SAĞLIK MÜDÜRÜ  DR:ŞAHİN : ERKEN TEŞHİS KANSERİ İYİLEŞTİRİR

SAĞLIK MÜDÜRÜ DR:ŞAHİN : ERKEN TEŞHİS KANSERİ İYİLEŞTİRİR

Kanser, vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubunun genel adıdır ve tedavi edilmez ise ölüme neden olabilir. 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan il Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, kanserde erken teşhisin önemine değindi.
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin yaptığı yazılı açıklamada, “Kanser vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz ve sürekli çoğalması sonucu oluşan, tedavi edilmediğinde tüm iç organlara yayılabilen ölümcül bir hastalıktır. Dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de kronik hastalıklardan sonra ölüm sebepleri arasında 2.sırada yer almaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de her beş ölümden biri kanser nedeniyle meydana gelmektedir. 2015 Kanser Atlası’nda Türkiye’de her yıl yaklaşık 148 bin yeni kanser vakası saptandığı, yaklaşık 92 bin kansere bağlı ölüm meydana geldiği belirtilmiştir. Kanser toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır” dedi.
Türkiye’de kadınlarda meme kanseri, erkeklerde ise akciğer kanseri birinci sırada yer almaktadır. Çocukluk döneminde ise lösemi(kan kanseri) ilk sıradadır.
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan kansere karşı toplumsal bilinci arttırmak ve kansere karşı doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak, doğruların herkese ulaşmasını sağlamak amacıyla ülkemizde ve tüm dünyada 4 Şubat ‘’Dünya Kanser Günü’’ farkındalık günü olarak kutlanmaktadır.
Kanser önlenebilir bir hastalık olması sebebiyle bireylerin ve toplumların kanser belirtilerini bilmesi ve erken dönemde tanı alması önemlidir. Açıklanamayan kilo kaybı, ateş, ağrı, halsizlik, vücutta ele gelen kitle, cilt değişiklikleri, dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler başlıca kanser belirtileri arasında yer almaktadır.
Kansere yol açan sebepler arasında kötü beslenme alışkanlığı, gıdalardaki katkı maddeleri, hareketsiz yaşam (şişmanlık), sigara ve alkol kullanımı, radyasyona maruz kalma, bazı virüsler, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest vb.), hava kirliliği ve kalıtsal eğilim bulunmaktadır. Kanserin ortaya çıkışında kalıtsal faktörlerden öte çevresel faktörlerin daha baskın olduğu bilindiğinden tüm toplum, kansere yol açan davranışlar, daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile kanserin önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca ultraviyole ışınları ve radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.
Kanserin erken belirtilerini keşfetmek, bulgularını araştırmak kısa dönemde hastaların erken tanı almasına ve uzun dönemde de toplumdaki kansere bağlı gelişen hastalıklar ve ölümlerin azalmasına yol açacaktır. Bu amaçla ülkemizde kanser erken teşhis ve tarama merkezleri (KETEM), toplum sağlığı merkezi (TSM), aile sağlığı merkezi (ASM) ve sağlı hayat merkezlerinde (SHM) meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Kanser taraması amacıyla 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş arası bireylere bağırsak kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara mamografi çekilmesi ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
Unutulmaması gereken; kanserin semptomları ve tarama programları dikkate alınıp gereği yapıldığında önlenebilen, geç kalınmadığında tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olduğudur” dedi.
04.02.2020
04/02/2020 21:41
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ