NECİP TAŞKIN: SAĞLIK ÇALIŞANLARI VERGİ ŞOKUNU YAŞIYOR

NECİP TAŞKIN: SAĞLIK ÇALIŞANLARI VERGİ ŞOKUNU YAŞIYOR

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sağlık çalışanlarının maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. 

Haziran ayında vergi dilimi yüzünden maaşları düşen sağlık çalışanlarının ekonomik sıkıntılar nedeniyle moral ve motivasyonlarının düştüğüne dikkat çeken Taşkın, enflasyon ve vergi dilimi nedeniyle doktorların bile ekonomik sıkıntı yaşadığını belirterek, sağlık teşkilatlarında alt kadrolarda çalışanların sosyal çöküntü yaşadığına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Son bir buçuk yıldır enflasyon nedeniyle maaşlarda ciddi erime oldu. Vergi diliminin yüksek olması nedeniyle ayrıca bir mağduriyet söz konusudur. Yani şunu demek istiyorum; pandeminin başladığı 11 Mart 2020 tarihinden bu yana canları pahasına salgınla mücadele eden ve halkımızın sağlığını iyileştirmeye çalışan sağlık çalışanlarının maaş kaybı ciddi boyuttadır.  Sağlık çalışanlarına ilk 6 ay için verilen %3’lük zam eridi. Haziran ayı itibariyle enflasyon %6,39’a ulaşmış ve maaşlar %3,39 oranında erimiştir. Her şeye %50 zam gelmesine rağmen sağlık çalışanlarının maaşlarında iyileştirme yapılmadı. Maaşlar yerinde sayıyormuş gibi görünse de aslında artmıyor ama eriyor. 
Döner sermaye ek ödemeleri gelir vergisi matrahına dahil ediliyor. Biz şunu teklif ediyoruz; ek ödemeler gelir vergisi matrahına dahil edilmesin. Çünkü gelir vergisine dahil edildiği için %20’lik vergi oranına Haziran ayı örneğinde olduğu gibi erken giriliyor. Bizim vergi dilimi oranındaki teklifimiz %15’te sabitlenmesidir. Vergi dilimi oranı %15’te sabitlenir ve ek ödemeler gelir vergisi matrahına dahil edilmezse sağlık çalışanları biraz olsun rahat nefes almış olur. Diğer önemli bir hususta döner sermaye performans sisteminin çarpıklığıdır! Bu sistem kaldırılmalı ve tüm sağlık çalışanlarını memnun edecek adil ve eşit bir dağıtım sistemi üzerinde çalışılmalıdır. 
Kamuoyu, sağlık çalışanlarının yüksek oranlarda maaş aldıklarını zannediyorlar. Çünkü kamuoyuna bu şekilde açıklamalar yapılıyor. Hâlbuki sağlık personelinin aldığı maaş neredeyse asgari ücretle aynı seviyeye inmiştir. Sağlık teşkilatlarından görev yapan personel ekonomik olarak zor şartlarda yaşamakta, temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanmaktadır. Yetkililerin, belirttiğimiz konularda acil düzenleme yapmalarını istiyoruz.”

 

19/06/2021 22:40
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ