MİLLİ ŞAİRİMİZ VEFATININ 85.YILINDA YOBÜ’DE RAHMETLE ANILDI

MİLLİ ŞAİRİMİZ VEFATININ 85.YILINDA YOBÜ’DE RAHMETLE ANILDI

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı’nı yazıp bu millete armağan eden Mehmet Akif Ersoy, vefatının 85. Yılında Yozgat Bozok Üniversitesinde  düzenlenen programla rahmetle anıldı.

Bozok Üniversitesi  Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen anma programına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Akın, Genel Sekreter Prof. Dr. Uğur Kölemen, fakülte dekanları, öğretim elemanları ve üniversiteli öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Şenol Akın yaptı. Prof. Dr. Akın konuşmasında özetle şunları söyledi:

 “İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u vefatının yıldönümünde rahmetle anmak ve öznesi vatan hak ve istiklal olan fikir dünyasını genç nesiller tarafından anlaşılmasını sağlamak için buradayız. Yaklaşık bir asır önce yazdığı ve şiirimizin burçlarında bir bayrak gibi dalgalanan İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Âkif’tir. O, bu kutlu mücadele safhasında Anadolu’yu köşe bucak dolaşıp, kimi zaman kürsüde, kimi zaman minberde, kimi zaman meydanlarda halkı uyandırma vazifesini yerine getirmiştir. Onu konuşmak, onu anlatmak demek elbette yaşadığı dönemi, içine doğduğu ve teneffüs ettiği saltanatlı yılları, memleketin istiklali için didinip, çırpındığı yılları ve en nihayetinde kalemini, kelamını anlatmak demektir.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Akın sözlerinin sonunda Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u ebediyete uğurlayışımızın 85 yıldönümünde minnetle ve şükranla andıklarını belirterek Yozgat Bozok Üniversitesi ailesinin Mehmet Akif'in Asım’ın nesli olarak belirttiği gençleri yetiştirmeyi şiar edindiklerini sözlerine ekledi.

Açılış konuşmasının ardından proğramda konuşmacı olarak yer  alan Doç. Dr. Nilüfer İlhan “Mehmet Akif Ersoy’un Karakteri ve Ahlakı”konusunda  anlamlı bir konuşma yaptı.

Fen Edebiyat fakültesi  Dr.Öğretim Üyesi Funda Çapan Özdemir “Mehmet Akif Ersoy’un Şiir Anlayışı”üzerinde ilgiyle izlenen bir konuşma gerçekleştirdi.Özdemir konuşmasında özetle şunları söyledi :
“M.Akif Millî mücadele yıllarında sağlam bir duruş ortaya koymuştur; çünkü Mehmet Âkif Ersoy, bir dâhidir. Dâhiler, çözüm yolu üretenlerdir.Mehmet Âkif de sonuna kadar direnerek, azîz milletimizi millî direnişe davet etmiş ve en önemlisi "Ya istiklâl, ya ölüm." demiştir. Mehmet Âkif, bir dava insanıdır. Davası; memleket meselesidir, birlik ve beraberliktir ve hürriyet aşkıdır. Zulme düşman; "adalet"e âşıktır. Tüm şiirlerini; o kalbindeki iman aşkıyla yazmıştır. Yazarken; dünyanın sayılı imparatorluk lisanlarından biri olan Türkçe'mizin zengin lûgatından yararlanmıştır. Bağımsızlık ruhunu, özgürlük aşkını; sonuna kadar bizlere hissettiren kudretli şairimizdir. Bizlere ve siz gençlere düşen görev; Mehmet Âkif Ersoy'un hayatından ve eserlerinden ders almak; onları unutmamak ve unutturmamaktır."

Proğramın son konuşmacısı olan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Fidan ise ”Mehmet Akif Ersoy’un Hayatında Yozgat’ın Yeri” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

27/12/2021 22:13
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ