KARMAŞIK DUYGULAR

Günümüzün en güncel konusu, kuşkusuz ki ülkemizde yapılan ve başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi. Ben bugünkü yazımda bu girişimden söz etmeyeceğim. Ulusal ve yerel basın bu konuya gereğince değiniyor çünkü. Ama ülkesini seven bir yurttaş olarak darbecileri lanetlemeden de geçemeyeceğim. İyi ki girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Halk iradesinin üstünde başka bir güç olmadığı gerçeğini herkes bilmeli ve benimsemelidir. İktidarlar halk iradesiyle iş başına gelir ve yine halk iradesiyle iş başından uzaklaştırılır. Demokrasinin gereği budur.

İnanın kimi zaman medyadaki haberleri izlemek istemiyorum. Garip bir toplum olduk. Öfke kontrolümüzü yitiriyoruz çoğu zaman. Bir trafik kazasına karıştığımızda tepemizin tası atıyor birden. Dalıyoruz birbirimize. Sopalar havada uçuşuyor. İş cinayete dek uzanıyor bazen. Bir kedi, köpek yüzünden birbirimize giriyoruz. Çocukların basit bir kavgasını aile kavgasına dönüştürüp katliam yapıyoruz. Gürültü yaptı, diye komşumuzu öldürüyoruz. Kadınlarımıza şiddet uyguluyoruz. Eleştirilmeye tahammül edemeyip tartışmayı kavgaya döküyoruz. Yanımızdan geçenin bakışını bahane edip adam bıçaklıyoruz. Oyuncularımızı, hakemlerimizi dövüyoruz. Daha neler neler…

Peki, ülkemizde hiç mi güzel şeyler olmuyor? Hiç mi güzel insan ilişkileri yok? Olmaz olur mu?.. Ama bunlar çoğu zaman gündeme gelmiyor ya da geliyor da yeterli değil.

Geçenlerde Fethiye’de bir dolmuşa bindim. Biraz yol aldıktan sonra, iki elinde koltuk değneği bulunan yaşlıca bir adam da bindi dolmuşa. Arkaya geçip oturdu. Bir iki durak gittikten sonra, “Param yok, kusura bakma. Beni postanenin yanında indirir misin?” dedi sürücüye. Sürücü de hiç tepki vermeden, “Tamam.” diye yanıtladı. Adam postanenin yanında dolmuştan indi. Dolmuş hareket ettikten sonra arkada oturan bir kadın, sürücünün yanına yaklaşıp, “Şu inen amcanın yol parasını alır mısınız?” dedi. Sürücü, “Gerek yok.” diye karşılık verdi. Kadın da, “Sen çoluk çocuğunun rızkı için uğraşıyorsun. Olmaz, lütfen alın.” dedi. Sürücü de parayı aldı.

Olaydan çok etkilendim. Beni etkileyen, kadının adamın yol parasını vermesi değildi. Kadının bu parayı verirken ki zamanlamasıydı. Kadın, adamın dolmuştan inmesini beklemiş; ondan sonra sürücüye onun adına para vermişti. İnen adamın kendi adına para verildiğinden haberi bile yoktu. Ne onurlu bir davranıştı kadının yaptığı. Yardım ettiğini belli etmeyerek parası olmayan adamın onurunu korumuştu. Bu olay bana Balzac’ın şu sözünü anımsattı: “Bir kimseye edilecek iyiliğin en mükemmeli, o kimseyi minnet altında bırakmayanıdır.”

Ben televizyon kanallarının kara haberleri özellikle seçip yayımladıkları kanısındayım. Bunların daha çok ilgi çekeceğini düşünüyor olmalılar. Ama bunlar mutlu etmiyor izleyenleri. Tersine karamsarlaştırıyor. Lütfen insanlarımızın güzelliklerini de yansıtalım toplumumuza. Duyanlar, görenler, okuyanlar örnek alsın bunları; örnek alsın da daha güzel davranışlar ortaya çıksın.

20.07.2016
OKUR YORUMLARI
İsmail Aksoy
24.07.2016 13:47:00


Sayın Muhsin KÖKTÜRK

Kendimizi sorgulamamızın gerektiğini bu güzel anlatımınla

hatırlattığın için çok teşekkür ederim.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ