz. Daha güzel bir ülke için, daha güzel, daha kalkınmış bir Yozgat için eli kalem tutan herkes bir şeyler yapmalı değil mi? // 02.03.1998