YOZGAT, EN ÇOK DÖVİZ KULLANAN 4 İL ARASINDA YER ALIYOR

YOZGAT, EN ÇOK DÖVİZ KULLANAN 4 İL ARASINDA YER ALIYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre ,vatandaşın tasarruflarının yüzde 71'i hala döviz mevduat hesaplarında bulunuyor.Tasarruf sahiplerinin  hayata geçirilen "kur korumalı TL vadeli mevduat" sistemine geçişi hiç kolay görünmezken, en dövizci illerin ise İç Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaştığı,Yozgatın ise döviz kullanımında 4 il arasında  bulunduğu görülüyor.

BDDK’dan edinilen bilgilere  göre, döviz trafiği akışında  Aksaray, toplam tasarruf mevduatı hacmi içinde yüzde 70.2 pay alan döviz birikimiyle dolarizasyonda ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla Nevşehir, Yozgat, Kayseri ve Kırşehir  izliyor

Döviz mevduatların toplam mevduattaki payının yüzde 64'e yükseldiği bu dönemde devreye alınan kur korumalı mevduat ürünlerinin dolarizasyonu azaltması ve yeni dolar talebinin önüne geçmesi bekleniyor. Yüksek enflasyon, negatif reel faiz ve TL'nin değerinin hızla düşmesiyle birlikte son 2 yıldır giderek yükselen dolarizasyon eğiliminin illere yansıması da farklı bir tabloyu ortaya koyuyor.

BDDK  istatiklerine göre Türkiyede en dövizci illerin İç Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaştığı görülüyor. Aksaray, toplam tasarruf mevduatı hacmi içinde yüzde 70.2 pay alan döviz birikimiyle dolarizasyonda ilk sırada yer alıyor.

Yabancı para tasarruflarının toplam tasarruflara oranı Nevşehir'de yüzde 67.7, Yozgat'ta yüzde 67.5, Kayseri'de yüzde 64.8, Kırşehir'de ise yüzde 61.9'a ulaşıyor. BDDK verilerine göre, eylül sonu itibarıyla Türkiye'nin 40 ilinde tasarruflardaki dolarizasyon oranı yüzde 50'yi geçiyor.

BDDK’nın  günlük bülten verilerine göre, 17 Aralık 2021 itibarıyla gerçek kişilerin yani vatandaşın tasarruflarının yüzde 71'i döviz mevduat hesaplarında bulunuyor. Tasarruf sahibi mudilerin bankalardaki toplam mevduatının 162 milyar dolarlık kısmı döviz olarak tutuluyor. Bankalardaki toplam yabancı para mevduatın toplam mevduat içindeki payı ise aynı tarihte yüzde 64'ü aşarken, vadeli TL mevduatın payı yüzde 26'nın altına düştü.  / Kaynak: Sözcü Gazetesi – Mehtap Özcan Ertürk

24/12/2021 00:16
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ