GELİRE ENDEKSLİ SENET SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

GELİRE ENDEKSLİ SENET SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kur Korumalı Mevduat sisteminin ardından yeni bir uygulamayı devreye alacağını duyurdu. Vatandaşların tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesini ve yatırımcı tabanının genişletilmesini amaçlayan GES sistemi yatırımcısına asgari getiri garantisi sağlayacak.

İşte Gelire Endeksli Senet (GES) sistemine ilişkin detaylar:

*GES talep toplama işlemleri, 15 Haziran'dan itibaren gerçekleştirilecek.

*Sadece gerçek kişilere sunulacak GES'ler, ülke genelindeki duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecek.

*Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri bakanlığın sitesinde yayınlanacak, bakanlık sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecek.

 *İhraç edilecek senetler, üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak. Kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek.

 *Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında bakanlık tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecek.

 GES'ler ile getirisi devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracı oluşturulmuş oluyor. Senetler, zarar etmesi mümkün olmayan kamu kurumuna endeksleniyor.

GES'ler ile getirisi devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracı oluşturulmuş oluyor. Senetler, zarar etmesi mümkün olmayan kamu kurumuna endeksleniyor.

Limiti 25 bin Türk Lirası'nın altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarını dönem borcunun yüzde 20'si, 25 bin Türk Lirası'nın üstündeki kredi kartları için ise dönem borcunun yüzde 40'ı olarak belirledi. Bu arada Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul nezdinde "Emtia Pazarı" kurulduğu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını bildirdi.

12/06/2022 02:03
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ