ŞEHİR HASTANELERİ ÜZERİNE

Hükûmetin başlattığı “şehir hastaneleri projesi” gereği çeşitli illerde yapımlar sürüyor. Bunlardan bazıları tamamlandı bile. Hatta tamamlanıp hizmete açılanlar da var. Yozgat Şehir Hastanesi bunlardan biri. Üstelik Türkiye’nin ilk şehir hastanesi olarak hizmete açıldı.

Ankara başta olmak üzere birçok ilde yapımı süren şehir hastaneleri konusunda ne yazık ki vatandaşımızın yeterince bilgisi yok. Bu hastaneleri devletin yaptığını sanan vatandaşlar, sonucu büyük bir umut ve merakla bekliyorlar.

Öncelikle bir konuya açıklık getireyim: Şehir hastaneleri özel sağlık hizmeti sunan kurumlar olarak tasarlanmıştır. Bu hastaneler, bedelsiz olarak kendilerine tahsis edilen hazine arazileri üzerine şirketlerce yapılmaktadır. Devlet bu hastanelerde kiracı durumundadır. Mülk sahibi olan şirketlere en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası ödemekle yükümlüdür. Kamu-özel ortaklığıyla kurulacak olan şehir hastanelerine ayrıca bir de devlet garantisi verilmektedir. Söz konusu hastaneler yüzde yetmiş doluluk oranına ulaşamazsa aradaki fark devlet tarafından karşılanacak. Diyelim ki bir şehir hastanesi bu doluluk oranına ulaşamadı ve yüzde ellide kaldı. Aradaki bu yüzde yirmilik farkı devlet ödeyecek, yani bu bedel vatandaşın cebinden çıkacak.

Şehir hastanesi yapan şirketler, hastanelerin çevresine kurdukları ticari alanları işletebilecekler. Bu gelirler KDV, damga vergisi ve harçlardan muaf olacak.

Birden çok hastaneyi bir arada toplayan şehir hastanelerinin sağlık sorununa çözüm olacağı ileri sürülüyor. Acaba durum gerçekten böyle mi?

Daha önce de belirttiğim gibi devlet, şehir hastanelerine yüzde yetmiş doluluk garantisi veriyor. Peki, o zaman ne yapacak? Şehir hastanelerinin hasta sayısını artırmak için devlet hastanelerini kapatmaya başlayacak. Özellikle küçük yerleşim birimlerindeki eski hastaneler kapatılacak ve hastaların şehir hastanelerine yönlendirilmesi sağlanacak. Bu gidişle elimizde yalnızca üniversiteye bağlı hastaneler kalacak, bunun sonucunda sağlık hizmetleri giderek tümüyle özelleşecek.

Sağlık Bakanlığı şehir hastanelerinde muayene olacak hastalar için çok ufak bir katkı payından söz ediyor. Bakıp göreceğiz, acaba öyle mi olacak? Çünkü bu hastaneler kâr amaçlı kuruluşlardır. Halk için değil, kâr için hizmet vereceklerdir.

Şehir hastanelerinin devreye girmesiyle sağlık personeli talebi de artacaktır. Bu talebin nasıl karşılanacağı da ayrı bir konudur. Doktorlarla ilgili tam gün yasasında yapılması düşünülen değişiklikler de konuyla ilgili olarak değerlendirilmelidir. Bu yolla üniversitelerde ve devlet hastanelerinde çalışan doktorların şehir hastanelerinde de görev yapmasının önü açılmak istenmektedir.

Bakarsınız kapatılan devlet hastaneleri de özel şirketlere devredilir.

Bilindiği üzere Yozgat Şehir Hastanesi hizmete açıldı. Bence eksiklikleri giderilmeden yapıldı bu iş. Dolayısıyla şimdiden sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Hastalardan yoğun yakınmalar geliyor hastaneyle ilgili. Park yeri sıkıntısı, doktor ve diğer sağlık personeli eksikliği, görevli personelin acemiliği, randevu saatine uyulmadığı vb. sorunlar gündeme getiriliyor.

Şehir hastaneleri bence şu an gizemli bir durumda. Zaman gerçekleri gösterecek. Ama düşüncem o ki, şehir hastaneleri sağlıkta özelleştirmenin ta kendisi; tıpkı yap, işlet, devret modeli köprüler gibi.

Gün gelecek, o beğenmediğimiz, sık sık yakındığımız devlet hastanelerini arar duruma geleceğiz. Dilerim yanılan ben olurum.

18.12.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ