TÜRKİYEDE İLK ‘AKTİF YAŞLANMA MODELİ’ BAHADINDA UYGULANIYOR

TÜRKİYEDE İLK ‘AKTİF YAŞLANMA MODELİ’ BAHADINDA UYGULANIYOR

Dünyada pek çok örneği bulunan ve yaşlılara bakım yerine yaşlıları hayata bağlamaya yönelik hizmetleri bünyesinde barındıran aktif yaşlanma modeli, Türkiye’de ilk kez Bahadın Yaşlanma Vakfı ile Yozgat’ta hayata geçirildi.

55 yaş üzeri kişilerin aktif ve mutlu yaşlanmalarının sağlanması, mevcut yaşlıların ise sağlıklı ve huzurlu bir yaşlılık geçirmelerine katkı sunulmasının amaçlandığı Vakfın kuruluş çalışmaları 2011 yılına dayanıyor. Bu süreçte Almanya, Hollanda, Ankara, İstanbul ve Yozgat’ta düzenlenen pek çok sempozyum, panel ve etkinlikler ile çeşitli üniversitelerle yapılan görüşmeler aracılığıyla yaşlılık konusu irdelenmişti.55 yaş üzeri bireylerin nasıl daha kaliteli, huzurlu ve aynı zamanda da aktif yaşlanabileceklerine dair çalışmalar yapılarak Bahadın Yaşlanma Vakfı kuruldu  ve 2020 yılı Ağustos ayında aktif hale getirildi. Vakfın kurucuları  da akademisyenler ile Türk ve yabancı iş insanlarından oluşturuldu.

Bahadın  Yaşlanma Vakfı,yaklaşık bir yıldanberi  evde bakım,  yaşlı bakım merkezinde bakım ve esnek bakım olmak üzere üç kategoride hizmetlerini sürdürüyor.Her bir hizmeti, sağlık, temizlik, ısınma ve beslenme olarak dört ayrı kategoride çeşitlendirmekte olan Vakıf, bu özelliğiyle yaşlıların gelecek kaygısını en aza indirme konusunda büyük umut vaadediyor. Özel bir psikolojik engeli bulunmayan, yaşlı bakım merkezinde kalması mümkün olan yatalak da dahil her yaşlıya hizmet sunan merkezde, 24 saat bakımda yapıyabiliyor. Bu bakımlar ise  tamamen yaşlılığın gerektirdiği fiziki ve psikolojik koşullar oluşturularak gerçekleştiriliyor.

Bahadında  6,5 dönümlük bir arazi üzerinde kurulu olan yaşlanma vakfı  yaşlıların her türlü konforunun düşünüldüğü odalar, revir, hemşire dinlenme odaları, ziyaretçi ve dinlenme salonları ile modern bir mutfak ve yemekhaneden oluşuyor. 5,5  dönüm bahçeye sahip yerleşkede yaşlıların her türlü hareketine izin verilerek engelsiz bir yaşam merkezi olarak kullanılıyor.

 Aktif Yaşlanma Konsepti Tüm Türkiyede gerçekleştirilecek

Konu ile ilgili açıklama yapan Bahadın Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Umut Akpınar ‘’ Türkiye’de yaşlılık kavramının henüz yeni yeni tartışılmaya başladığının farkındayız.  Bu nedenle, bu konsepti uygularken Türkiye’deki yaşlıların da gelişmiş ülkelerdeki yaşlılar gibi sağlıklı, huzurlu ve aktif bireyler olarak bu süreci yaşayabileceklerini ve hizmetlerimizle bunu sağlamanın mümkün olabileceğini gösterme amacındayız. Türkiye’de ilk kez Bahadın’da uyguladığımız aktif yaşlanma konseptini önce çevre ilçeler daha sonra Yozgat ili ve ilerleyen süreçte tüm Türkiye’ye ihraç etmek gibi iddialı bir hedefimiz var.’’ şeklinde konuştu.

Bahadın Yaşlanma Vakfı Hakkında

Kurucuları iş insanları Remzi Kaplan, Muhsin Ertürk, Umut Akpınar ve akademisyen İbrahim Yerden olup, Vakıf Genel Müdürü Bahadın eski Belediye Başkanı ve eğitimci Dilaver Özcan, Genel Koordinatör ise Esra Bağcı’dır. Tüm personel düzenli eğitimler alarak yaşlı bakımından, evde bakıma ve  aktif yaşlanma konseptinin her kademesine hazırlıklı bulunuyorlar.

Bahadın Yaşlanma Vakfı ,  ‘Yaşlanma ve Toplum’ adında,  yaşlılığı merkezine alan bir akademik dergi çıkarmaktadır. Türkiye ve Avrupa’dan farklı üniversitelerin danışmanlığında hakemli bir dergi olarak Türkiye’de yayın hayatına başlamıştır ve altıncı sayısı çıkmıştır. Dergide, yaşlılıkla ilgili her türlü güncel gelişmeler, akademisyenlerin önerileri eşliğinde Türkiye koşullarına uyarlanarak, yaşlıların nasıl daha mutlu yaşayabilecekleri üzerine araştırmalar ve makaleler yayınlanıyor.

30/07/2021 04:30
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ