Yozgat’a neden gelsin?

Yozgat'ın ilçelerindeki vatandaş, resmi işler hariç Yozgat'a gelmez.
Niye gelsin?
Çiftçinin makinasını tamir edecek nitelikli ustası mı var?
Borcuna durabilecek esnaf mı var?
Ürününü satabileceği alıcı, pazar mı var?
Üğütecek bir un fabrikası mı var?
Ne için gelir?
Pasaport çıkarmak...
İş ve İşçi Bulma Kurumuna müracaat...
Üniversite sınavı olursa...
Silah ruhsatı çıkaracaksa...
Bir partiye delegeyse...
Peki nereye gider?
Kadışehri ve Çekerek; Zile'ye, Tokat'a gider. Hem de Deveci Dağı'nın zirvelerini aşarak. Yüklü makinalar stabilize yokuşları kazına kazına çıkar, göz kamaştıran uçurumlara direne direne, şoförlerin bacakları titreye tityerek iner.
Akdağmadeni; Sivas'a gider. Yıldızeli'ne, Yeşilyurt'a gider. Çoğunlukla hastaları bile oraya sevkedilir.
Boğazlıyan; Kayseri'ye... Kayserili onları kendilerinin bir parçası görür gibi.
"Eh!" denebilecek kadar Sorgun ve Yerköy kendi yağıyla kavrulmaya çalışır iyi kötü...
Merkeze bağlı köyler, Sivas-Ankara yolunun sağındakiler, yarısı Alaca'ya, yarısı Sungurlu'ya gider.
Gitmişken de alışverişini yapar, Yozgat'ta bulamadığı malzemeyi de temin eder.
Ürününü orada satıp, alışverişe Yozgat'a mı gelsin?
Gelip de, geçmişte bir türlü hoşlanmadıkları esnafı kalkındırıp yeniden mi şımartsın?
Sonuç?
Sonuç malum...
Muslubelen yokuşuyla, Sarıhacılı'nın eğri büğrü derelerinden ne görebilirse...
Kalkınmışlığını, ekonomisini geç!
Yozgat kültürünün Sürmeli türküsünde kayıtlı kaldığı, Yozgatlılık ruhunun Esentepe'yi aşamadığı, aşmak istemediği bir zihniyet var oldukça... Ih!
"Yozgat'ı sel almış, çamlığı duman"
Selametle...

OKUR YORUMLARI
halit yagiz
18.06.2015 05:44:00

yazdiigniz konu yuzde yuz hakli oldum olasi yozgat merkezin esnafini ilcelerimiz hic sevmedi sevemedi acaba eli bal yuzu sirke satanlardan dolami neh ben gercekten hic yozgata para vermedim dediginiz konular haricindede gelmedim yozgata gelsem bile sadece tandir kebabi ve desti kebabi yer bir paket sigara alirim hatta arabama benzin bile almam sorgundan alirim ya da yol uzerindeki petrollerden alirim acaba yozgat merkez esnafi hic dusundumu sapkasini onune koyupta eski uzum pazarindaki bos dukkanlar hal icindeki bos dukkanlar daha lise caddesindeki bos dukkanlar yuzuncu yil is hani zaten bos neden neden hepsinin suçu esnaf olmadigindan ya da esnaf kilikli kisilerin gelen musteriye musteri gibi davranmadigiindan olsa gerek basinizi agrittim ozur dilerim yanlissam duzeltiniz lutfen

ABDULKADİR ÇAPANOĞLU
19.02.2015 13:36:00

Gurbetteki Yozgatlı Yozgat’a neden gelsin sorusunu da ben sorayım.
Dedelerinin kurduğu, bu şehirde akrabaların var. Ziyaret ederken duygulandığın mutlu olduğun baş taşlarını öptüğün kabirlerin var. Dodge marka üzeri açılabilen arazi aracıyla çıkmanın lüks olduğu mis kokulu Çamlığa bir kere daha çıkma isteği var. Saat kulesinin ta Şekerpınardan duyulan gong vuruşlarını acaba yanlış saymış olabilir miyim endişesi ile ikinci kere sayma arzusu var. Bu özlemle çıkarız yola. Sonra Çapanoğlu Yozgat’ta görevli asık yüzlü trafik polisi Yozgat’ın girişinde durdurur ehliyetimi alır aracımın İstanbul plakası ve ehliyette ki Çapanoğlu soyadı ona hiçbir şey ifade etmediğinden ne bir günaydın ne bir Yozgat’a hoş geldiniz demeden GBT kontrolü yapmak için 15 dakika bekletir. İlk vurgunu yedikten sonra ata yadigârı Yozgat’a selametle gireriz. Anılarımızdaki Yozgat yerine şehrin ortasına dikilen çirkinlik abidesi heyula binalarla ikinci vurgunu yeriz. Artık ne eski Yozgat ne eski Yozgatlı kalmıştır. Birkaç gün süren ziyaretlerden sonra kırgın, küskün ağlamaklı bir halde çıkarız Yozgat’tan. Yolda bir parça kendimize gelmişsek Ankara’dan eski Beypazarı’na çeviririz yolumuzu çocukluğumuzun Yozgat’ını yaşamak için.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ