YOZGAT’TA KORONAVİRÜSÜN YAYILMA HIZI  KONTROLDEN ÇIKTI

YOZGAT’TA KORONAVİRÜSÜN YAYILMA HIZI KONTROLDEN ÇIKTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal medya adresinden yaptığı paylaşımda Yozgat’ın koronavirüslü  ağır hasta sayısı en çok artan 5 büyük  il arasında yer aldığını açıklaması covid 19’un il düzeyinde tehlikeli boyuta ulaştığı gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.Sağlık Bakanlığı Yozgat’ta koronavirüs salgınının yoğunlaşması ve yayılma hızının kontrol altına alınamaması nedeniyle Yozgata yetkili bir Koordinatör görevlendirip koronavirüsle ilgili çalışmaları mercek altına aldı.Bakanlık koordinatörü, Yozgata gelir gelmez koronavirüsle etkin mücadele için öncelikle kent merkezinde filyasyon ekibinin oluşturulmasını öngördü.Yozgat Sağlık Müdürlüğü de bu öneri üzerine 60 kişiden oluşturduğu   filyasyon ekibini sahaya sürdü. Yozgat'ta Sağlık, Milli Eğitim, Müftülük ve kolluk kuvvetlerinden oluşan filyasyon takip ve denetim ekipleri, bu sabahtan itibaren virüsü taşıyanların temas ettiği kişileri tespit ve kontrol etmek için gün boyu sahada görev yapmaya başladı.

RAKAMLAR SALGININ BOYUTUNU GÖSTERİYOR

Yozgatta bayramdan sonra ve özellikle son bir ay içerisinde koronavirüs vak’a sayılarında adeta patlama yaşandı. Bayramdan önce 72 hastanın tedavi gördüğü Yozgat şehir hastanesinde bugünlerde yoğun bakım ve  diğer servislerde yatan ağır hasta sayısı 300’ü  aştığı, yine bu süreçte yaklaşık 80 kişi vefat ettiği ve  bugüne değin  koronavirüsten hayatını kaybeden vatandaş sayısının 113’e yükseldiği ve il düzeyinde  evlerde karantina altında tutulan covid 19 vak’a sayısının de   1000’i  aştığı öğrenildi.

BAKAN’DAN ‘YOZGAT’ AÇIKLAMASI

Yozgat’ta koronavirüs salgını tehlikeli boyuta ulaşınca Sağlık Bakanı da ilimizin bu sorununu kamuoyuna sosyal medyadan aynen şöyle duyurdu :

“Son hafta günlük hasta sayısı en çok artan illerimiz; Van, Karaman, Erzincan, Çankırı ve Kayseri. Ağır hasta sayısı en çok olan illerimiz; İstanbul, Ankara, Konya, Erzurum ve Yozgat. Tedbirlere birlikte uyarak başarılı olabiliriz. Birlikte tedbirli olalım.”

FİLYASYON EKİBİ İŞBAŞINDA

Yozgat’ın Koronavirüs salgını ile ilgili olarak  ağır hasta sayısında Türkiye genelinde İlk 5 il arasında hem de 5 büyük kent içerisinde  yer alması üzerine Sağlık Bakanlığı  Yozgat  İl sağlık müdürlüğüne bir koordinatör görevlendirip kentimizde koronavirüsle mücadelede filyasyon çalışmalarına start verdi. Bu  nedenle Koronavirüsle mücadele kapsamında Yozgat'ta oluşturulan filyasyon ekipleri, sahada vakaları ve hastanın verdiği bilgilerden yola çıkarak temas ettiği kişileri tek tek araştırırken, hastalarla telefonla iletişim kuran ekipler belirlenen adreslerde denetim çalışmalarını başlattı.

FİLYASYON EKİPLERİ NELER YAPACAK

Edinilen bilgilere göre ,Yozgatta koronavirüs salgınının hızının kontrol altına alınabilmesi  için oluşturulan Filyasyon ekiplerinin başlıca görevleri ; öncelikle yeni bir hasta sistemde görüldüğünde vakanın yakın çevresi, ailesi, iş arkadaşlarının da aralarında bulunduğu tüm temaslıları en ince noktasına kadar taramak.. Daha sonra da hastanın  evde muayene edilerek tedavi düzenlemelerinin  yapılıp ihtiyaç varsa hastaneye gönderilmeleri temin etmek veya ilaçlarını da vererek evde tedavi sürecini  başlatmak.. Bu kişilerin sosyal izolasyonunun sağlanması için 14 gün boyunca takip etmek filyasyon ekibinin bir diğer görevi…

Yozgat il Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Dr. Abdullah Cesur konuya ilişkin yaptığı açıklamada ise filyasyon ekiplerinin çalışmalarını  şöyle özetledi :

  “Yozgat merkezde 20 ekip ve 60 kişi ile sahaya çıkıyoruz. Test sonuçları pozitif olan hastalarımız sistemimize düşüyor, adreslerine ulaşıyoruz tek tek onları arıyoruz sonra evlerine gidiyoruz, onlara gerekli bilgiler veriyoruz. Gerekirse ilaç ve hastane işlemlerini hallediyoruz. Daha sonra vakaların temaslılarını tarıyoruz. Temaslıları da karantinaya alıyoruz. Bunun için tedbirlerimizi alıyoruz. Vatandaşlarımızın yapacağı en büyük kural, temizlik, maske ve mesafe. Bu 3 kurala uydukları takdirde bu virüsü yeneceğimize inanıyorum”

07/09/2020 21:27
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ