İKTİDAR, YOZGAT’IN ALT YAPISINA ACİLEN DESTEK SAĞLAMALIDIR

İKTİDAR, YOZGAT’IN ALT YAPISINA ACİLEN DESTEK SAĞLAMALIDIR

Gündem /  Osman Hakan KİRACI

Belediye Başkanı Celal Köse’nin bu hafta düzenlendiği basın toplantısına katılmıştım.  

Göreve başladığından bu yana kent merkezinde  2,5 yılda yaptıklarını ve önümüzdeki 2,5 yılda yapacaklarını özetlediği  toplantıda  sayın Başkanın anlattıklarının  içerisinde öylesine  ciddi bir sorun  vardı ki; kentimiz ve halkımız için hayati önem taşıması nedeniyle hayli  dikkat çekiciydi. 

**  

Açık yüreklilikle  dile getirdiği sorun neydi biliyormusunuz ?  

Kentin yıllardanberi  süregelen alt yapı sorunu.  

Daha doğrusu altyapının içerisinde yer alan  içme suyu şebekesinde kullanılan asbest boruların yarattığı sorunlar..  

Asbest’ açık bir ifadeyle kanserojen üreten bir maddedir.  

Bilindiği üzere, bu madde ile üretilen asbest borular insan sağlığına gerçekten çok zarar vermektedir.  

İnsanlarda kanser ve akciğer hastalıklarına  neden olmaktadır.

Yozgat’ta son yıllarda kanser ve akciğer hastalıklarındaki yoğun artışları dikkate alırsak bunda asbest borularının tetikleyici faktörünü göz ardı edemeyiz.  

Kanserojen asbest boruların yarattığı başka bir sorun daha sözkonusu şehrimizde..  

Asbest borular yeraltında  zaman içerisinde çürüdüğü için hem suda kirlenmelere, hem de yine şebeke suyunda ciddi oranda kayıp ve kaçaklara yol açmakta..  

**  

Belediye Başkanı Köse’nin verdiği bilgilere göre, içme suyu şebeke borularının  üçte ikisinde maalesef ciddi miktarlarda kayıp ve kaçaklar tesbit edilmiş..  

Belediye, her ay Çamlıbel elektrik firmasına  1,8  milyon  Tl. elektrik faturası ödüyormuş.   

Başkan Köse  “Şebekedeki boruları değiştirdiğimizde su kayıp ve kaçaklarımız giderileceği  için  her ay 1 milyon lira tasarruf sağlayacağız  ve Su işletmemiz de  zarardan kurtulacak” diyor..  

Ve ekliyor :  

“Şehrimizi miadı dolmuş,kanserojen borulardan kurtarmak amacıyla  altyapımızı yenilerken  AB standartlarına uygun Duktil borularını kullanacağız.”  

**  

Bu arada unutmadan hemen hatırlatmalıyım .. 

Yine başkan Köse’nin verdiği bilgilere göre,eski Başkan Yusuf Başer döneminde 104 milyon lira borcu olan Yozgat Belediyesinin toplam borcu Kazım Arslan döneminde 233 milyon liraya yükselmiş. 

O da yetmiyormuş gibi,Cemil Çiçek (Musabeyli) barajının maliyet faturasını da  Yozgat Belediyesine yüklemişler. 

Belediyenin toplam borcu fırlamış 528 milyon liraya.. 

Bu dönem borç yükü daha da ağırlaşan Yozgat Belediyesi kent merkezimizde bugüne değin kendi imkanlarıyla 2,5 yılda ancak 3500 metre asbest boru değiştirebilmiş. 

‘Seçime kadar daha kaç metre değiştirebilirler ’ dersiniz .. 

Borç sarmalındaki Belediye olsa olsa 3500 metre daha yeni boru döşeyebilir.  

**  

Oysa bu sorunun daha uzun yıllar beklemeden çözümlenebilmesi  yani yeraltında tamamı 204 kilometre olduğu ifade edilen boruların tümünün değiştirilebilmesi için acilen yeni bir alt yapı hamlesine ihtiyaç bulunuyor ? 

Bu hamle için ise 160 milyon Tl. para gerekiyor. 

Belediyenin böyle bir finansman gücü olmadığına göre,Yozgat kent merkezi için hayati önem taşıyan alt yapı sorununun çözümünün adresi belli. 

Başkentin yani  İktidarın desteği şart. 

**  

Edindiğim bilgilere göre,Ak Partinin 20 yıllık iktidar döneminde bazı Belediyeler hariç Türkiyenin il merkezindeki Belediyelerin çoğu  alt yapılarındaki asbest borulardan kurtulmuş durumda.. O kentlerin insanları kanserojen  ve kirli  su kullanmadıkları için kansere veya göğüs hastalıklarına yakalanma korkularını yaşamıyorlar. 

Ama ne hazindir ki ;Yozgat halkı,yaklaşık 35 yıldanberi  asbest borulu içme suyu şebekesinin neden olduğu sorunlarla içiçe yaşamaya devam ediyor. 

Ak Parti iktidarı ve Belediyeleri de 20 yıldanberi kentimizin bu çok önemli sorununu giderme konusuna seyirci kalmakla yetiniyor. 

** 

Yozgat halkı ,bu çağda hala kanserojen asbestli boruların taşıdığı sağlığını tehdit eden zararlı şebeke sularını kullanmaya müstehak değildir.  

Cumhurbaşkanı yardımcısı hemşehrimiz sayın Fuat Oktay, Milletvekili Bekir Bozdağ ve Yusuf Başer, Parti teşkilatları ve tüm ilgililer kentimizde yaşayan yaklaşık 90 bin insanın  bu en önemli sorununa artık ciddi anlamda sahip çıkmak zorundadır.  

Yozgat’ta yaşayan bir kent sakini olarak buradan iktidarın bütün sorumlularına sesleniyorum: 

Yozgat halkını kanser ve göğüs hastalıkları korkusundan ve sıkıntılarından , Yozgat Belediyesinin de şebekedeki kayıp ve kaçaklardan dolayı  maddi zararlardan  kurtarmak için merkez Belediyesine  acilen 160 milyon liralık kaynak yaratarak   kentimizde yeni bir alt yapı hamlesini başlatmanızı öneriyorum. 

Gariban Yozgatlıyı bu konuda  daha fazla mağdur,çaresiz ve  umutsuz  bırakmayın lütfen….

18/09/2021 22:36
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ