YOZGAT ŞEHİR HASTANESİ’NDE DOKTOR SIKINTISI ALARM VERİYOR
Sağlık Bakanlığı’nın 4924 Sayılı Sözleşmeli Personel Kanunu’nun Yozgat’taki uygulamasını kaldırmasıyla birlikte, Yozgat Şehir Hastanesi’ndeki doktorların hastaneden ayrılışları yoğunlaştı. Bu durum, hasta mağduriyetlerine sebep oluyor. Mağduriyetlerin giderilmesi için, ya kanunun tekrar uygulanmaya başlanması ya da ilçe hastanelerindeki durumun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından daha verimli bir şekilde koordine edilmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde Yozgat’ta hasta mağduriyetlerinin yaşanmaması için, Yozgat milletvekillerinin Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunmaları bekleniyor.
4924 Sayılı Kanun’un Yozgat’a katkısı neydi?
Devlet Hastanesi döneminde doktorlar tarafından hizmet yeri olarak tercih edilmeyen bir şehir olan Yozgat, Şehir Hastanesi’nin kuruluş aşamasında 4924 Sayılı Sözleşmeli Personel Kanunu’nun doktorlara sağladığı avantajlar sebebiyle, tercih edilebilir hale gelmişti.
Bu kanuna göre, devlet hizmeti yükümlüsü olan doktorlar, yükümlülüklerinin tamamlanmasından sonra 1 yıl çalışmayı taahhüt ettiklerinde yerleştirme işlemleri yapılıyor ve maddî bakımdan avantaj elde ediyorlardı. Yozgat da bu kapsamdaydı ve bu teşvik edici uygulama, Yozgat Şehir Hastanesi’nde doktor sıkıntısı yaşanmasını önemli ölçüde engelliyordu.
Yozgat, bu kapsamdan çıkarılınca ne kaybetti?
Ancak bu yılın ocak ayında yayınlanan bir genelge ile Yozgat şehir merkezi bu uygulama kapsamından çıkarılıp, ilçelerde devam ettirilince, Yozgat Şehir Hastanesi’ndeki doktorlar, 25-30 bin lira daha fazla maaş alabilmek için, tayinlerini ya başka illere ya da Yozgat’ın ilçelerine aldırmaya başladılar. Bu durum, Yozgat şehir merkezinde hasta mağduriyetlerine sebep olmaya başladı. 11 Eylül itibarıyle de Yozgat Şehir Hastanesi’nden 10 doktorun, tayinlerini ilçelere istedikleri öğrenildi.
4924 Sayılı Sözleşmeli Personel Kanunu’nun Yozgat’ın ilçelerinde uygulanmaya devam etmesi, ilçe hastanelerindeki doktor ihtiyacının karşılanması bakımından olumlu gözükse de, ilçelerle merkez arasındaki koordinasyonun sağlanamaması, şehir hastanesinde doktor eksikliğine ve hasta yoğunluğuna sebep oluyor. Yozgat Şehir Hastanesi’nde doktor sıkıntısının başgösterdiği ancak bu tayinler sebebiyle önümüzdeki günlerde daha büyük sıkıntıların ortaya çıkacağı ifade ediliyor.
Yozgat Şehir Hastanesi yönetimi, bu konuda basına bilgi vermekten kaçınırken, kendilerine ulaştığımız bazı kaynaklar, İlçe hastanelerinden Yozgat Şehir Hastanesi’ne yapılan koordinasyonsuz ve gereksiz hasta sevklerinin, merkezdeki yoğunluğu artırdığını belirtiyorlar. Normal şartlarda şehir merkezinin, ilçelerdeki yoğunluğu alması gerektiği ancak gerekli koordinasyonun sağlanamaması sebebiyle Yozgat Şehir Hastanesi’nin bu “yük alan il merkezi” özelliğini kaybettiği ifade ediliyor.
Bozuk klima yüzünden kapanan ameliyathane
Bu konuda çarpıcı bir örnekten de sözediliyor..
“KBB, Göz gibi branşlar olmasına rağmen, Sorgun hastanesinin ameliyathanesi 4 haftadır kapalı. Neden? Kliması bozuk olduğu için. Oysa Sorgun’da 2 KBB uzmanı varken, Yozgat Şehir Hastanesi’nde 1 tane uzman var. Göz branşında da durum aynı. Ancak hasta şehir hastanesine sevk ediliyor. Sorgun’da poliklinik hizmeti yapan doktor sayısı fazla olmasına rağmen, randevusuz hastalara bakmıyor. Yozgat’ta da hastalar genellikle köyden gelen hastalardan oluştuğu için, o hastalar Yozgat Şehir Hastanesi’ne gitmek zorunda kalıyorlar. Bu da zaten doktor eksiği olan merkezde yığılmaya sebep oluyor. Bu sorunun çözülmesi için, ya şehir hastanesinde daha fazla doktor görevlendirilmesi ya da ilçedeki doktorun çalıştırılması gerekiyor.
2 ayda bir yapılan atamaların ardından resmî sürecin tamamlanmasının ve yeni doktorların hizmete başlamasının 2-3 ay sürdüğü, bu süre içinde doktor eksikliği ve hasta mağduriyetleri yaşandığı belirtiliyor. Bu sorunun çözülmesi için de Yozgat Şehir Hastanesi’ne geçici görevlendirme yapılabileceği ancak bunun yapılmadığı ileri sürülüyor. Genel koordinasyonun sağlanması için, İl Sağlık Müdürlüğünün ilçe hastanelerinin yönetimleri ile bir araya gelerek sorunları ve çözüm önerilerini birlikte değerlendirilmesi gerektiği dile getiriliyor.
En az 12 poliklinik doktoruna daha ihtiyaç var
Yozgat Şehir Hastanesi’nde halihazırda poliklinik odası sayısı 103 olmasına rağmen, aktif poliklinik hizmeti veren doktor sayısının 60 civarında olduğu biliniyor. Bunun, 2017 yılından bu yana en düşük seviyede olduğu kaydediliyor.
4924 Sayılı Sözleşmeli Personel Kanunu’nun Yozgat’ta yeniden uygulamaya konulması, aksi halde Yozgat Şehir Hastanesi’nde baş gösteren doktor sıkıntısının giderek artacağı ve hasta mağduriyetlerinin daha da çoğalacağı ifade ediliyor.