TAŞKIN: SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ADİL BİR İYİLEŞTİRME BEKLİYORUZ

TAŞKIN: SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ADİL BİR İYİLEŞTİRME BEKLİYORUZ

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA’nın, sağlık çalışanlarının döner sermaye ödemelerinin iyileştirileceğine dair açıklaması, yeni bir adaletsizliğe yol açacağı nedeniyle eleştirilirken, Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın’da, Sayın Bakanın ağzından duyulan iyileştirmenin sadece doktor ve diğer sağlık çalışanlarını kapsadığını, idari çalışanların bu iyileştirmeden yararlanamamasının yeni bir adaletsizliğe neden olacağını belirterek yaptığı açıklama da, sağlık teşkilatlarında çalışan her kademedeki personelin risk altında olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Önceki basın açıklamamızda sağlık çalışanlarının ruhen ve bedenin çökmüş durumda olduğunu söylemiş ve bazı önerilerde bulunarak bunların yapılmasını talep etmiştik. Eğer bu talepler yerine getirilirse, virüs tehlikesine karşı olağanüstü bir gayret ve özveriyle çalışan her kademedeki sağlık ordusunun moral ve motivasyonlarının yükseleceğini ifade etmiştim. Evlerine dahi gidemeden ve uykusuz bir şekilde çalışan, hatta virüs bulaşıp karantinaya alınan sağlık çalışanları olduğunu, bu nedenle taleplerimizin dikkate alınması tavsiyesinde bulunmuştum. Bu talepleri yenilemek istiyorum: Anne ve baba sağlık teşkilatında çalışanlardan birine idari izin verilmesi, bu arada 32 bin sağlık personeli ataması yapılacağının açıklanması ve başvuruların 26.03.2020 tarihinde başlayacak olması sevindiricidir ancak bu atamaların çok ivedi şekilde yapılması sağlık çalışanlarını rahatlatacaktır, döner sermaye yönetmeliğinin her kademedeki sağlık çalışanını memnun edecek şekilde yeniden düzenlenmesi, yıpranma payının tüm çalışanları kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılması, nöbet ücretlerinin artırılması, sağlık kadrosunda olup masa başında çalışanların sahaya çekilmesi, bedenen yorgun ve bitap düşen sağlık çalışanlarına daha insancıl yaklaşılması, bayram yaklaşırken dini bayramlar da emeklilere verilen ikramiye gibi, bu olağanüstü durumun sağlık çalışanları üzerine yüklediği sorumluluk, ağır psikolojik travma ve ekonomik sıkıntıları dikkate alınarak her kademedeki sağlık çalışanlarına bir maaş tutarında bayram ikramiye verilmesi…

Sağlık Bakanı Sayın KOCA, Bilim Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaparak, sağlık personelinin döner sermaye ek ödemelerini iyileştirme çabası içinde olduklarını, 3 aylık zaman diliminde yani Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait ek ödemelerin -Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında personele ödeme yapılacak- yüzde 100 oranında tavandan olacağını, iyileştirmenin unvan, eğitim, çalıştığı birim ve kadro derecesine göre olacağını ifade etmiştir. Bu açıklamadan anladığımız kadarıyla yine doktorlara yönelik bir iyileştirme söz konusudur. Ayrıca yardımcı sağlık personeli olarak adlandırılan sağlık personeli de bu iyileştirmeden yeteri kadar yararlanamayacak. Bunun yanı sıra sağlık teşkilatlarının her biriminde yer alan idari ve güvenlik personelinin de memnun olacağı bir iyileştirme beklenmiyor. Sağlık teşkilatları tüm çalışanlarıyla bir bütündür. Tüm çalışanları risk altındadır. Özellikle bu sıkıntılı süreçte eşit ve adil paylaşım tüm çalışanları memnun edecektir.

Domuz gribi, kuş gribi, depremler ve son olarak coronavirüs nedeniyle ek mesai almadan özverili bir şekilde çalışmış olan sağlık çalışanları adil olmayan bir iyileştirmeye karşıdır. Sağlık teşkilatlarında çalışanlara verilen sözlerin tutulmaması, ek ödemelerin sürekli olarak üst kadroların lehine düzenlenmesi, alt kadrolarda çalışanların sürekli mağdur edilmesi memnuniyetsizliği had safhaya çıkarmıştır. Bu süreçte izin hakkını kullanmadan özverili bir şekilde görevi başında olan idari personeller yoğun şekilde çalışıyorlar. Güvenlik personeli, şoför, V.H.K.İ., teknisyen, tekniker, hizmetli, memur, tıbbi sekreter vb. gibi idari personellerin emeğinin göz ardı edilmesini doğru bulmuyoruz. Ek ödemelerin tavandan ödenmesi sadece üst kadrolarda görev yapan doktor vb sağlık kadrosunda çalışanların maaşlarına etki edecek. Doktorlar için ödüllendirme olan bu iyileştirme ne yazık ki diğer sağlık çalışanlarının yanı sıra idari kadro da çalışanları memnun etmiyor. Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışındaki diğer kadrolarda çalışanlara hiçbir artısı olmayacak olan bu iyileştirmeye karşıyız. Bu ayrımcılık tüm çalışanların şevkini kırıyor. Açıklanan haliyle iyileştirmeye karşıyız. Tüm sağlık çalışanlarını memnun edecek bir iyileştirme istiyoruz. Ayrıca sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarının yüksek tutulması, çalışma azminin artırılması vb. iyileştirmeler için önerilerimizin dikkate alınarak sağlık teşkilatlarında her kademede çalışanların memnuniyetinin dikkate alınmasını, adil ve eşit bir iyileştirme yapılmasını talep ediyoruz.

Bunun yanı sıra Bakanlıkça yayınlanan “esnek çalışma modeli” genelgesine göre teşkilatlarımızda işlerin aksamayacak şekilde personel planlamasını gerektirdiği halde masa başında çalışanlara izin verildi. Bizim önerimiz, masa başında çalışan sağlık çalışanlarının iş yükünü hafifletmek amacıyla acil ve yoğun bakım gibi birimlerde görevlendirilmesi şeklindedir. Bu önerimizin dikkate alınmasını talep ediyoruz.”

01/04/2020 17:30
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ