AKBAŞ: “YENİ HAYVAN HAKLARI YASASI KABUL EDİLEMEZ “

AKBAŞ: “YENİ HAYVAN HAKLARI YASASI KABUL EDİLEMEZ “

Sorgun Can Dostları ve Doğa Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Ayşe Akbaş, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonunun, STK’ların da görüşleri alınarak hazırlanan çözüm içerikli 50 maddelik rapor ile örtüşmediğini ifade ederek “Yeni hayvan hakları yasası  kabul edilemez ” dedi.

Hayvan Hakları meselesinin ”Mal değil Can” demekle korunacak kadar basit bir mesele olmadığını vurgulayan Akbaş, 17 maddelik düzenlemenin, katliam ve sürgün maddeleri içerdiğini belirtti.Kabul edilen kanun teklifinde katliam ve sürgüne neden olacak maddeleri sıralayan Akbaş şunları söyledi :

“Suçlar şayet suçüstü olmaz ise kişilerin şikayet hakkı olmayacak ve anayasal haklar da ihlal edilecek. Hayvanlara yapılan işkence ve vahşetin birçoğu gözlerden uzak, toplumun dikkatinden kaçırılarak yapıldığından suçüstü olamayacak. Cezaların uygulanamayacağı bir kanunun caydırıcılığı da olmayacak.Mevcut yasada tüm belediyelerin kısırlaştırma merkezi kurma hükmü var iken, kanun teklifinde nüfusu 25 binin altında olan belediyelere kısırlaştırma merkezi kurma zorunluluğu getirilmiyor. Oysa, kedi köpek sayısı, özellikle kırsaldaki az nüfuslu belediyelerde çok fazladır ve kısırlaştırma merkezlerinin asıl oralarda kurulması gereklidir.

Kısırlaştırma Merkezi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ‘hayvanları en yakın bakımevine götürür’ veya  ‘Geçici ünitelerde kısırlaştırılır’ denilmekte.  Geçici ünite, mobil kısırlaştırmadır.

Yani mobil kısırlaştırmada yasaklanacak denilmesine rağmen bu tuzak madde ile mobil vahşetlerine geçit veriliyor”

Üretim, satış, dövüşe yönelik tedbir ve ciddi yaptırımların bu teklifte hiç bir yerde yer almadığının altını çizen Akbaş “Eskiden daha da ağır hükümler ile bu hayvanlara el konulup, bir çoğunun hemen öldürüldüğü barınak hücrelerine sürgün edilecek. Bakana, besleyene de ağır cezalar verilecek..Yönetim Planlarında yer alan ‘’hayvan beslenemez’’ maddesinden dolayı konut ve lojmanlardaki sahipli hayvanların tahliyesinin istemi ile terk edilmeye zorlanması sorununa yönelik hiçbir önleyici düzenleme bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

26/07/2021 22:38
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ