HAMSİNİN FİATI  ATEŞ PAHASI..EKMEĞE DE % 20 TSO ZAMMI

HAMSİNİN FİATI ATEŞ PAHASI..EKMEĞE DE % 20 TSO ZAMMI

Yozgat’ta yeni balık sezonunda balık fiatları anormal bir şekilde artarken , 200 gramı 1 lira 25 kuruştan satılan ekmeğe  % 20 oranında zam yapılarak 1,5 liraya yükseltildi. Geçen sene kilosu 5 veya 6 liradan satılan hamsinin kilosunun yeni sezonda 2-3 katına çıkarılarak 15-20 liraya fırlaması,ekmeğe de yeni bin zam yapılması tüketicilerin tepkisine yolaçtı.

Yozgatta en son geçen yıl Haziranda 1 lira iken 1,25 liraya yükselen ekmek zammı tüketicilerin şikayetlerine neden olurken Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sinan Çelik yaptığı bir açıklama ile zammın gerekçelerini anlattı. TSO başkanı Çelik ekmek zammı konusunda şunları söyledi :

“Son 6 ayda ekmeğin hammaddesi olan un ve diğer maddelere gelen zamlardan dolayı yaklaşık 3 aydır üyelerimiz ciddi manada zarar içindelerdi. TSO olarak elbette vatandaşın ekmeği pahalı yemesini istemeyiz ama il genelinde binin üzerinde fırınlarda istihdam söz konusu. Bu zam yapılmamış olsaydı, fırıncılarımızın dayanacak gücü kalmamıştı. İmalatı düşürmeye işçi çıkarma noktasına kadar gelmişlerdi. Bu zammın verilmesi gerekiyordu, mecburi bir durumdu. Bu zam oranı dahi maliyetin altında kalmıştır. Fırıncılarımız yine fedakarlık yapmaktadır, zarar etmeden maliyetine olsun ayakta durmak için mücadelelerine devam ediyorlar. Bu zam verilirken bütün maliyet hesaplamaları göze alınarak yapılmıştır. İnşallah ekonomimiz daha iyi şartlara gelir ve bir daha bu tür zamlar yaşamayız”

BALIKÇILAR DA YÜKSELEN FİATLARDAN ŞİKAYETCİ

Yozgat’ta özellikle Hamsi balık fiatlarının yüzde 200 veya 300 dolayında artmasını tepkiyle karşılayan  balık tüketicileri , fiatların anormal şekilde yükselmesinde balıkçıların da payı olduğunu belirterek Yozgattaki balıkçı esnafını insafa davet ettiler.

Balık fiyatlarının yüksek olması alıcılar kadar balıkçıları da zora sokuyor.Balıkcı esnafı balık fiatlarının gereğinden fazla yükselmesinin satışları olumsuz etkilediğini ifade ediyorlar.  Balıkcı esnaflarından  Ergin Yaşar,  Bu yıl Karadeniz’den balığın az çıktığını belirterek bu durumun fiyatlara da yansıdığını dile getirdi. Fiyatların yüksek olması nedeniyle satış yapmakta bir hayli zorlandıklarını anlatan Başkal da şunları söyledi  :

“Yozgat’ta en çok hamsi tüketiliyor. Onun da kilogram fiyatı 15-20 lira arasında değişiyor. Palamut balığının tanesi 25 lira, çupranın kilogramı 40 lira, çinekop 25 lira. Balık bize Samsun’dan geliyor. Karadeniz’den balık az çıktığı için fiyatlar da yüksek oluyor, biz de neredeyse zararına satış yapıyoruz. Balık ucuz olursa hem biz satış yapmış oluruz, hem de vatandaş balık yemiş olur. Önümüzdeki günlerde Karadeniz’de inşaallah balık çok çıkar da fiyatlar düşer”

Balık fiyatlarının yüksek olduğunu ve bu nedenle 1 kilogramdan fazla balık alamadığını belirten Ahmet Arslan isimli bir tüketici ise  “Bu kış balık yemek için fiyatların düşmesini bekleyeceğiz”dedi

05/11/2020 10:10
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ