NECİP TAŞKIN: KAMU ÇALIŞANLARI HER GEÇEN GÜN FAKİRLEŞİYOR

NECİP TAŞKIN: KAMU ÇALIŞANLARI HER GEÇEN GÜN FAKİRLEŞİYOR

TÜİK, 2020 yılı Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre Aralık ayında enflasyon tırmanmaya devam ederken, kamu çalışanlarının maaşlarının da eridiğini gösteriyor. 

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 14,60, aylık yüzde 1,25 arttı. Aralık ayında yıllık enflasyon, yeni ekonomi programı'nda geçen yıl için öngörülen yüzde 10,5'lik hedefin üstünde gerçekleşti.

TÜFE’de 2020 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,28 artış gerçekleşirken, kamu çalışanlarının enflasyonun altında ezildiği gerçeği göz ardı ediliyor. 

Konuyla ilgili açıklama yaparak kamu çalışanlarının maaşlarının enflasyonun üzerinde iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, şunları söyledi:

“TÜİK, 2020 yılı Aralık ayına ait enflasyon rakamlarını açıkladı. Rakamlara baktığımız zaman kamu çalışanlarının her geçen gün fakirleştiğini görmek mümkündür. 2021 yılı Ocak ayı zammı alınmadan eriyen maaşları %4’lük zam kurtaramaz. 2021 yılının ilk günlerinde elektrik ve doğalgaza gelen zamlar ile kamu çalışanları iyice ezildi! Gıdadaki artış Aralık ayında 20,61 olarak açıklandı. Ancak çarşı ve pazarlarda artış daha farklı boyutlarda! Kamu çalışanlarının ve emeklilerinin fakirlik sınırının altında yaşadığını istatistikler gösteriyor. Özellikle Covıd-19 salgınıyla mücadele de gösterdikleri üstün başarı nedeniyle sağlık çalışanlarının maaşlarına seyyanen zam yapılarak moral ve motivasyonlarının yüksek tutulması gerekiyor. Öte yandan kamu çalışanlarının acilen iyileştirilmiş maaş sistemine ihtiyacı var. Gelir vergisinin %15 de sabitlenmesi, memur ve emeklinin alacağı 2021 yılı Ocak ayı zammının da devletin iradesi ile revize edilerek rahatlamaları sağlanmalıdır. Zira kamu çalışanları artık zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldi. Borçlanarak yaşıyorlar ve bu durum sosyolojik açıdan değerlendirildiğinde kamu çalışanları açısından iç açısı bir durum değildir. Devletin acil olarak adil bir vergi sistemine geçmesi gerekiyor. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınacak bir sisteme geçilmediği müddetçe vergilendirmedeki adaletsizlik devam edecek ve ezilen yine kamu çalışanları ve emeklileri olacaktır. ”

 
06/01/2021 18:15
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ