YAŞANABİLİR ÇEVRE DERNEĞİNDEN DİGİTAL ATIK UYARISI

YAŞANABİLİR ÇEVRE DERNEĞİNDEN DİGİTAL ATIK UYARISI

Yozgat’ta faaliyetini sürdüren Yaşanabilir Çevre Derneği Başkanı Ahmet Fidan, Dünya Temizlik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, görünür olmayan atık türünün dijital atık olduğunu belirterek, akıllı cep telefonu, bilgisayar ve maillerdeki gereksiz iletileri silerek dijital atıklardan kurtunulması gerektiğini söyledi.

Dernek Başkanı Fidan, açıklamasında; Yozgat’ta çevreyle ilgili kurulmuş tek derneğin Yaşanabilir Çevre Derneği olduğunu vurgulaydı.

Tüm dünyada temizlik günü olarak kutlanılan 19 Eylül tarihinde yapılacak etkinlik hakkında bilgi veren Fidan, “2008 yılında küçük bir baltık ülkesi olan Estonya’da başlayan ve bugün dünyada 180 bölgede düzenlenen “Dünya Temizlik Günü” her yıl milyonlarca insanın hayatında bir etki oluşturmakta ve insanları aynı amaç etrafında bir araya getirmektedir. İlimizde de bu organizasyonun temsilcisi derneğimizdir. İnsanlar için atık görünmezdir, bir kere evimizden çıktımı bir daha görmeyiz. Bununla beraber evimizde görünür olamayan bir atık türü ise “Dijital Atıktır.” Bütün eski dosyalar, yedek fotoğraflar, yüklenmiş videolar, kullanılmamış uygulamalar cihazımızın bir köşesinde pusuda bekler. Eğer bütün gereksiz dosyaları, uygulamaları, fotoğrafları ve videoları silersek sadece aletlerimizin ömrünü uzatmakla kalmaz, bu uygulamaların gerektirdiği enerji ihtiyacının önüne geçerek, dünyada fazla enerji tüketiminden kaynaklı fazla Karbondioksit salınımını da engelleriz. Böylece küresel ısınma ve iklim değişikliğinin meydana gelmesini önleriz. Şimdi cihazlarımızdan gereksiz bilgileri silmenin ve içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde riski en aza indirecek Dünya Temizlik Günü’nü kutlamak için dijital hayatımızı ele almanın tam zamanı.”diye konuştu.

Fidan, dijital atıkları ve yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“Dünya Temizlik Günü için Dijital Temizlik Yol Haritası
Dört adımda dijital atıklarınızdan kurtulabilirsiniz;
Akıllı Telefonunuzda bulunan dijital atıklardan kurtulun
Bilgisayarınızda bulunan dijital atıktan kurtulun
Mail kutularınızı düzenleyin, gereksiz mailleri silin
Yeni düzenlemeler yapı.”
21/09/2020 19:39
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ