SAĞLIK MÜDÜRÜ DR.ŞAHİN’DEN ‘ DÜNYA KANSER GÜNÜ’AÇIKLAMASI

SAĞLIK MÜDÜRÜ DR.ŞAHİN’DEN ‘ DÜNYA KANSER GÜNÜ’AÇIKLAMASI

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr.Fatih Şahin, 4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak kanser hastalığına dikkat çekti ve “ Ölüm nedenlerine bakıldığında dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden birinin, ülkemiz için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir. “dedi

 İl Sağlık Müdürü Dr.Şahin açıklamasında öncelikle  kansere neden faktörleri şöyle sıraladı :

•Sigara ve dumansız tütün ürünlerini de içeren tütün kullanımı

•Fazla kilolu veya obez olmak

•Düşük meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme

•Fiziksel aktivite eksikliği

•Alkol kullanımı

•Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu

•Hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet

•İyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti

•Kentsel hava kirliliği

•Katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanı

Tütün kullanımının  kanser gelişimi yönünden en önemli risk faktörü olduğunu hatırlatan  Dr.Şahin kansere bağlı ölümlerin yaklaşık %22’sinin sigaradan kaynaklandığını belirterek “ Akciğer kanserinin yanı sıra özefagus, mesane, böbrek, pankreas, mide, serviks (rahim ağzı) kanserlerinden de sorumlu olduğu bilinen tütün kullanımı, hangi yaşta olursa olsun terk edildiğinde kişinin yaşam kalitesi ve yaşam süresi üzerinde anlamlı bir fark yaratmaktadır.”dedi.

Yozgat il sağlık müdürü Dr.Fatih Şahin 4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle yaptığı açıklamada  daha sonra şunları dile getirdi :

“Sindirim ve boşaltım sisteminin farklı türde kanserleri ile ilişkisi olduğu ispatlanmış olan alkol tüketimi, kanser gelişim riskini azaltmada bireysel farkındalık ve çaba ile önemli oranda önlenme şansına sahiptir.Ülke genelinde kanser taramaları; Toplum tabanlı ve fırsatçı taramalar şeklinde yapılmaktadır.

Toplum tabanlı taramalar; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil kanser tarama araçları da dahil olmak üzere ücretsiz olarak yapılmaktadır. Kırsal ve dezavantajlı gruplarımıza illerimizdeki mobil tarama araçları ile tarama hizmeti verilmektedir. Taramalarımız Covıd-19 pandemisi nedeni ile tüm Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberi doğrultusunda gerekli önlemler alınarak devam etmektedir.

Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programımızda, Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir.

Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi ile yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGK) yapılmakta, 10 yıl da birde kolonoskopi önerilmektedir.

Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmekte ve ileri tetkikler yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yapılmaktadır.”

03/02/2021 21:13
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ