YOZGATLI RESSAM KENAN EROĞLU

Yozgat; pek çok ünlü devlet adamı, siyasetçi, akademisyen, sporcu, sanatçı yetiştirmiş bir kentimizdir. Ama ne yazık ki çoğumuz bunları tanımıyoruz. Bu biraz da kendi insanımıza sahip çıkmayışımızdan kaynaklanıyor.

Ben bu yazımda Yozgat’ımızın bilinmesi, el üstünde tutulup desteklenmesi gereken bir sanatçısından söz edeceğim. Çünkü sanatçı olmak zor ve ayrıcalık gerektiren bir özellik. Kolay yetişmiyor sanatçılar. Atatürk’ün de dediği gibi, “Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz; fakat sanatçı olamazsınız.”

Sözünü edeceğim sanatçı Sayın Kenan Eroğlu. 1950 yılında Yozgat’ta doğdu. 1957-1971 yılları arasında ilk, orta ve lise öğrenimini Yozgat’ta tamamladı. 1971’de girdiği, daha sonra adı Gazi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi olan Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin Ekonomi-Maliye Bölümü’nü bitirdi.

Kenan Eroğlu, resim ve desen çalışmalarıyla tanındı. Özellikle ahşap yakma resimleriyle dikkati çekti. Resim ve desenleri; 1970’ten bu yana ” Türk Edebiyatı, Töre, Ocak, Millî Eğitim ve Kültür, Doğuş, Erciyes, Birliğe Çağrı, Kutlu Doğum, Yozgat Divanı” gibi çeşitli kültür, sanat ve edebiyat dergilerinde yayımlandı. Bunun yanı sıra bir kısım kültür ve edebiyat dergilerinde ve yöresel gazetelerde yazılar yazdı. Yozgat Türk Ocaklarının kuruluşunda yer aldı ve bir süre başkanlığını yaptı. Ayrıca, yöresel RTV66 televizyon kanalının kurulmasını sağladı. M. Celal Kapusuzoğlu, Memduh Şenol, Dr. Mehmet Güneş ve Hüseyin Çelikcan gibi şairlerimizin şiir kitaplarının kapak desenlerini çizdi.

İlk sergisini 2000’de Yozgat’ta açtı. “Ahşap yakma” ve “sulu boya” tekniği ile yaptığı resim çalışmalarını 2004’te Ankara’da sergiledi. Son olarak “Eski Ankara ve Beypazarı Evleri” konulu ahşap yakma tekniği ile yapılmış resimlerini 2006’da Beypazarı’nda sergiledi.



Kısa özgeçmişini verdiğim Kenan Eroğlu, özellikle ahşap yakma tekniği ile yaptığı birbirinden güzel resimlerle kendini göstermiştir.

Şimdi soruyorum Yozgatlı hemşehrilerime ve Yozgat’ın yöneticilerine: Kaçımız bu değerli ressam kardeşimizi tanıyoruz? Onun yapıtlarını görüp inceledik mi? Onun hakkında bir iki satır yazı yazdık mı? Onu maddi ya da manevi olarak destekledik mi?...

Geçenlerde Kenan Eroğlu ile Ankara’da Hamamönü semtinde bir çay evinde buluştum. Kendisine uzun zaman önce bir gençlik portremi yollamış ve ondan bunu yakma yöntemiyle resmetmesini dilemiştim. Sağ olsun, dileğimi yerine getirmiş. Buluştuğumuzda resmi bana teslim etti. Çok mutlu oldum. Bu arada uzun uzun söyleşme fırsatımız oldu. Deyim yerindeyse, “Bir dokundum, bin ah işittim.”




Kenan Eroğlu, daha ilkokul sıralarındayken resme ilgi duyduğunu, okul çapındaki yarışmalarda dereceler aldığını anlattı bana. Resimle ilgili bir okula gitmediğini, bu alanda özel bir eğitim almadığını söyledi. Son zamanlarda, özellikle eski ahşap evlerle ilgili yakma resim çalışmalarına ağırlık verdiğini; elinde onlarca çalışma bulunduğunu belirtti. Çeşitli tarihlerde ve çeşitli yerlerde resim sergileri açtığını, bunlardan birini de Yozgat’ta gerçekleştirdiğini açıkladı. Kendisine; Yozgat Valiliğinin, Yozgat Belediyesinin ya da Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün sergiden sonra destek olup olmadığını sordum. Pek renk vermedi. Ama genelde sanata ve sanatçıya karşı bir ilgisizlik olduğundan söz etti. Belli ki umduğu desteği bulamamıştı.

Şaşırmadım desem yalan olur. Ben de kendi çapımda, Yozgat’ı tanıtmak amacıyla aylar süren bir çalışma yaparak “Her Yönüyle Yozgat” adlı bir site açmıştım. Yozgat Gazetesi dışında, konuya ilgi duyan ve bunu kamuoyuna yansıtarak destek veren olmadı ne yazık ki.

Şimdi Yozgat’ımızın ileri gelen yöneticilerine sesleniyorum. Kendim için değil, Sayın Kenan Eroğlu için yapıyorum bunu. Lütfen bu ressamımıza sahip çıkalım. Onun yapıtlarının sergilenerek tanıtılmasına katkıda bulunalım. Yozgat’ımızın bu değerini halkımıza tanıtalım. Ona her yönden destek olalım.

Yazı aralarına serpiştirdiğim yakma resimlere bir bakınız. Birbirinden güzel bu resimlerin yaratıcısına saygı göstermek gerekmez mi?...

Ben şahsım adına Kenan Eroğlu’nu candan kutluyor, ona çalışmalarında başarılar diliyor, sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

14.04.2016

OKUR YORUMLARI
Murat SAHINGOZ
15.04.2016 21:55:00

Selam olsun siz degerli hem$erilerim Muhsin ve Kenan beye ,, sizleri sanat adina yapmi$ oldugunuz kendi dallarinizda yazma ve resim renklerinizi grur duyarak takip etmek ve bir yozgatli hemseriniz olarak bu sanata kattiginiz duyarli davranisinizdan dolayida kutlamak istiyoru

acizane bir kisa sozlede sizi size sunmak isterim

İlgisiz bilgi, bilgisiz ilgi boştur.
İlgiye bilgi, bilgiye ilgi hoştur.
Murat kardeşinizden bir murad.
İlgi ile bilgi arasında koştur.

Allah ômûr verdigi sûrece bu ko$turmalariniz bu renklerin daim olsun bu kisa ômûrde bir renk biraka bilmenin zevkiyle ,,, size selamlarimi yolluyorum ,,, ba$arilariniz daim olsun

Muhsin Köktürk
14.04.2016 19:25:00

Sayın Abdülkadir Çapanoğlu,
Sayın Kenan Eroğlu'nun elinde yaklaşık 500 yakma resim var. Hangisini seçeceğimi bilemedim inanın. Çok da alçakgönüllü bir kardeşimiz. Dilerim her şey gönlünce olur.
Benim üzüntüm, böyle bir değere Yozgat'ın ileri gelenlerinin sahip çıkmaması. Çok mu zor ona destek olmak? Onca resmi bir kez sergileyebilmiş Yozgat'ta. O da 2000 yılında. Sanatçımıza bir çağrı gönderip yapıtlarını yeniden sergilemesine olanak tanısalar kötü mü olur?
Saygılarımla.

Abdulkadir Çapanoğlu
14.04.2016 09:55:00

Değerli Hocam Muhsin Bey'ciğim, resimlere bayıldım, ne emek verilmiş. O kadar güzel ve canlı görünümdelerki beni çocukluğumun Yozgat'ına götürdü. Yakından görmeyi çok arzu ederdim.Sanatçılarımızın değerini bilemiyoruz maalesef. Hele iki şarkı ezberleyip televizyonlarda boy gösteren zavallıların "biz sanatçılar" diye söze başlamalarına da sinir oluyorum. Bu kadar meşhur Seda Sayan bile "ayol biz şarkıcıyız" derken. Biz de değerli hemşehrimiz Sayın Kenan Eroğlu’nu candan kutluyor,varlığıyla iftihar ediyor, ona yeni çalışmalarında da başarılar diliyor, sevgi ve saygılarımızı iletiyoruz.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ