TANDIRLI EVLERDE KIŞLIK YUFKA EKMEK  ÜRETİMİ TELAŞI

TANDIRLI EVLERDE KIŞLIK YUFKA EKMEK ÜRETİMİ TELAŞI

Genelde havalar tam soğumadan başlanan kışlık yufka ekmek hazırlığını köydeki kadınlar tandırda yaparken, şehirlerdekiler ise apartmanların bodrumlarını ya da çatı katlarını tercih ediyor.

İmece usulü yapılan yufka ekmekler hem ailel bütçesine katkı sağlıyor, hem de yöresel yemeklerin tüketilmesine öncülük ediyor.
Özellikle köylerin vazgeçilmezi tandırda yufka ekmeği, imece usulü ile pişirilip soğuk kış günlerinde ev hanımlarının işini kolaylaştırdığı için büyük ilgi görüyor.
Yozgat’ta yaşayan ev hanımı Süheyla Cansız, komşuları ile birlikte kışın tüketeceği ekmeğin hazırlığına başladıklarını belirterek bu sayede aile ekonomisine de katkı sağladıklarını söyledi.

Cansız, “Her yıl kış mevsimi öncesi akraba ve komşularla imece usulü toplanarak yufka ekmeğini yapıyoruz. Yufka her yemekle tercih ediliyor. Özellikle Yozgat’ımızın yöresel yemeği olan madımakla daha fazla tüketiliyor. Evde 7 kişilik bir aileyiz, bu yüzden fırından aldığımız ekmekten daha ucuza geliyor. Eskiden köyde yapardık ve şehirdeki evimize getirirdik. Getirirken yufka ekmeği kuru olduğu için kırılır bir kısmı zarar görürdü. Şimdi ise evimizin yanındaki tandırda yaptığımız için zarar görmeden evimize getirerek kış boyu tüketiyoruz.” diye konuştu.

Nergis Taşgıngül de benzer ifadeler kullanarak kışlık yufka ekmeği yaptıklarını belirtti. Taşgıngül, “Bu şekilde kalabalıkla yapılması daha fazla yufka ekmek yapmamızı kolaylaştırıyor. Diğer türlü az kişiyle ekmek yapsak belki bir kişiye 2-3 gün ekmek yapmamız gerekirdi. Ama kalabalıkla yani imece usulü yaptığımız için bir günde bir komşumuzun kış boyu tüketeceği yufka ekmek ihtiyacını yapmış oluyoruz. Ayrıca yufka ekmeği yaparak ev ekonomisine katkı sağlıyoruz.” şeklinde konuştu. / Ferhat ÖZER

21/09/2021 22:40
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ