YOBÜ’DE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE PROĞRAMI

YOBÜ’DE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE PROĞRAMI

Kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak ve bu konuda toplumsal bilinci geliştirmek amacıyla Üniversite Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KASAUM) ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğinde, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ temalı program düzenlendi.

Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkez’inde düzenlenen programa Rektör Vekili  Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli, Genel Sekreter Prof. Dr. Uğur Kölemen, fakülte dekanları, daire başkanları, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Program öncesi Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Alay Komutanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kadem, Yeşilay, Yozgat Halk Eğitim Merkezi ortaklığında düzenlenen Kadın El Ürünleri Sergisinin açılışı yapıldı. Dünyada ve ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesine dikkat çekmek amacıyla da katılımcıların yakalarına turuncu kurdele takıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Üniversite Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KASAUM) Müdürü Doç. Dr. Canan Koç yaptı. Doç. Dr. Koç konuşmasında: “Şiddet, günümüzün en önemli sorunlarından biridir. Her gün evde, okulda, sokakta yaşanan çeşitli şiddet haberleri ile karşı karşıyayız. Şiddet, kişilerin bedensel ve ruhsal bütünlüğüne karşı olumsuz etkilere yol açan sert ve acı verici eylemler olarak tanımlanır. Şiddet herkese yönelir. Ancak en çok kadınlar ve kız çocukları şiddete maruz kalmaktadır. Kadına yönelik şiddet temel insan haklarını ve özgürlüklerini ihlal eden önemli bir toplumsal sorundur. Sonuçları ağır ve tramvatik olabilmektedir. Toplumumuzu her türlü şiddetten arındırmak için toplumda farkındalık yaratmak ve bu konuda toplumsal bilincin geliştirilmesi gerekmektedir” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli, “Kadına yönelik şiddet, dünyada ve ülkemizdeki tüm gelişmelere rağmen, coğrafi sınır, ekonomik gelişmişlik ve öğretim düzeyine bakılmaksızın farklı kültürlerde ve farklı biçimlerde karşımıza çıkan, yaygın olarak görülen evrensel bir sorundur. Kadının toplumdaki yeri medeniyetin göstergesidir. Kadına yönelik şiddette nihai çözüm için toplumun tüm fertlerinde uzlaşı kültürün gelişmesi çözüme yönelik anahtar rol oynayacaktır” dedi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Güngör Yılmaz ise kadına yönelik şiddetle mücadelenin çok yönlü ve bütüncül bir yaklaşımı gerektirdiğini belirterek toplumun her kesiminin ortak ve kararlı mücadelesi ile sorunun çözümlenmesinin mümkün olacağını vurguladı. Rektör Vekili Prof. Dr. Yılmaz: "Kadına şiddet demek aile temeline dinamit koymak demektir. Aile birliğini yok etmek demektir. Ailenin yok olması demek, toplumun yok olması demektir. Kadına yönelik şiddetin çözümü adına birey olarak bizlere, toplumlara, kamu kurumları ve STK’lara çok iş düşmektedir” ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Öğr. Üyesi Fikret Yılmaz “Kadına Yönelik Şiddette Sıfır Tolerans”, Doç. Dr. Rukiye Höbek Akarsu ise “Şiddetin Kadın Sağlığı Üzerindeki Etkileri” konulu sunum gerçekleştirdi. Programın sonunda Kadına Yönelik Şiddetin son bulması adına turuncu balonlar gökyüzüne bırakıldı.

25/11/2022 19:57
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ