SIFIR VE 2.EL ARAÇLARA ÖTV İNDİRİMİ GELİYOR

SIFIR VE 2.EL ARAÇLARA ÖTV İNDİRİMİ GELİYOR

Tüketicilerin mağduriyetine sebep olan 2. el araçlarda kilometre düşürülme olayıyla ilgili milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren karara imza atan Yargıtay, kilometresi düşürülen aracın değerinin üzerinde satılmasının "nitelikli dolandırıcılık" suçunu oluşturduğuna dikkat çekti.İnternet sitesi üzerinden 68 bin kilometrede bir otomobil için ilan sahibiyle anlaşmaya varan bir tüketici, bir süre sonra arızalanan otomobilini yetkili servise götürünce büyük şok yaşadı.Aracın gerçek kilometresinin 200 bin olduğunu öğrenince dolandırıldığını anlayan mağdur tüketici, Ağır Ceza Mahkemesi'nin yolunu tuttu.Aracı satan kişi, 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan hapis cezasına çarptırıldı.Sanık, karara itiraz edince devreye Yargıtay girdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme; kilometresi düşürülmüş aracı değerinin üzerinde satmanın, 'nitelikli dolandırıcılık' suçunu oluşturduğuna dikkat çekti.Kararda şöyle denildi:"Davacının aracı satın aldığı ancak aracın yetkili servise götürülmesi ile, aracın kilometre saatinin değiştirildiğinin ve 200 bin kilometrede olduğunun tespit edilmiştir.

Bu suretle sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda; tüm dosya çerçevesine göre sanığın mahkumiyetine yönelik mahkemenin kabulünde isabetsizlik görülmemiştir.Mahkeme hükmünün onanmasına oy birliği ile kabul edilmiştir."Kilometreyi düşürüp araç satanlara 10 yıl hapisAracın gerçek değerinden daha yüksek değere satmak için yapılan hilelerden biri de aracın kilometresini düşürmek. Gerek teknik yöntemlerle gerekse de yeni araçlarda yazılım vasıtasıyla kilometre değeri düşürülebiliyor.Araçlarda kilometresi aracın değerini etkileyen asli unsurlarından birisi olarak görülüyor.Aracın yıpranma payının hesaplanması ve ileride çıkabilecek sorunların ve motor ömrü bakımından çok önemli bir husus olarak biliniyor.Samsun’da otomobil almak isteyen vatandaşlar, ÖTV indirimi veya matrah düzenlemesi beklediklerini söyledi.Otomobil dünyası şu sıralar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi veya matrah düzenlemesi nöbetinde. Muhtemel düzenlemeyi bekleyen bazı vatandaşlar, Samsun 2. El Otomotivciler Sitesi’ne kurulan pazarı gezerek araçları inceledi, fiyat araştırması yaptı.

Pazarı gezen vatandaşlardan Yasin Bayar, "Şuanda araba piyasası çok yüksek. Ben de ÖTV indiriminden faydalanarak araç almak istiyorum. ÖTV indirimi gelmesi piyasayı olumlu etkiler. Muhtemel bir indirimin fiyatları biraz geri çekeceğine inanıyorum" dedi.Abdullah Çalık, "Çıkması beklenen düzenlemeyle vatandaşlar daha rahat araç alabilir diye düşünüyorum. Olayı bir ÖTV değişikliğinin ikinci el piyasasını çok fazla etkileyeceğini sanmıyorum" diye konuştu.Bekir Ak, "ÖTV indirimi olursa vatandaşlara biraz daha araba alma imkanı doğabilir. Şu anda ikinci el pazarında 100 kişi varsa, bunların 80’i satıcı. Vatandaşlar ikinci el araba pazarlarına gelip fiyatları gördükten sonra almadan geri gidiyorlar" şeklinde konuştu.Musa Tongal ise, “ÖTV indirimi olursa, 2-3 yaşındaki arabalarda belki indirim olabilir. Ancak 15-20 yaşındaki arabaları etkilemez" ifadelerini kullandı.Araba fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 azalarak 520 bin 530 adet olarak gerçekleşti.

Türkiye otomobil ve hafif ticareti araç toplam pazarı 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 azalarak 520 bin 530 adet olarak gerçekleşti.Otomobil satışları, 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 8,2 oranında azalarak 399 bin 224 adet, hafif ticari araç pazarı yüzde 1,7 azalarak 121 bin 306 adet oldu.Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Eylül ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı verilerini paylaştı.Buna göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2022 yılı Eylül ayında yüzde yüzde 8,7, otomobil pazarı yüzde 2,9, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 26,7 oranında arttı.022 yılı Eylül ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 artarak 62 bin 084 adet oldu.2022 Eylül ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artarak 44 bin 681 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 26,7 artarak 17 bin 403 adet oldu.Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Eylül ayı ortalama satışlara göre yüzde 0,2 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Eylül ayı ortalama satışlara göre yüzde 5,1 azalış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Eylül ayı ortalama satışlara göre yüzde 16,9 arttı.

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, yaptığı açıklamada otomotiv sektörü ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak araba fiyatları ile ilgili, “ÖTV indirimi beklentisi vatandaşların ihtiyaçlarını ötelemesine sebep oluyor. Vatandaş beklemeye geçtiği ve ÖTV indirimi beklenmediği için bundan zarar görebilir” uyarısında bulundu.Otomotiv sektöründe çip krizi devam ederken, Rusya-Ukrayna savaşı da sektörü olumsuz etkiledi. Artan fiyatlar ve fırsatçıların politikası araba alma planı yapanların beklemeye geçmesine neden oldu.Ancak hükümetin 6+6 hamlesi piyasalara derin bir nefes aldırdı. Konuya ilişkin gazetevatan.com’a önemli değerlendirmelerde bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, 6+6 önleminin stokçuluğa kesin çözüm oluşturmadığını ifade ederek, fırsatçıların kullandığı yeni yöntemi deşifre etti.

 
10/11/2022 22:12
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ